1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Denizanası çarpması yazın korkulu rüyası! Hemen yıkayın, bilinmeyen ‘sirke’ detayı

Denizanası çarpması yazın korkulu rüyası! Hemen yıkayın, bilinmeyen ‘sirke’ detayı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizanasının yaz aylarının korkulu rüyası olduğunu söylesek yanlış olmaz. Dokunulduğunda veya çarptığında acı verici bir hisse yol açtığı söylenen denizanasının bu etkilerini azaltmak için nasıl önlemler almalıyız?

Farklı renklere sahip olsa da bölgemizde en sık görülen denizanası beyaz renktedir. Özellikle yaz aylarında denize girenler için potansiyel bir risk olduğu düşünülen denizanası gerçekten çarpıyor mu? Nasıl önlem alacağız?

Denizanası nasıl çarpar?

Denizanasının bu etkisi, aslında kendisini bir şekilde savunma mekanizmasıdır. Bu durum pek çok canlıda aynı ilerler. Avcılarını kendinden uzak tutmak için geliştirdiği bir mekanizmadır. Denizanasının dokunaçlarının ucunda knidosit adında bazı hücreler bulunuyor. Bu hücrelerin amacı ise avlanma ve savunma. İçleri ise yakıcı ve zehirli bir sıvıyla dolu.

Denizanasının içinde tüpçükler halinde bulunan bu maddeler biri ona dokunduğunda veya o birine temas ettiğinde patlayarak açılır. İçindeki sıvı temas eden yerimizi yakarak tahriş edebilir.

Ancak her deniz anasının böyle bir işlevi olduğunu söylemek doğru olmayabilir. Bunların içinde zararsız ve işlevi yalnızca kendi halinde su içerisinde süzülmek olan denizanaları da mevcut. Pusula, yengeç ve kutu denizanaları oldukça tehlikelidir. Peki, zararlı denizanası çeşitleriyle temas edersek ne yapmalıyız?

Sirke uygulaması

Tentaküllerin üzerinde bulunan zehirli hücreleri nötralize etmek için sirke uygulayabilirsiniz. Ancak dikkatli kullanın ve açık yaranız varsa temas ettirmeyin. Bu antibakteriyel özellik ciltteki yanığı iyileştirmeye yarayabilir. Hemen yıkayın

Denizanası ile temas eden cildi hafif ılık suda temizleyin. Suyun iyice sıcak olmamasına dikkat edin. Ardından cildinizi kontrol etmeye başlayın. Eğer tentaküller cilde yapıştıysa dikkatlice çıkarmaya çalışın. Tentakülleri çıkarırken mutlaka eldiven kullanın. Ellerinizi korumadığınızda ekstra bir problemle karşılaşabilirsiniz. Sirke veya sıcak su yöntemine başvurmak yerine yapılması gereken ilk hamle temiz bir suyla yıkamaktır.

Yaralı bölgeyi deniz suyu veya taze suyla yıkayabilirsiniz. Eğer acı ve yanma hissi şiddetliyse, bölgede kızarıklık, şişlik ve döküntü varsa tıbbi bir yardım almalısınız. Denizanası ciddi alerjik sorunlara yol açabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Denizanası çarpması yazın korkulu rüyası! Hemen yıkayın, bilinmeyen ‘sirke’ detayı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir