SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Deniz; “KKTC kanunsuzluk ve kaçakçılık ülkesi oldu”! – KIBRIS HABER

Deniz; “KKTC kanunsuzluk ve kaçakçılık ülkesi oldu”! – KIBRIS HABER
Akacan The Mall
10.10.2022 10:06
0
A+
A-

Ekonomi ve Turizm Eski Bakanı Ekonomist Derviş Kemal Deniz, ‘Bir uyarı’ başlığıyla kaleme aldığı yazısında, toplumun; ülkenin her türlü kanunsuzluk ve kaçakçılık merkezine dönüştüğü yönündeki endişelerinin hat safhada olduğuna dikkat çekti…

KANUNSUZLUK VE KAÇAKCILIK ÜLKESİ OLDUK!

EKONOMİST DENİZ’DEN ÖNEMLİ TESPİTLER

Ekonomi ve Turizm Eski Bakanı Ekonomist Derviş Kemal Deniz, Kuzey Kıbrıs’taki kayıt dışı ekonomi konusundaki tespitlerini kaleme alarak birçok öneri ve uyarıda bulundu. Deniz, ‘Bir uyarı” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, toplumun; ülkenin her türlü kanunsuzluk ve kaçakçılık merkezine dönüştüğü yönündeki endişelerinin hat safhada olduğuna dikkat çekti. Basının da bu tür konuları sıklıkla gündeme getirdiğini kaydeden Deniz, “Tüm bu konuşulanlar devleti yönetenler için önemli bir uyarı sistemi gibi algılanmalı ve bu algıya göre de politikalar belirlenmelidir” dedi.

Akacan The Mall

YABANCI YATIRIMCILAR İÇİN TEHDİT “KKTC’nin kanunsuzluk ve kaçakçılık ile gündeme gelmesi dıştan gelecek sürdürülebilir yatırımlar için iyi bir gösterge olmadığı gibi ülkenin bu gidişatı ile uluslararası kural koyucuların belirli bir zaman sonra bizleri ne gibi yaptırımlara zorlayacağı da belirsiz bir hale dönüşmektedir” diyen Deniz, “Hatırlanacağı üzere 2003 yılında KKTC, kara para aklayan ülkeler kapsamına alınmış bankacılık sektörü de bundan büyük ölçüde sıkıntı yaşamıştı” diyerek, 2004-2006 yılları arasında verilen büyük çabalar sonucu KKTC’nin bu kapsamdan çıkarıldığını ve sıkıntının ortadan kalktığını anımsattı.

ULUSLARARASI MAKAMLAR TEHDİT OLARAK ALGIYABİLİR “Eğer halk bugünün KKTC’sini kanunsuzluk ve kaçakçılık ülkesi olarak algılamaya başlamışsa, ülkeye dıştan bakan kural koyucuların nasıl davranacaklarını tahmin edebiliyorum” diyen Derviş kemal Deniz, “Türkiye Cumhuriyeti’nde ve KKTC’nde 2000’li yılların başında finansal sektör büyük bir kriz yaşamış, birçok banka kapılarını kapamış ve tasfiye sürecine girmiş, vatandaşlar mağdur olmuş ve finansal sektöre olan güven sıfıra inmiştir” sözleriyle, 2000’li yıllarda yaşanan bankalar krizine değindi.

BANKALAR KRİZİNDEN ÇIKIŞIN YOLU ETKİN DENETİMLE OLDU Bu büyük krizden çıkışın, bankacılık sektörünü yasal düzenlemelerle sıkı kontrol altına almakla mümkün olduğunun altını çizen Deniz, “Gerek Türkiye’de gerekse KKTC’nde geçirilen Bankacılık Yasaları ve bunlara dayalı olarak çıkarılan tebliğler bankacılığın etkin gözetimini ve sağlıklı gelişmesini sağlamıştır. KKTC Merkez Bankası Bankacılık Yasası ve buna bağlı düzenlemeleri eksiksiz ve taviz vermeden uygulamak sureti ile bankacılık sektöründe finansal güven oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

MERKEZ BANKASI DA ÇARESİZ KKTC’nin bugün yaşanan kuralsızlıklar nedeni ile bir süre sonra finansal sistem açısından sıkıntıya girme riskinin gittikçe arttığını belirten Deniz, KKTC Merkez Bankası etkin gözetim görevi yürütüp kuralları takip etse de hükümetlerin rahatlığına karşı bir şey yapamayacak durumdadır” diyerek, “Bu nedenle bazı sektörlerin etkili bir denetim altına alınması gerekmektedir” tavsiyesinde bulundu.

MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL Bugün ekonomiye can simidi gibi görünen ve canlılık yaratan kayıt dışı ekonominin sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Deniz, bu çarkın bir yerden durması halinde büyük çöküş yaşanabileceğinin de dikkate alınarak, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya ihtiyaç olduğunu belirtti. “Kural koyucuların herhangi bir zamanda getirebilecekleri sınırlamalar kayıt dışı ekonomiyi besleyen kaynakların başka ülkelere gitmelerine neden olabilir” diyen Deniz, bu nedenle geç olmadan tüm ekonominin kayıt altına alınması için bir yol haritası çizilmesi gerektiğini vurguladı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.