SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Davos’ta ana gündem besin ve güç krizi ile yaptırımlar olacak

Davos’ta ana gündem besin ve güç krizi ile yaptırımlar olacakGlobal siyasete ve iş dünyasına taraf veren isimler, salgın nedeniyle 2 yıldır iptal …

Davos’ta ana gündem besin ve güç krizi ile yaptırımlar olacak
Akacan The Mall
19.05.2022 12:07
0
A+
A-

Davos’ta ana gündem besin ve güç krizi ile yaptırımlar olacak
Global siyasete ve iş dünyasına taraf veren isimler, salgın nedeniyle 2 yıldır iptal edilen Dünya İktisat Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında 22-26 Mayıs’taki yıllık toplantısına hazırlanıyor. “Toplumsal itimadın tekrar inşası”,…

Global siyasete ve iş dünyasına istikamet veren isimler, salgın nedeniyle 2 yıldır iptal edilmesinin akabinde Dünya İktisat Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında 22-26 Mayıs’taki yıllık toplantısına hazırlanıyor. Bu yılki toplantıda başkanlar ve iş dünyası temsilcilerden gelecek iletilerin, global enflasyon baskılarının arttığı, büyümelerin azaltıldığı, jeopolitik tansiyonların ve emtia fiyatlarının yükseldiği bir periyotta büyük kıymet taşıyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) bu yılki toplantısı, “Dönüm noktasındaki tarih; Hükümet Siyasetleri ve İş Dünyası Stratejileri” temasıyla düzenlenecek.

Akacan The Mall

Bu yıl toplantıya 50 devlet önderi, 300 hükümet temsilcisi ve yaklaşık 2 bin 500 global iş dünyası yetkilisinin katılması bekleniyor.

Türkiye’den şu ana kadar resmi seviyede bir iştirakin bildirilmediği toplantıya Avrupa Merkez Bankası (ECB) Lideri Christine Lagarde, Avrupa Birliği (AB) Kurulu Lideri Ursula von der Leyen, AB Parlametosu Lideri Roberta Metsola, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Kolombiya Devlet Lideri Ivan Duque, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis üzere isimlerin katılması bekleniyor.

Toplantıya katılması öngörülen başka kıymetli isimler ortasında, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Irak Kürt Bölgesel İdaresi Lideri Neçirvan Barzani, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Katar Buyruğu Pir Temim bin Hamed Al Sani de yer alıyor.

Bu yılki toplantıda dünya başkanlarının ve iş dünyası temsilcilerden gelecek bildirilerin, global enflasyon baskılarının arttığı, büyüme kestirimlerinin azaltıldığı, jeopolitik tansiyonların ve emtia fiyatlarının yükseldiği bir devirde büyük kıymet taşıyor.

WEF’ten yapılan yazılı açıklamada bu yılki toplantının salgınının akabinde ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle ortaya çıkan jeoekonomik zorlukların tartışıldığı stratejik bir platform olarak öne çıkmasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada, “Derinleşen global sürtüşmeler, kırılmalar ve yüzyılda bir görülen bir salgın karşısında, gibisi görülmemiş bu global kaideler, (ortaklaşa) gaye ve tahlil gerektiriyor. Toplantının gayesi bu zorlukların üstesinden gelmek.” tabirleri yer aldı.

Hangi başlıklar tartışılacak?

Toplantı kapsamında, “toplumsal inancın yine inşası”, “sağlık sistemlerinin geleceğinin teminat altına alınması,” “dirençli gelecek,” “yaptırımların kullanımı ve etkinliği”, “karbon emisyonunun sıfır seviyesine çekilmesi”, “küreselleşmenin geleceği,” “enerjide görünüm; krizi aşmak”, “direncin ruhu; Ukrayna’dan sesler” ve “küresel besin krizini önleme” başlıklı bir dizi panel düzenlenecek.

WEF Lideri Klaus Schwab ise bu yılki toplantının kıymetini şöyle özetledi:

Yıllık Toplantı, salgın ve savaşın bir sonucu olarak ortaya çıkan çok kutuplu bir dünya ile karakterize edilen bu yeni durumda global başkanları bir ortaya getiren birinci tepe. Siyaset, iş dünyası, sivil toplum ve medyadan yaklaşık 2 bin 500 önderin bir ortaya gelmesi, kriz odaklı bir dünyada problemlerle yüzleşmek için sağlam, gayri resmi ve hareket odaklı bir global platforma duyulan gereksinimi gösteriyor.”

Her yıl olduğu üzere bu yıl da 5 bin İsviçre askerinin ve güvenlik görevlisinin toplantıların yapıldığı alanı ağır güvenlik tedbirleriyle müdafaası planlanıyor.

Temeli iktisat Profesörü Schwab attı

Dünya Ekonomik Forumu’nun temelleri 1971’de iktisat profesörü Klaus Schwab tarafından atıldı. 1938 yılında Almanya’nın Ravensburg kentinde doğan Schwab, 1971’de WEF’in altyapısını oluşturan Avrupa İdare Forumu’nu kurduğunda Cenevre Üniversitesi’nde çok az tanınan bir iktisat profesörü olarak misyon yapıyordu.

Schwab’ın Avrupa İdare Forumu’nu kurmasındaki maksadı yeteri derecede yeterli performans sergileyemeyen Avrupalı şirketlere Amerikan tekniklerini anlatmaktı. Klaus Schwab, tıpkı vakitte yalnızca şirket pay sahiplerinin değil, müşteri, çalışan, faaliyet gösterilen toplum ve hükümetin yer aldığı bir idare anlayışı olan “Paydaşlar İdare Anlayışı” geliştirdi ve destekledi.

1973 yılının ana olayları olan Sabit Kur Sistemi Bretton Woods’un çökmesi ve Arap-İsrail Savaşı Avrupa İdare Forumu’nun yıllık toplantılarının şirket idaresinden ekonomik ve toplumsal meselelere genişlemesine sebep oldu. 1974’te birinci kez siyasi başkanlar Davos’a davet edildi ve iki yıl sonra da dünyanın bin büyük şirketi için üyelik sistemi başlatıldı.

1987’de Avrupa İdare Forumu, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) oldu ve dünyanın diyalog merkezi olmaya başladı.

1988’deki yıllık toplantıda “Davos Deklarasyonu” Türkiye ve Yunanistan tarafından, bu iki ülkeyi savaş eşiğinden döndürmek ismine imzalandı. 1989’da Kuzey ve Güney Kore birinci bakanlık seviyesinde toplantılarını yaparken, birebir yıl Doğu ve Batı Almanya Davos’ta birleşme konuşuldu.

Schwab, çocukluğunda yaşanan II. Dünya Savaşı periyodundaki hislerinin, “dünyanın durumunu güzelleştirmek amacıyla” bir tertibi kurmak için ona ilham verdiğini belirtiyor.

İsviçre’nin kayak merkezi Davos kasabasının güvenlik ve lojistik açısından dünyanın seçkinlerini toplamak için ülkü bir yer olduğuna karar veren Schwab, WEF’in yıllık toplantılarını burada yapıyor.

Gaye “dünyayı iyileştirmek” mi “lobicilik” mi?

Dünyanın en güçlü, ünlü ve varlıklı insanların iştirakiyle her yıl yapılan Davos Doruğu, iş dünyasından finansa, siyasetten sivil topluma yılda 3 bin kadar dünya seçkinini bir ortaya getiren bir foruma dönüşerek tesir oluşturmaya başladı. Davos, iş dünyası için fikir alışverişinde bulunmak ve network kurmak için değerli bir yer oldu.

WEF emelini, “dünyanın durumunu iyileştirmek” olarak tanımlarken, son yıllarda bu maksadını yerine getirip getirmediğine yönelik sorular artmaya başladı.

Avrupa’da halkların popülist ve ırkçı telaffuz geliştiren önderlere yönelmesi ve global ticaret savaşları, tertibin maksadını başarıp başaramadığına dair soruları artırıyor.

WEF’i eleştirenler, tertibin toplantılarının, buna Davos Doruğu de dâhil, büyük şirketlerin para yatırarak gözden uzak bir halde hükümetlere lobi yapabilmesi için inançlı bir alan oluşturduğunu tez ediyor.

Foruma üyelik 60 bin ile 600 bin dolar ortasında

Avrupa’daki birtakım sivil toplum kuruluşları WEF’in faaliyetlerini destekleyen yaklaşık 1000 şirkete “tamamen bağımlı” olduğunu sav ediyor.

WEF’e standart üyelik 60 bin dolar (60 bin İsviçre Frangı) olarak açıklanırken, tertibe stratejik ortak üyelikte 600 bin dolara mal oluyor. Davos tepesine katılmak içinde 27 bin dolar ekstra fiyat talep ediliyor. Ayrıyeten, tepe sırasında otel fiyatlarının çok yüksek olması dikkati çekiyor.

Aktifliğe dair her yıl tıpkı şahısların çağrılarak birebir şeylerin konuşulduğu ve dünyanın birden fazla insanına uzak kaldığına dair tenkitlerde de yapılıyor.

Batı topluluğunda WEF’in Davos toplantılarını “Dünya nizamını bozan insanların bir aile birleşimi” olarak görenler de var.

WEF’i destekleyenler ise tertibin bir yandan öbür memleketler arası kuruluşların eksikliklerini doldururken, bir yandan da siyaset ve iş dünyasının önderlerinin buluştuğu ve “dünya insanları için yeterli fikirleri” masaya yatırdıkları tezini ortaya atıyor.

Davos’ta ortaya atılan fikirler, masadaki konuşulanlar ve verilen kelamların hükümetler açısından bağlayıcılığı ise bulunmuyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.