SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Davet merkezi tarafından beklemeye mi alındınız? O vakit müziğe kulak verin! ‘Sessizliği doldurmaktan çok daha fazlası…’

Çağrı merkezi tarafından beklemeye mi alındınız? O vakit müziğe kulak verin! ‘Sessizliği doldurmaktan çok daha fazlası…’Günümüzde neredeyse her …

Davet merkezi tarafından beklemeye mi alındınız? O vakit müziğe kulak verin! ‘Sessizliği doldurmaktan çok daha fazlası…’
Akacan The Mall
28.08.2022 12:37
0
A+
A-

Çağrı merkezi tarafından beklemeye mi alındınız? O vakit müziğe kulak verin! ‘Sessizliği doldurmaktan çok daha fazlası…’
Günümüzde neredeyse her işimizi davet merkezlerinden halledebiliyoruz. Fakat bunu yaparken de birçok vakit telefonun ucunda bir yetkiliye ulaşana kadar bekliyoruz. Bazen mühletin farkına bile varmadan… Vakit algımızı zayıflatan esas öge ise müzik. İşte o müziklerin arkasındaki hikâye…

Çağrı merkezleri son yıllarda hayatımızın bir gerçeği haline geldi. En büyüğünden en küçüğüne tüm markalar, müşterileriyle bağlarının değerli bir kısmını bu davet merkezleri aracılığıyla yürütüyor.

Müşteri temsilcileriyle görüşmek için davet merkezlerini arayanlar, daha telefonu ellerine aldıkları anda dakikalar boyunca hatta beklemeyi bu esnada da davet merkezi müzikleri dinlemeyi kabul etmiş oluyor.

Akacan The Mall

Peki bu müzik işinin paha milyarlarca dolarla ölçülen bir bölüm olduğunu biliyor muydunuz?

HER YILIN 26 GÜNÜ BOŞA GEÇİYOR

Günümüzde telefonda hizmet almayı beklemek için her zamankinden çok daha fazla vakit harcıyoruz. Pandemiden çabucak evvel yapılan bir anket, İngiltere’de yaşayanların her yıl 26 günlerini boşa harcadıklarını ve bunun da en büyük suçlusunun telefonda bekletilmek olduğunu gösterdi.

Yakın vakitte yapılan tahliller, bekletme müziklerinin önümüzdeki on yıl içerisinde neredeyse iki katına çıkacağını ve gelirlerinin kestirimi 1,9 milyar dolardan 3,5 milyar dolara yükseleceğini gösteriyor.

Tüm art plan müzikleri bekletmekten de ibaret değil üstelik. Örneğin, lüks bir restoranda yemek yediğinizde lokmalarınıza şık bir müzik eşlik diyor.

ABD ordusunun da tesiriyle ortaya çıktığından bu yana, fon müziği sessizliği doldurmaktan çok daha fazlasını amaçlıyor: Ruh hallerini manipüle etmek. Bugün telefonda beklerken dinlediğimiz melodiler böylesine ileri seviyede bir denetimi amaçlıyor.

Müzik artık yalnızca bizi ele geçirmek değil, kendi iradesine nazaran şekillendirmek istiyor.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu müzik tipi bundan tam bir asır evvel 1922 yılında, ABD Muhabere Birliği’nin saygın bir mensubu olan George Squier’in kablolu müzik yayını yapmanın bir yolunu geliştirmesiyle doğdu. Tıpkı fotoğrafın Kodak şirketi tarafından kitlesel pazara sunulması üzere, Squier tıpkı şeyi müzik için yapacak şirketin isminin Muzak olmasına karar verdi.

Muzak’ın öncelikli hedefi cümbüş değildi. Özel olarak uyarlanmış ses dalgalarının ofis ve fabrikalarda üretkenliği artırabileceği ve mağazalarda müşterileri oyalanmaya ve daha fazla satın almaya ikna edebileceği fikri üzerinden pazarlanıyordu.

1960’larda bu cins müziklere talep azalırken yeni bir kesim ortaya çıktı: Bekletme müziği.

Bu pazar, daima artan telefon trafiği karşısında arayanlara unutulmadıklarına dair itimat hissi verme gereksiniminden doğmuştu. Bu nedenle 1966 yılında Alfred Levy’ye ‘Telefonda Bekletme Sistemi’ için verilen patent, gecikmenin gereğinden fazla uzaması halinde davet sahibini sakinleştirmek için müzik çalınmasını öneriyordu.

KAÇIRILMAMASI GEREKEN BİR FIRSAT

Ancak o günden bugüne bekletme müziğinin amaçları boşluğu doldurma ve insanlara unutulmadıkları konusunda itimat vermenin çok daha ötesine gitti. Muzak, 2009 yılında iflas müracaatında bulunana kadar gerileme devam etti. Lakin onun yerine beklemeye alınmanın kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünen pek çok şirket ortaya çıktı.

Bunların ortasında 1998’de Manchester’da iki kişilik bir takımla kurulan ve şu anda 54 ülkede binlerce müşterisi olan PHMG de var. Şirket yalnızca bekletme müziği değil, kendi tabiriyle ‘arayan şahsa eksiksiz bir deneyim’ sunuyor.

TELEFONUN UCUNDAKİLERİ HEYECANLANDIRMAMAK GEREKİR

The Telegraph’a konuşan sesli imzalar yaratma konusunda uzmanlaşmış şirketlerden birinin kurucu ortağı Rob Wood’a nazaran bunu güzel yapmak göründüğü kadar kolay değil. “Düşünülmesi gereken en kıymetli şey ‘Birini beklemeye almanın emeli nedir?’ sorusu olmalı. Çoklukla bir davet merkezinin belli kapasitesi vardır. Bu nedenle şirketler süreci mümkün olduğunca dijitalleştirip otomatik hale getireceklerini söylerler. Biz de bu sürecin müşterilerimiz için olabildiğince keyifli ve gerilimsiz olmasını istiyoruz.”

Bekletme müziği için yalnızca rastgele bir müzik asla kâfi değil. Telefonlar cılız hoparlörler aracılığıyla çok düşük kalitede ses veriyor. Bu yüzden karmaşık notalar yahut karmaşık orkestra müziği; sert, cızırtılı ve hatta bilinmeyen hale gelebiliyor. Hasebiyle kolay müziklerin kullanımı daha yaygın.

Tabii bir de tempo konusu var… Wood, “İdeali hayli rahat ve yavaş bir şeyler dinlemektir” diyor. “Çünkü beşerler beklerken gerilimli olurlar ve beklemede kalmak istemezler. Bu sebeple onları çok heyecanlandırmamak gerekir.”

MÜZİK, MARKA VE TÜKETİCİ ORTASINDA BİR İRTİBAT ARACI

Bir müzik şirketinin yönetici ortağı olan Selim Kaynak, kana süratli karışan şekerli içecekler üzere, müziğin de markalarla tüketiciler ortasındaki irtibatta kısa yol fonksiyonu gördüğünü söyleyerek, “Burada kritik olan soru, hangi tip çalışan yahut müşteri için hangi müziğin nasıl bir ses sistemiyle, hangi volümde kullanılacağı” diye konuştu.

UZUN BEKLEMEDE KISA MELODİLER ARAYANI SIKINTIDAN ÇIKARABİLİR

Müziğin temposu kadar uzunluğu da hayli kıymetli. Örneğin ortalama bekleme mühleti yedi dakika ise, iki dakikalık bir melodinin döngü halinde çalınması arayanları sıkıntıdan çıkarabilir. Wood, arayanları bekletme yollarının bugün geldiği gelişmişlik seviyesinde artık sıradan bir müzik diye görülmeyi hak etmediğini belirtiyor.

Eski bir DJ olan Wood, işinde ‘önündeki dans pistindekilerin ruh haliyle’ ilgilendiğini söylerken, bekletme müziğinin de tıpkı şey olduğunu, tek farkın ölçeğin globalleşmesi olduğunu söylüyor.

MÜŞTERİLER KENDİ DJ’LERİ OLUYOR

O kadar ki yakın vakitte ünlü bir teknoloji şirketi müşterilerinin kalitesiz sesten şikâyet etmelerinin üzerine harekete geçti. Şirket, müşterilerine beklerken kendi çalma listelerinden müzikler dinletiyor ve kendi DJ’leri olmalarına imkan sağlıyor.

Bekleme müzikleri birtakım müziklerin yıldızının parlamasını sağlıyor. 2015 yılında HMRC’nin gitarla çalınan “jazzy” müziği İngiliz halkı tarafından yaklaşık 4,7 milyon saat dinlendi. Bu mühlet o yıl en çok dinlenen pop müziklerden çok daha fazla.

Ancak ne yazık ki birtakım müziklere olan aşinalık da dinleyiciler için yalnızca tahammülsüzlük yarattı. Wood’un da kabul ettiği üzere Muzak’ın icadından bir asır sona bile, “Eğer yanlış yaparsanız beklemek insanların canını sıkmaya devam eder.”

Peki Türkiye’de hangi bölümler ne çeşit müzikleri tercih ediyor?

POP MÜZİKTEN HIP-HOP MÜZİĞE GEÇİŞ

Müzik tercihlerinin yıllar içerisinde değişim gösterdiğinin altını çizen Kaynak, “Hazır giysi kesiminde 10 yıl evvel tercihler yerli ve yabancı pop müzikte ağırlaşırken, şimdilerde yüklü olarak hip-hop müzik tercih ediliyor. Bunun yanında reklam kampanyasında kullanılan müzikler de tercihlerin ortasında yer alıyor. Bankaların ve güç firmalarının tercihi ise kurumsal istikametlerinin altını çizen ve itimat hissini ön plana çıkartan orkestral müzikler oluyor” dedi ve ekledi:

Çağrı merkezlerinin bekleme müziği tercihi ise, daha düşük tempolu, rahatlatıcı, enstrümantal müzikler oluyor. Cins olarak chill out, lounge yahut yaz tatilini çağrıştıran modüller ön planda diyebiliriz. Hatta bekleyen müşterinin vakit algısını zayıflatacak, hoş anılarını çağrıştıracak melodiler olması da epey kıymetli.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.