SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

DASK’ta üst hudut 640 bin TL

Geçtiğimiz kasım ayında yapılan son değişiklik ile DASK poliçelerinde ödenecek tazminat ölçüsü, konutun bedeli ne olursa olsun 640 bin Türk Lirası ile sonlandırıldı. Artan konut fiyatları göz önüne alındığında tazminat hem zararın tamamını karşılayamıyor hem de poliçenin alanı gereği konutun içerisindeki eşyalar teminat dışı kalıyor. Yaşanan sarsıntıların akabinde Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, vatandaşları ek ihtiyari konut sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

DASK’ta üst hudut 640 bin TL
Akacan The Mall
14.02.2023 11:36
0
A+
A-

DASK’ta üst hudut 640 bin TL
Geçtiğimiz kasım ayında yapılan son değişiklik ile DASK poliçelerinde ödenecek tazminat ölçüsü, konutun pahası ne olursa olsun 640 bin Türk Lirası ile sonlandırıldı. Artan konut fiyatları göz önüne alındığında tazminat hem zararın tamamını karşılayamıyor hem de poliçenin alanı gereği konutun içerisindeki eşyalar teminat dışı kalıyor. Yaşanan zelzelelerin akabinde Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, vatandaşları ek ihtiyari konut sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

Tüm Türkiye’yi yasa boğan sarsıntıdan etkilenen 10 vilayette on binlerce bina büsbütün çöktü yahut kullanılamaz hale geldi. On binlerce yurttaşımız, çöken binaların enkazlarında can verdi. Zelzele bölgesinde konutları yıkılan vatandaşlardan, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) bünyesindeki mecburî sarsıntı sigortasını yaptıranlar bir nebze de olsa maddi kayıplarını tazmin edebilecek. Fakat 2022 yılının kasım ayında yapılan son değişiklik ile DASK tarafından yapılan mecburî zelzele sigortasında tazminat ölçüsü konutun pahası ne olursa olsun 640 bin Türk Lirası ile sonlandırıldı. Artan konut fiyatları göz önüne alındığında tazminat hem zararın tamamını karşılayamıyor hem de poliçenin alanı gereği konutun içerisindeki eşyaları teminat dışı kalıyor.

Zorunlu zelzele sigortasının tek başına kâfi olmadığını belirten Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sami Aksoy, vatandaşları uyardı. Zelzelelerin akabinde meydana gelen maddi kayıpların tazmininde mecburî sarsıntı sigortası tarafından maddi kayıpların tamamını karşılanmayacağını belirten Doç. Dr. Sami Aksoy, “Zorunlu zelzele sigortası, 1999’da meydana gelen zelzelenin akabinde çıkarılan Kanun Kararında Kararname ile kabul edildi. Sonrasında 2012 yılında ‘Afet Sigortaları Kanunu’ çıkarılarak kelam konusu kararname, yürürlükten kaldırıldı. Mecburî zelzele sigortasında DASK, poliçede belirtilen bedele kadar sorumludur; lakin zararınız düşükse, mesela hafif hasar varsa, 640 bin TL değil yalnızca zararınız karşılanır. Sigorta bedeli olarak bilinen bu sayı, 2022 yılının kasım ayında yapılan değişik gereği en fazla 640 bin lira olabilir. Hasebiyle ziyan gören sigortalı malik, zarurî sarsıntı sigortasında bu sayının üstünde bir tazminatı DASK’tan talep edemez. Konut fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu sayının, zararın tamamını karşılaması mümkün değildir. O yüzden ihtiyari konut sigortaları yaptırmak çok önemlidir” dedi.

Akacan The Mall

Zorunlu sigortada hasar sonrası güçlendirme masraflarının tazminat olarak istenebildiğini belirten Doç. Dr. Aksoy, “Ancak temel problem, manevi tazminat, kira kaybı, konutta bulunan eşyaya gelen ziyanlar, iş durması, hastane ve barınma üzere masrafların mecburî sigortanın alanında olmamasıdır. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut/evim sigortası üzere isimler altında ihtiyari zelzele sigortası ya da farklı sigorta poliçeleri yaptırmak gerekir. Aslında iki sigorta ortasındaki bu bağ, trafik sigortası ile geniş teminatlı bir kasko sigortası ortasındaki irtibata benzeri. O yüzden bilhassa bu günlerde birinci planda birlik olup yaralarımızı sarmalıyız, lakin sonrasında araçlarımıza gösterdiğimiz ilgiyi, konutlarımıza ve hatta canlarımıza da göstermeliyiz” diye konuştu. Öte yandan konutla ilgili yapılan tapu ve abonelik üzere süreçlerde zarurî sarsıntı sigortası koşulu olduğunu belirten Doç. Dr. Aksoy, “Bu nedenle vatandaşlar, zarurî sigortanın farkındadır. Lakin konutlar için yapılan ilave/ihtiyari sigortaya müracaat oranı yüksek değildir. Bu hususta toplum olarak ilave/ihtiyari sigortasının ne kadar kıymetli olduğu şuuruna varmalıyız” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.