SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Covid Çin’de neden hortladı

Covid Çin’de neden hortladıKoronavirüs salgınının birinci çıktığı yer olan Çin yeniden sıkı önlemler, artan hadiseler ve halk isyanlarıyla …

Covid Çin’de neden hortladı
Akacan The Mall
27.11.2022 07:38
0
A+
A-

Covid Çin’de neden hortladı
Koronavirüs salgınının birinci çıktığı yer olan Çin yeniden sıkı önlemler, artan hadiseler ve halk isyanlarıyla gündemde. Pekala Çin yeni bir durumla mı karşı karşıya?

Covid-19’un dünyada görüldüğü birinci yer olan Çin’de, ortadan geçen 3 yıla karşın virüs yine hortladı. ‘Sıfır vaka’ siyasetinin uygulandığı ülkede, günlük olay sayısı, salgının birinci tespit edildiği Aralık 2019’dan bu yana rekor kırdı. Dün son 24 saatte 35 bin 183 yeni olay tespit edilirken, günlük olay sayısı arka arda üçüncü gün rekor düzeye çıktı. Ülkede koronavirüse bağlı olarak 6 ay sonra birinci vefat de gerçekleşti.

VİRÜS SÜRATLE ARTIYOR

Akacan The Mall

Elbette Çin’in nüfusu düşünüldüğünde son sayılar düşük lakin artış suratı kaydadeğer. Başşehir Pekin de dahil ülkenin önde gelen kentlerindeki yeni hadiseler yetkilileri endişelendiriyor. Çin’in güneydeki ticaret merkezlerinden 19 milyon nüfuslu Guangdong ise ülkede en çok yeni hadisenin tespit edildiği yer.

‘SIFIR VAKA’DA ISRAR

Birçok ülke koronavirüs tedbirlerini gevşetmişken, Çin hâlâ virüsün seyri ve takibi konusunda ısrarcı. Bu bağlamda ‘sıfır vaka’ siyaseti uyguluyor. Hükümet bu uygulamanın birçok kişinin, bilhassa de yaşlıların hayatını kurtardığına inanıyor. Gerçekten yetkililer haksız da sayılmaz. Salgının başından beri, Çin’de COVID-19 nedeniyle 5200 kişi hayatını kaybetti. 1.4 milyar nüfuslu ülkede, bu sayı her 1 milyonda 3 şahsa karşılık geliyor. ABD’de bu oran 1 milyon şahısta 3 bin iken, Birleşik Krallık’ta ise 2 bin 400.

 

SİNCAN’DA YANGIN ÇIKTI

Ülkedeki ‘sıfır vaka’ siyaseti milyonlarca kişinin hayatını kurtarsa da bu göründüğü kadar şirin bir uygulama değil. Hayatı neredeyse durma noktasına getiren kısıtlama önlemleri nedeniyle, halk artık isyan ediyor. Önlemlerin sıkılaştırıldığı bölgelerde, okul ve iş yerleri kapalı.

Hafta başında, Zhengzhou kentindeki Foxconn şirketinin iPhone fabrikasında bir aydır kapalı devre çalışan emekçiler, sıkı önlemleri protesto edip polisle çatıştı. Son olarak, Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de ise karantinadaki bir apartmanda yangın çıktı ve 10 kişi öldü. Bu feci olaya sıkı önlemlerin neden olduğu, salgın nedeniyle meskenlerinde kalan şahısların sokağa park ettikleri arabaları nedeniyle itfaiyenin yangına vaktinde müdahale edemediği belirtiliyor. Birçok yerde önlemlere karşı isyan da var.

 

VAKALAR NİÇİN ARTIYOR

‘Sıfır vaka’ siyaseti ve halkı sıkıntıdan çıkaran tedbirlere karşılık, Çin’de neden hâlâ rekor hadise görüldüğü tartışma konusu. Bunun birkaç sebebi ise şu halde:

1-YAYGIN TEST: Ülkede ağır ve yaygın olarak yapılmaya devam eden kitlesel testler nedeniyle, semptomlu-semptomsuz her hadise kayıt altına alınıyor.

2-YETERSİZ AŞILAMA: Çin’de bilhassa risk kümesindeki bireylerin aşılanma oranı hayli düşük. Ülkede 80 yaş ve üstü bireylerin sırf yarısı aşı oldu. Aşılananların ise yalnızca yüzde 20’si hatırlatma dozu aldı. 60-69 yaş kümesinin ise yüzde 60’dan azı tam aşılı.

3-AŞILAR ETKİSİZ: Çin’de yaygın kullanılan Sinovac ve Sinopharm aşılarının, dünyada baskın tıp olan Omikron varyantına karşı etkinliklerinin düşük olduğu biliniyor. ABD ve öbür Batılı devletler, aktifliği yüksek mRNA bazlı aşıları Çin’e sunmuş olsalar da, bu aşılar Çin’de yaygın olarak kullanılmıyor.

4- ‘BAŞARISIZLIĞI ÖRTÜYOR’: Bir teze nazaran Çin, dünya iktisadında yaşanan sakinlik, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve güç krizi üzere nedenlerle aldığı siparişleri yerine getiremediği için, koronavirüs önlemlerini mazeret gösteriyor.

DSÖ: BU ÖNLEMLER ARTIK İŞE YARAMAZ

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) bile karantina önlemlerinin, başka çeşitlere çok daha bulaşıcı olan ‘Omikron’ varyantı karşısında etkisiz olduğunu duyurdu. DSÖ Genel Yöneticisi Tedros Adhanom “Virüs mutasyona uğruyor. Bizim de buna karşılık önlemleri değiştirmemiz çok önemli” açıklamasında bulundu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.