SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çocuklar için radyasyon kalkanı üretiyorlar

Ege Üniversitesi akademisyenleri çocukları elektromanyetik dalgaların ziyanlı tesirlerinden koruyacak giysiler üretecek. Günlük giysiye uygun ve yıkanabilir t-shirt ve yelekler tasarlayan takım, elektromanyetik müdafaa için uygun ip ve kumaş geliştiriyor. Bir dokuma firmasıyla anlaşan takımın hazırlayacağı giysiler önümüzdeki yıl satışa çıkacak.

Çocuklar için radyasyon kalkanı üretiyorlar
Akacan The Mall
26.12.2022 10:52
0
A+
A-

Çocuklar için radyasyon kalkanı üretiyorlar
Ege Üniversitesi akademisyenleri çocukları elektromanyetik dalgaların ziyanlı tesirlerinden koruyacak giysiler üretecek. Günlük giysiye uygun ve yıkanabilir t-shirt ve yelekler tasarlayan grup, elektromanyetik muhafaza için uygun ip ve kumaş geliştiriyor. Bir dokumacılık firmasıyla anlaşan grubun hazırlayacağı giysiler önümüzdeki yıl satışa çıkacak.

Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülşah Pamuk’un TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle elektromanyetik dalgalara karşı müdafaa sağlayan giysi eserleri geliştiriliyor. Elektromanyetik kirliliğin, beyin tümörleri, Alzheimer, alerji, gerilim, depresyon üzere sıhhat sorunlarına ve uyku bozukluklarına da yol açtığını söz eden Pamuk, “Çocuklarda ise elektromanyetik radyasyona karşı olan hassaslık yetişkinlere nazaran çok daha fazla” dedi.

Pandemi devrinde tüm çocuklar üzere kendi çocuğunun da daha fazla ekran karşısında olduğunu, bu türlü bir eser geliştirme fikrinin de o günlerde ortaya çıktığını anlatan Pamuk şunları söyledi:
“Bu projedeki emelimiz günlük hayatta çocukların maruz kaldığı radyasyonu engelleyecek hazır giysi eserlerinin geliştirilmesi. Kollayıcı teknik dokumalar kümesine giren ve elektromanyetik kalkanlama sağlayacak bu dokumalar, elektromanyetik radyasyondan korunma sağlayacak. T-shirt ve yelek olarak iki farklı eser üzerinde çalışıyoruz. Projemiz hem üniversiteler ortası iş birliğini hem de üniversite sanayi işbirliğini kapsayıcı nitelikte. Bir hazır giysi firması ile mutabakatımızı yaptık bile. Tasarladığımız eserler önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak. Proje grubumuzda Dokuz Eylül Üniversitesi Dokumacılık Mühendisliği Kısmından Doç. Dr. Ozan Kayacan ve Doç. Dr. Hasret Kayacan hocalarımız ile birlikte çalışıyoruz.

Akacan The Mall

MUADİLLERİ SAĞLAM DEĞİL
Yurtdışında buna emsal eserler var. Fakat o örneklerde daha çok giysinin yüzeyine elektromanyetik kalkanlama sağlayan materyallerin uygulandığını görüyoruz. Bu biçim yüzey süreçleri emek ağır ve yüksek maliyetli uygulamalar gerektiriyor. Ayrıyeten yıkamayla birlikte etkinliklerini kaybetme dezavantajları var. Dokumacılık eseri üzerinde oluşturduğu metalik renk de birden fazla kullanıcının güzeline gitmiyor. Dahası uzun vadeli kullanımlar için kâfi giysi konforu sağlayacak yapıda değiller.

UZUN VADELİ KULLANILABİLİYOR, YIKANABİLİYOR
Bizim de projemizde ise giysi üzerine uygulanacak bir kaplama değil bu giysi için özel olarak üretilmiş bir iplik kelam konusu. Üretim kademesinde kullanacağımız iletken lifler yahut iplikler bir elektromanyetik hami gerece dönüşecek. Projemizde geliştirdiğimiz hazır giysi eserleri uzun vadeli kullanıma uygun, yıkama karşısında dayanımı ve elektromanyetik radyasyona karşı koruyuculuğu test edilmiş, termal ve hareket konforu sunan dokumacılık eserleri olacak.”

ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN ZARARLARI
Prof. Dr. Gülşah Pamuk elektromanyetik radyasyonun zararlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Dünya Sıhhat Örgütü etrafta bulunan elektromanyetik dalgaların canlılar üzerinde biyolojik tesirleri olduğunu beyan etti. Elektromanyetik kirliliğin, beyin tümörleri, Alzheimer, alerji, gerilim, depresyon üzere sıhhat sorunlarına ve uyku bozukluklarına da yol açtığı yapılan çalışmalarda belirtildi.
Çocuklarda radyasyon hassaslığı yetişkinlere nazaran daha fazla. Dahası şu anki çocuklar ömürleri boyunca, günümüzdeki yetişkinlere nazaran çok daha fazla elektromanyetik radyasyona maruz kalacaklar. Hasebiyle aslında yan tesirlere yönelik yapılan çalışmaların kâfi boyutta olmadığı, yan tesirlerin ne derece şiddetli olduğunun ileriki yıllarda daha bariz olarak ortaya çıkacağı tekrar üzerinde durulan hususlardan bir tanesi.
Modern hayatta ve bilhassa pandemi devrinde televizyon, dizüstü bilgisayar, tablet bilgisayar ve dijital oyun kolu üzere elektronik eşyalarla iç içe hayat süren çocuklarda elektromanyetik radyasyona karşı müdafaanın ehemmiyeti geçmiş yıllara nazaran daha da ön plana çıkıyor. Üstelik bu elektronik aygıtlardan birçoğu çocuklar tarafından üst gövdelerine hatta karın kısmına yaslanarak kullanılıyor. 2021 yılında TUIK tarafından gerçekleştirilen ‘çocuklarda bilgi ve irtibat teknolojilerinin kullanımı’ araştırma raporunda da, 6-15 yaş aralığındaki çocukların yüzde 52,7 oranla, başka teknolojik aygıtlara nazaran daha çok tablet bilgisayar kullandığı ve çocukların ortalama olarak günde en az 3 saatlerini toplumsal medyada geçirdiklerinin saptandığı belirtildi. Birebir raporda 6-15 yaş aralığındaki çocuklar kendi ortalarında kıyaslandığında, 11-15 yaş aralığındaki çocukların internet, akıllı telefon üzere aygıtların kullanımında öteki yaş kümelerinden önde olduğu belirtildi.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.