SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Çinli devden Türkiye’de fabrika planı: Chery Group Lideri Yin Tongyue yatırım amaçlarını açıkladı

Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden Chery, Avrupa pazarlarına açılma stratejisi kapsamında Türkiye’de bir fabrika açmayı düşünüyor. Chery Group İdare Konseyi Lideri Yin Tongyue, “Türkiye için büyük planlarımız var. Üretimi burada yapıp Avrupa’ya satmayı düşünüyoruz. Biz ‘Çin’de Çin için’ sloganını kullanırız. Tahminen bir gün ‘Türkiye’de Türkiye ve Avrupa için’ diyebiliriz” diye konuştu.

Çinli devden Türkiye’de fabrika planı: Chery Group Lideri Yin Tongyue yatırım amaçlarını açıkladı
Akacan The Mall
24.04.2023 07:36
0
A+
A-

Çinli devden Türkiye’de fabrika planı: Chery Group Lideri Yin Tongyue yatırım amaçlarını açıkladı
Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden Chery, Avrupa pazarlarına açılma stratejisi kapsamında Türkiye’de bir fabrika açmayı düşünüyor. Chery Group İdare Şurası Lideri Yin Tongyue, “Türkiye için büyük planlarımız var. Üretimi burada yapıp Avrupa’ya satmayı düşünüyoruz. Biz ‘Çin’de Çin için’ sloganını kullanırız. Tahminen bir gün ‘Türkiye’de Türkiye ve Avrupa için’ diyebiliriz” diye konuştu.

DÜNYANIN en büyük otomotiv üreticisi Çin, otomotivdeki elektrikli araç dönüşümüyle birlikte rotayı Avrupa pazarlarına kırdı. Bugüne kadar ürettiğinin büyük kısmını iç pazarda satan Çinli üreticiler, Avrupa pazarlarındaki satış adetlerini son iki yılda katlayarak artırırken Avrupa yahut Avrupa’ya yakın ülkelerde üretim tesisleri kurmak üzere hazırlıklara başladı. Halihazırda değerli bir otomotiv üretim merkezi olan Türkiye ise gerek iç pazardaki potansiyeli gerekse de Avrupa’ya gümrük vergisi olmadan ihracat yapabilme imkânı ile Çinli üreticiler için öne çıkan ülkeler ortasında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına bu sefer ortada bir distribütör olmadan giren Chery markası ise Avrupa pazarlarına açılma stratejisi kapsamında Türkiye’de bir fabrika açmayı düşünüyor.

‘TÜRKİYE’DE AVRUPA İÇİN’

Akacan The Mall

Chery’nin davetlisi olarak ziyaret ettiğimiz Çin’in Wuhu kentindeki genel merkezde Türkiye’den gelen gazetecilerin yatırım sorularını yanıtlayan Chery Group Lideri Yin Tongyue, “Türkiye için büyük planlarımız var. Ülkede yatırım yapmak istiyoruz. Üretimi Türkiye’de yapıp Avrupa’ya satmayı düşünüyoruz. Biz ‘Çin’de Çin için’ sloganını kullanırız. Tahminen bir gün ‘Türkiye’de Türkiye ve Avrupa için’ diyebiliriz. Şimdilik bu yatırımın hacmini açıklayamıyoruz fakat burada üretilecek modeller satışların yüzde 15’ini kapsayabilir” dedi. Avrupa pazarlarına ise en gerçek vakitte girmek istediklerini belirten Tongyue, “Avrupa çok rekabetçi bir pazar. Biz bilhassa Audi ve Volswagen üzere üreticilerden ilham alıyoruz” tabirlerini kullandı.

‘PLANLARIMIZIN GÖBEĞİNDE’

Toplantıya Chery International Genel Müdürü Zhang Guibing, Chery Türkiye Lideri Si Fenghuo ve Chery Türkiye Lider Yardımcısı Ahu Turan da katıldı. Chery Türkiye Lideri Si Fenghuo’nun Türkiye’deki yatırım planlarıyla ilgili açıklamaları ise şu formda oldu: “Chery’nin Avrupa pazarı için farklı planları var. Türkiye ise bu planların göbeğinde yer alıyor. Yatırım için pazarda gücümüz olması gerekiyor. Akabinde projelerimizi hayata geçirmeye başlayacağız. Şahsi fikrim, Türkiye’nin yatırım için epeyce yeterli bir tercih olacağı istikametinde. Türkiye pazarı hayli büyük. Bölgede farklı üreticilerin de üretim yaptığını biliyoruz. Bu da Türkiye’yi daha kıymetli kılıyor. Şimdilik ana maksadımız Türkiye’deki pazar hissemizi güçlendirmek. Birinci adımda ülke pazarındaki hissemizi yüzde 7’ye ulaştırmayı planlıyoruz.”

OMODA VE JAECOO’YU KÜRESEL MARKA YAPACAK

Çin ziyareti kapsamında, Chery’nin Wuhu’da bulunan mega fabrikasını da ziyaret ettik. Yılda 300 bin araba ve 200 bin kesim üretim kapasitesine sahip bu fabrikada dakikada 1 araba banttan iniyor. Otomasyonun üst düzeyde olduğu tesiste 362 adet robot çalışıyor. Merkezde başta çarpışma testlerinin yapıldığı laboratuvar olmak üzere ses, güvenlik ve dizaynla ilgili birçok laboratuvar yer alıyor. 1997’de Çin hükümeti tarafından kurulan Chery’nin ülke çapında 10’dan fazla fabrikası bulunuyor. Bu fabrikaların toplam üretim kapasitesi 1.2 milyon adede ulaşıyor. 2024 yılında yeni yatırımlarla birlikte kapasitenin 2 milyon adede çıkması bekleniyor. 20 farklı markası bulunan Chery, Şangay Araba Fuarı’nın akabinde gerçekleştirdiği özel aktiflikle Omoda ve Jaecoo’yu küresel bir marka olarak konumlamak için birinci adımlarını da attı. Wuhu’da düzenlenen aktifliğe dünyanın 80 ülkesinden bayi ve basın mensupları katıldı.

SEDAN MODELİ 2024 YILINDA GETİRİYOR

CHERY Türkiye Lideri Si Fenghuo, önümüzdeki yıl Türkiye’ye gelecek yeni Chery modelleriyle ilgili bilgiler de verdi. Marka birinci etapta dikkat çeken Sedan gövde tipindeki arabası Arrizo 8’i ve muhtemelen Omoda 5’in elektrikli versiyonunu 2024 yılında satışa sunacak. Bahisle ilgili sorularımızı yanıtlayan Si Fenghuo, “Önümüzdeki iki yıl içerisinde birinci olarak sedan modelimiz Arizzo 8’i getirmeyi planlıyoruz. Tıpkı vakitte büsbütün elektrikli bir modeli de piyasaya sunacağız. Tekrar Jetour (giriş düzeyi SUV) da Türkiye’de olacak. Son olarak B segmentindeki temsilcimiz Tiggo 5 de ülke pazarına giriş yapacak” bilgisini verdi. Şirketin premium segmentte konumlandırdığı Exeed markası ise devam eden devirlerde Türkiye’de satışa çıkarılabilir.

YATIRIMI ALMANYA’YA KAPTIRIR MIYIZ

Chery yeni stratejisi kapsamında Omoda ve Jaecoo markalarını Avrupa pazarlarına hazırlıyor. Bu markalara ilişkin arabaları yakın ülkelerde üretmek şirketin kıymetli amaçları ortasında yer alıyor. Yatırım kararının önümüzdeki yıllarda mutlaklaşması bekleniyor. Türkiye şu anda muhtemel fabrika yatırımı konusunda en güçlü seçenek. Lakin şahsi görüşüm, Chery için Almanya da değerli seçenekler ortasında yer alıyor. Ziyaretim boyunca edindiğim izlenimler, Chery Group Lideri Yin Tongyue’nin “Audi ve Volkswagen üzere üreticilerden ilham alıyoruz” kelamları ve şirketin Frankfurt’ta bir Ar-Ge merkezinin bulunması mümkün bir fabrika konusunda en büyük rakibimizin Almanya olduğu ihtimalini kuvvetlendiriyor. Bu noktada, Türkiye’nin Çinli üreticilere ek vergiler uygulamak yerine onları teşvik edecek adımlar atması ve iç pazardaki satışları frenleyen matraha dayalı ÖTV modelini gözden geçirmesi kaide.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.