1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çin’den Ay’a tarihi iniş

Çin’den Ay’a tarihi iniş

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’e ait bir uzay aracı Ay’ın uzak yüzüne iniş yaparak yarım yüzyıldan uzun bir süre sonra ilk kez Ay yüzeyine insan gönderme yarışında ABD ile rekabeti artırdı.

Xinhua Haber Ajansı Çin Ulusal Uzay İdaresi Chang’e-6’nın “belirlenen iniş alanına başarıyla indiğini” duyurdu.

Chang’e-6, Ay’ın uzak tarafından numune toplayan ve bunları dünyaya geri taşıyan ilk uzay aracı olmaya çalışacak. Görev, 2019’da Chang’e-4 uzay aracının inişinin ardından Çin’in uzak tarafa ikinci inişi olacak.

Dünyaya hiç bakmadığı için iletişim açısından daha zor bir bölge olan Ay’ın bu yarısına daha önce hiçbir ülke iniş yapmamıştı.

İnişten sonraki 48 saat içinde Chang’e-6’nın yer altında sondaj yapmaya başlaması ve aynı zamanda yüzeyden malzeme toplamak için bir robot kol uzatması planlanıyor.

Güney Kutbu-Aitken Havzası’ndaki bir çarpma krateri olan iniş alanının, Ay’da uzun vadeli insan yerleşimi için oksijen ve roket yakıtı yapımında potansiyel olarak kullanılabilecek bir kaynak olan buza sahip olduğu öngörülüyor.

Xinhua’nın Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi yetkilisi Huang Hao’dan aktardığına göre, Apollo Havzası olarak bilinen bölge, bilimsel keşif için potansiyel değerinin yanı sıra iletişim ve telemetri koşulları ve arazinin düzlüğü de dahil olmak üzere iniş alanının koşulları nedeniyle seçildi.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, 6 Mayıs’ta başlatılan görevin yaklaşık 53 gün sürmesinin beklendiğini söyledi.

Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden bilim insanı Zeng Xingguo, Chang’e-6, 3 Mayıs’ta fırlatıldığında devlet medyasına yaptığı açıklamada, “Ay’ın uzak tarafından ilk elden, doğrudan örnekler, Ay’ın iki yüzünün özelliklerini ve farklılıklarını daha iyi anlamamız ve Ay’ın sırlarını ortaya çıkarmamız için çok önemli olacak” ifadelerini kullanmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çin’den Ay’a tarihi iniş
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir