SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Çin’de isyanın ismi ‘A4’ kâğıdı

Koronavirüsün birinci ortaya çıktığı Çin’de katı karantina önlemlerini protesto hareketleri yayılıyor. Hareketler ülkenin finans merkezi Şanghay’a da sıçradı. Göstericiler, sansür ve baskıya karşı reaksiyonlarını boş A4 kâğıdı tutarak ortaya koyuyor.

Çin’de isyanın ismi ‘A4’ kâğıdı
Akacan The Mall
29.11.2022 07:38
0
A+
A-

Çin’de isyanın ismi ‘A4’ kâğıdı
Koronavirüsün birinci ortaya çıktığı Çin’de katı karantina önlemlerini protesto hareketleri yayılıyor. Aksiyonlar ülkenin finans merkezi Şanghay’a da sıçradı. Göstericiler, sansür ve baskıya karşı reaksiyonlarını boş A4 kâğıdı tutarak ortaya koyuyor.

Çin güvenlik güçleri, siyasi özgürlükler ve COVID-19 karantinalarına son verilmesi talebiyle ülke genelinde alevlenen protestoları bastırmaya çalışıyor. Protestolar bilhassa Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nin başşehri Urumçi’de bir apartmanda meydana gelen yangında 10 kişini can vermesini izliyor. Yangının çıktığı apartmanda yaşayanların karantina nedeniyle meskenlerini terk edemediği, itfaiye takımlarının de metal bariyer ve pürüzlerle çevrili apartman kompleksine giremediği için yangına vaktinde müdahale edemediğine ait tezler yansıları arttırmıştı. Protestolarda kısa müddet evvel üçüncü iktidar periyodunu başlatan Çin Devlet Lideri Şi Cinping’in istifasını talep eden sloganlar da atılmıştı.

O SEMBOLÜN ANLAMI

Akacan The Mall

Çin’deki isyanın sembolü olarak boş beyaz “A4” kâğıdı olarak öne çıkıyor. Sansür ve baskıya reaksiyon gösteren gençler, reaksiyonlarını boş A4 kâğıdıyla gösteriyor. İngiliz Guardian gazetesi, boş A4 kâğıdının şovlardaki manasını mercek altına aldı. Gazete, boş beyaz kâğıtların söz özgürlüğü ve yaygın sansürün reddedilmesine bir selam niteliğinde olduğunu yazdı.

OKUL KANTİNİNDE BAŞLADI

Bu protesto formülü birinci sefer Pekin’deki seçkin Tsinghua Üniversitesi’ndeki bir öğrencinin yerleşke kantininin yakınında tek bir beyaz kâğıt tutmasıyla başladı. Evvel işçi tarafından uzaklaştırıldığı bildirilse de, raporlara nazaran protestosuna devam etti. Kısa mühlet sonra da onlarca ve akabinde yüzlerce kişi bu protestoya beyaz A4 kâğıtlarla katıldı. Pekin’deki Liangma Nehri’ndeki genç bir protestocu, “Beyaz kâğıt, söylemek istediğimiz fakat söyleyemediğimiz her şeyi temsil ediyor” dedi. Pekin’deki Liangmaqiao’da çekildiği argüman edilen bir görüntüde, bir bayan devlet medyasının Urumçi’deki ‘insan yapımı’ trajediyi haber yapmasını eleştirerek, “Hepsi palavra, hepsi sessizlik. Boş kâğıt ‘anma hareketi’ni başlattık. Kâğıt üzerinde bir şey söylüyor muyuz? Hayır. Tüm suçlamalar kalbimizde. Tüm fikirler kalbimizde” dedi.

Perşembe yaşanan bu yangın faciası, ülkenin birçok kentinde protestolara neden oldu. Toplumsal medyada da yetkililer mitinglerin izlerini silmek için çaba veriliyor. Başşehir Pekin ve Şanghay’da protestocuların bir ortaya geldiği “Liangma Nehri” ve “Urumçi Caddesi” üzere yer isimlerinin sansürlendiği kaydedildi. Twitter ve Çin’in toplumsal medya platformu Weibo’da da, aksiyon imgelerinin kaldırıldığı aktarıldı.

ŞANGHAY HUZURSUZ

Ülkede 1989’daki demokrasi yanlısı mitinglerin bastırılmasından bu yana görülmemiş bir protesto dalgasıyla beşerler evvelki gün sokaklara dökülmüştü. Şanghay’da kalabalığın toplanmasını engellemek için kent merkezine bariyerler yerleştirildi. Evvelki akşam göstericiler ile polisin karşı karşıya geldiği, bir otobüs dolusu insanın gözaltına alındığı belirtildi.

‘ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ’

COVID-19 siyasetine karşı aksiyonlar, başşehir Pekin’e de sıçradı. Irmak kenarında mum yakan ve çiçek bırakan kalabalık, ellerinde sansüre karşı bir protesto sembolü olan boş kağıtları kaldırarak, “Özgürlük istiyoruz” sloganı attı.

‘SIFIR VAKA’ SİYASETİ NEDİR

COVID-19 olaylarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen bu sistem karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat ve hizmet bölümündeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması üzere katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor. Önlemler, ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

 

BBC MUHABİRİNE DARP VE KISA MÜDDETLİ GÖZALTI

İngiliz yayın kuruluşu BBC, olayları takip eden Edward Lawrence isimli muhabirlerinin güvenlik güçleri tarafından darp edilip, tekmelendiğini ve gözaltına alındığını duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, BBC muhabirinin kendisini ‘gazeteci olarak tanıtmadığını’ ileri sürdü. Muhabirin olaydan birkaç saat sonra özgür bırakıldığı açıklandı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.