SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çin ve Rusya’dan Ukrayna krizi için diyalog daveti

 Çin Devlet Lideri Şi Cinping’in Rusya’yı ziyaretinde, iki ülke başkanları Ukrayna krizinde çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için davet yaptı.

Çin ve Rusya’dan Ukrayna krizi için diyalog daveti
Akacan The Mall
22.03.2023 07:52
0
A+
A-

Çin ve Rusya’dan Ukrayna krizi için diyalog çağrısı
 Çin Devlet Lideri Şi Cinping’in Rusya’yı ziyaretinde, iki ülke önderleri Ukrayna krizinde çatışmaların durdurulması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için davet yaptı.

Çin önderi Şi ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in dünkü görüşmelerinin akabinde, iki ülke ortasında stratejik işbirliği konusunda ortak bildiri yayımlandı.

“Yeni Devirde Kapsamlı Stratejik İşbirliği Uyumunun Derinleştirilmesi ve Ukrayna Krizinin Diyalog Yoluyla Çözülmesi” başlıklı bildiride, taraflar, sorunun tahlili için en güzel yolun diyalog olduğunu vurgulayarak, gerginliği artıracak, çatışmayı uzatarak krizin denetimden çıkmasına yol açacak adımlardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Akacan The Mall

Liderler, ortak bildiride, ABD ve Batılı ülkelerin krizdeki halini üstü kapalı eleştirerek, “Taraflar, rastgele bir ülke yahut ülkeler kümesinin, diğer ülkelerin yasal güvenlik çıkarlarına ziyan vererek askeri, siyasi ve öbür alanlarda avantaj elde etmesine karşıdır.” tabirine yer verildi.

Rus tarafının barış görüşmelerine en kısa vakitte dönülmesi taahhüdüne bağlılığını vurguladığı, Çin’in Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik tahlili için yapan rol oynamaya yönelik iradesini ve bu husustaki tekliflerini takdirle karşıladığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Taraflar, Ukrayna krizinin tahlili için tüm ülkelerin legal güvenlik korkularına hürmet gösterilmesi, bloklar ortası cepheleşmeden ve ateşe körükle gitme yaklaşımından kaçınılmasının değerini vurgulamıştır. Taraflar, gerginliği artıracak, çatışmanın uzayarak berbata gitmesine ve dahi denetimden çıkmasına yol açacak adımlara karşıdır. Taraflar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun onay vermediği her cins tek taraflı yaptırıma karşıdır.”

Şi ve Putin, bildiride milletlerarası topluma barışa yönelik yapan uğraşlara takviye olma davetinde bulundu.

Putin: Batı ile Kiev barışa hazır değil

Öte yandan Rus önder Vladimir Putin’in, bildirinin imzalanmasının akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında barış görüşmelerin devamını konusunda daha kesin bir tavrı lisana getirdi.

Çin’in ortaya koyduğu barış planı kararlarının birçoğunun, Rusya’nın yaklaşımlarıyla uyumlu olduğunu söz eden Putin, “(Önerilerin) Batı ile Kiev hazır olduğunda barışçıl bir tahlil için baz alınabileceğini düşünüyoruz. Lakin şimdiye kadar onların buna hazır olduğunu göremiyoruz.” dedi.

ABD: Şi ile Putin’in görüşmesi umut vermedi

Görüşmeye ait ABD’den yapılan açıklamada ise başkanların Ukrayna konusundaki tekliflerinin savaşın yakın vakitte biteceğine dair büyük umutlar vermediği tabir edildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Kurulu Stratejik Bağlantı Koordinatörü John Kirby, tarafların, BM Kaidesi’nin maksat ve prensiplerine uyulması gerektiğini savunduğunu, bunun Rusya’nın bir öteki BM üyesi olan Ukrayna topraklarından çekilmesi gerektiği manasına geldiğini vurgulayarak, “Çin, yapan bir rol oynamak istiyorsa, Rusya’ya Ukrayna’dan çekilmesi konusunda baskı yapması gerekir.” dedi.

Çin’in tutumu

Çin ile ABD ortasında jeostratejik rekabetin ve bölgesel tansiyonların arttığı bir devirde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, Pekin idaresini, “ortak düşman” algısıyla misal meydan okumalarla karşı karşıya olan Moskova’ya yakın bir tavır izlemeye yöneltmişti.

Pekin idaresi, çatışmaların başlamasının akabinde “savaş” ve “işgal” sözcüklerini kullanmaktan kaçınırken BM Genel Konseyindeki oylamada çekimser kalarak Moskova’yı kınamayan az sayıda ülke ortasında yer almıştı.

Çin, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat’ta krizin siyasi tahlili için tekliflerini içeren 12 unsurluk “tutum belgesi” açıklamıştı. Evrakta ülkelerin egemenliklerine hürmet gösterilmesi, yasal güvenlik telaşlarının dikkate alınması, tek taraflı yaptırımlara son verilmesi ve gerginliklerin basamaklı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulanmıştı.

Ateşkes önerisi, ABD ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra öneriyi fiili durumun kabulünün dayatılması olarak algılayan Ukrayna tarafından da kabul görmemişti. Kiev idaresi, bu şartlardaki bir barışın, “savaşın dondurulması” manasına geleceğini lisana getirmişti.

Rusya da Çin’in görüşüne değer verdiğini fakat mevcut şartlarda Ukrayna sıkıntısının tahlilinde barış yoluna geçişin sağlanması için gerekli şartların oluşmadığını bildirmişti.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.