SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi’nde Şi’den Tayvan kelamı

Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi’nde Şi’den Tayvan sözüÇin’de ülkeyi yöneten Komünist Partinin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi başşehir …

Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi’nde Şi’den Tayvan kelamı
Akacan The Mall
16.10.2022 14:12
0
A+
A-

Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresi’nde Şi’den Tayvan sözü
Çin’de ülkeyi yöneten Komünist Partinin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi başşehir Pekin’de başladı. Çin Devlet Lideri Şi Cinping konuşmasında, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’ın ana kara ile birleşmesini tamamlama kelamını verdi.

Çin’de ülkeyi yöneten Komünist Partinin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi başşehir Pekin’de başladı.

Ülkenin gelecek beş yıldaki siyasi doğrultusunu ve idare takımlarını belirleyecek kongrenin açılış merasimi ve birinci oturumu Büyük Halk Salonu’nda yapıldı.

Akacan The Mall

ÇKP’nin vazifedeki ve eski önderlerinin katıldığı toplantıda Genel Sekreter ve Devlet Lideri Şi Cinping, Merkez Komite Çalışma Raporu’nu kongreye sundu.

“Çin karakteristiğinde sosyalizmin bayrağını üst taşımak ve her açıdan çağdaş sosyalist bir toplum inşa etmek için birlik içinde çabalamak” başlıklı raporda, parti idaresinin son 5 yıldaki icraatları ve geleceğe yönelik maksatlarına ait değerlendirmelere yer verildi.

Başkent Pekin’de 16-22 Ekim’de gerçekleştirilen kongreye ülkenin çeşitli yerlerinden 2 bin 296 delege katıldı.

ÇKP Ulusal Kongresinde delegeler, 205 asil ve 171 yedek üyeden oluşan ÇKP Merkez Komitesini seçecek. Akabinde yeni seçilen Merkez Komitesi, kendi içinde, 25 kişilik Siyasi Büroyu ve 7 kişilik Siyasi Ofis Daimi Komitesini belirleyecek.

Yoksullukla uğraş en değerli başarı

Şi, raporu kongreye sunduğu konuşmasında, “yeni dönem” olarak isimlendirdiği kendi iktidarında en kıymetli muvaffakiyetin yoksullukla uğraş olduğunu vurguladı. Şi, “yüzyıl hedeflerinden” birincisi olarak tanımladığı, ÇKP’nin 2021’deki 100. kuruluş yıl dönümüne kadar ülkede mutlak yoksulluğu sona erdirme gayesine ulaşıldığını, “her istikametiyle ortalama refaha sahip bir toplum” yaratıldığını belirtti.

Ülke genelinde 832 fakir ilçenin ve 100 milyona yakın kırsal nüfusun yoksulluktan çıkarıldığını tabir eden Şi, 9,6 milyon vatandaşın dezavantajlı bölgelerden yeni bölgelere yerleştirildiği bilgisini paylaştı.

Ortalama refahı, “Çin halkının 1000 yıllık rüyası” olarak tanımlayan Şi, bunu başararak ülkeyi kalkınmada tarihî başlangıç noktasından daha yüksek noktaya taşıdıklarını vurguladı.

Şi, gelecek devrin, yüzyıl amaçlarından ikincisi olan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2049’daki 100. kuruluş yıl dönümüne kadar “her açıdan çağdaş sosyalist bir toplum inşa etme” tarafındaki gayretlere odaklanacağını lisana getirdi.

Tayvan’ı tekrar birleştirme sözü

Şi’nin konuşmasında, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’ın ana kara ile birleşmesini tamamlama kelamını verdiği kısım en uzun alkışı aldı.

Partinin Tayvan meselesinin tahlili ve ülkenin birliğinin yine sağlanmasına yönelik stratejisinde kararlı olması gerektiğini vurgulayan Şi, “Güç kullanmayı dışlamıyoruz, ayrılıkçı hareketleri durdurmak için gereken her türlü önlemi alacağız.” dedi.

Tayvan sıkıntısının tahlilinin Çin halkının sorunu olduğunu, kararı Çin halkının vereceğini söz eden Şi, bu bahiste dış müdahalenin kabul edilmeyeceği imasında bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi’nin ağustos başında Tayvan Adası’na yaptığı ziyaret, Washington ile Pekin ortasında tansiyona yol açmış, Çin ordusu ziyaretin akabinde Ada etrafında askeri yığınağını ve tatbikatlarını arttırmıştı.

Pekin, “tek Çin ilkesini” vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilgiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve başka milletlerarası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik münasebetleri kesmesini kaide koşuyor.

Sincan’a değinmedi

Öte yandan Şi, konuşmasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Türk kökenli Uygurlara ve öbür azınlıklara yönelik insan hakları ihlallerine dair savlara değinmedi.

Şi’nin iktidarda olduğu devirde bölgede “aşırılıkla mücadele” ismi altında 1 milyondan fazla Uygur Türkü’nün “yeniden eğitim merkezi” ve “mesleki eğitim merkezi” ismi verilen kamplarda alıkonulması dünyanın gündemine oturmuştu.

Şi’nin, Mao’dan bu yana “iktidarı iki periyodu aşan birinci lider” olması bekleniyor

ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Lideri Şi Cinping’in, kongrede iktidarını üçüncü periyoda taşıyarak Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zıdong’dan bu yana parti liderliğini ve devlet başkanlığını iki periyottan fazla sürdüren birinci başkan olması bekleniyor.

Çin Anayasası’nda 2018’de yapılan değişiklikle devlet liderinin vazife mühletini iki periyotla sınırlayan kural kaldırılmış, böylelikle Şi’nin liderliğini üçüncü periyoda taşımasının önü açılmıştı.

Tek parti iktidarının olduğu ve anayasada güçler birliği prensibinin bulunduğu Çin’de Komünist Parti, merkezi ve mahallî hükümetlerin, yasama, yargı ve müracaat organlarının, kamu kurum ve kuruluşları ile devlete ilişkin işletmelerin idaresini belirliyor.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.