SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

ÇİB/Dalbeler: Çelik bölümü karanlığa gerçek yol alıyor

ÇİB/Dalbeler: Çelik bölümü karanlığa yanlışsız yol alıyorTürk sanayicileri, güç maliyetlerindeki artışların çimento, çelik, alüminyum ve seramik …

ÇİB/Dalbeler: Çelik bölümü karanlığa gerçek yol alıyor
Akacan The Mall
15.09.2022 02:52
0
A+
A-

ÇİB/Dalbeler: Çelik bölümü karanlığa yanlışsız yol alıyor
Türk sanayicileri, güç maliyetlerindeki artışların çimento, çelik, alüminyum ve seramik kesimi üzerindeki tesirlerini kıymetlendirdi. ÇİB Lider Yardımcısı Uğur Dalbeler, son bir yıl içerisinde güç fiyatlarındaki yükselişin çelik dalının…

Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Lideri Fatih Büyüklük, Türkiye Seramik Federasyonu Lideri Fazilet Çenesiz ve Çelik İhracatçıları Birliği Lider Yardımcısı Uğur Dalbeler, güç maliyetlerindeki artışın sanayi bölümüne tesirini kıymetlendi.

Yücelik: Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha pahalı

Akacan The Mall

Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Lideri Fatih Büyüklük, Çimento’nun ana girdisi olan güçte son aylarda kesim genelinde “görülmemiş bir artışın” meydana geldiğini söyledi. Güç krizine karşın Türkiye’de neredeyse dünyanın en ucuz çimentosunu sunduklarını lisana getiren Büyüklük, “Bugün 1 litre su 1 kilo çimentodan daha kıymetli. Ağustos 2022’de geçen yılın tıpkı devrine nazaran, TL bazında elektrik fiyatında yüzde 321, ithal kömür fiyatında yüzde 496, yerli kömür bazında da yüzde 168, petrokokta ise yüzde 291’lik bir artış gerçekleşti. Son 1,5 yılda endüstride kullanılan doğalgaza gelen yüzde 998’lik artırımı ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza gelen yüzde 1330’luk artırımı düşündüğümüzde endüstriciler olarak bu ortamda üretim yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Dalbeler: Çelik kesimi karanlığa gerçek yol alıyor

Çelik İhracatçıları Birliği Lider Yardımcısı Uğur Dalbeler, çelik dalındaki son gelişmeler hakkında yaptığı değerlendirmede, Haziran ayında üretim daralmasının yüzde 13’e, Temmuz’da ise yüzde 21’e ulaştığını belirtti.

Avrupa’da yüksek güç fiyatları sebebiyle fabrikaların kapanmasına karşın Türkiye’de de üretimin sekteye uğradığını belirten Dalbeler, kelamlarına şöyle devam etti:

“Bunun iki temel sebebi var. Birincisi yurt dışındaki talebin önemli manada gerilemiş olması. Bilhassa Avrupa’da neredeyse talep durdu. Bir ikincisinin ise Türkiye’deki imalat endüstrisindeki talebin düşmüş olması. Ekim, Kasım ve Aralık aylarına gelecek olursak, oradaki tablo daha da karanlık. Ukrayna savaşındaki belirsizlik sebebiyle çelik bölümünün karanlığa yanlışsız yol alıyor.”

Çenesiz: AB, gaz temin edemezse, Türkiye’ye beklenen olarak talep gelecektir

Türkiye Seramik Federasyonu Lideri Fazilet Çenesiz, güç ağır bir dal olan seramik üretiminin son devir maliyet artışları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın AB’ye gaz akışını kesmesinin Türkiye için izafi bir fırsat sunduğunu söyleyen Çenesiz, lakin bir taraftan doğalgazı kesilmiş bir AB’nin resesyona girmesi ve buradaki talebin düşmesi tehdidinin de olduğunun altını çizdi. Çenesiz, “AB, şayet gaz temin edemez ya da çok yüksek sayılardan gaz alırsa Türkiye’ye olası olarak talep gelecektir.” sözlerini kullandı.

Metin: Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor

Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Erol Metin, güç maliyetlerindeki yükselişin alüminyum dalı üzerindeki tesirine ait olarak, kesimin dinamiklerinin farklı olması sebebiyle iç ve dış piyasa olarak kıymetlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin alüminyum dalında hammadde olarak yüzde 95 oranında dışa bağlı olduğunu lisana getiren Metin, kelamlarına şöyle devam etti:
“Türkiye, hem yurt dışı, hem de yurt içi piyasa açısından baktığımızda geçen yılsonu prestijiyle yaklaşık 1,3 milyon ton yani 5 milyar doların üzerinde kıymetli bir ölçüde ihracat gerçekleştirdi. Avrupa’daki güç krizi doğal olarak alüminyum bölümünü de etkiliyor. İç piyasaya baktığımızda Dövize bağlı bir ithalat gerçekleştiriyorsunuz ve iç piyasada büsbütün dışardan kaynaklı aldığınız malı süreçten geçirerek iç piyasaya sunuyorsunuz. Bu da demektir ki finansal manada şirketler üzerinde kıymetli bir maliyet yükü oluşturuyor. Kesimin gelirlerinin yüzde 60’ı Avrupa pazarından, münasebetiyle Avrupa pazarındaki gerileme bize de yansıyor. Alüminyum kesimi için de Temmuz ayı olarak baktığımızda gerileme olduğu görülüyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.