SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çelik üretimi yüzde 21 düştü, üretiçi son çeyrek için korkulu

Çelik üretimi yüzde 21 düştü, üretiçi son çeyrek için kaygılıTürkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) bilgilerine nazaran, Türkiye’nin ham çelik …

Çelik üretimi yüzde 21 düştü, üretiçi son çeyrek için korkulu
Akacan The Mall
05.10.2022 11:22
0
A+
A-

Çelik üretimi yüzde 21 düştü, üretiçi son çeyrek için kaygılı
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) bilgilerine nazaran, Türkiye’nin ham çelik üretimi, Ağustos’ta geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 21 azalışla 2,8 milyon ton oldu. Düşüşlerin, elektrik ve doğalgaza 30 Ağustos’ta yapılan yüzde 50’lik artırımın ve…

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Ağustos ayına ait üretim, tüketim ve dış ticaret datalarını açıkladı.

Buna nazaran, Ağustos’ta Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın birebir ayına nazaran yüzde 21 azalarak 2,8 milyon tona geriledi. Ham çelik üretimi, yılın 8 ayında yüzde 8,8 düşüşle 24,4 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.

Akacan The Mall

Nihai mamul çelik tüketimi, ağustosta yıllık bazda yüzde 12,1 azalışla 2,3 milyon ton, Ocak-Ağustos periyodunda yüzde 5,4 gerileyerek 21,9 milyon ton oldu. Ağustos’ta çelik eserleri ihracatı, ölçü istikametinden yıllık bazda yüzde 25 azalışla 1,4 milyon ton, bedel tarafından yüzde 31,5 düşüşle 1,2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Açıklamada yapılan değerlendirmeye nazaran, yıl başından bu yana ham çelik üretiminde gözlenen düşüşün, yılın ikinci yarısı itibariyle sürat kazanarak devam ettiği, Haziran’da yüzde 13,1, Temmuz’da yüzde 20,7, Ağustos’ta ise yüzde 21 düzeyine ulaştığı belirtildi.

“Zamların olumsuz tesiri şimdi yok”

Son üç ayda, üretimdeki aylık ortalamanın yüzde 18,3 ve ihracattaki yüzde 14,3 düzeyindeki düşüşlerin, elektrik gücü ve doğalgaz fiyatlarına 30 Ağustos’ta yapılan yüzde 50’lik artırımın ve BOTAŞ tarafından 29 Eylül’de gerçekleştirilen yeni düzenlemenin olumsuz tesirini yansıtmadığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu durum, yılın son çeyreğinin, çelik bölümümüz açısından daha sıkıntı geçeceğini ortaya koymaktadır. Avrupa’da birçok çelik fabrikasının güç krizi sebebiyle faaliyetlerini yavaşlattığı konjonktür, Türk çelik kesimi için Avrupa piyasasında oluşan süreksiz talep açığının giderilmesi açısından, başta fırsat olarak görülse de elektrik tarifelerine getirilen artırımlar sebebiyle, oluşan fırsat şartları ortadan kalkmış bulunmaktadır.”

“Hurdaya ticaretine hudut, dalı sekteye uğratır”

Enerji maliyetlerindeki artışa ek olarak, Avrupa’nın etraf münasebetlerinin ardına sığınarak, ticari mülahazalar ile hurda ihracatını sınırlama teşebbüslerinin, Türk çelik bölümü için temel girdi olan hurdaya erişimi engelleyeceğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun kesimin üretimini sekteye uğratmasından telaş duyulduğu lisana getirildi. Korumacılığın giderek arttığı global çelik piyasalarında, hurdanın da sıfır karbon gayesi öne sürülerek korumacılığa dahil edilmesinin, çelik bölümü açısından kaçınılmaz olarak ağır tahribata yol açacağı belirtilen açıklamada, “Söz konusu tahribatın engellenmesini teminen AB Kurulu nezdinde çok taraflı teşebbüslerde bulunulması, dalımız açısından hayati kıymet taşımaktadır” denildi.

Miktar olarak da paha olarak de düştü

Ocak-Ağustos periyodunda, geçen yılın tıpkı devrine kıyasla ihracat ölçü olarak yüzde 12,4 azalışla 11,1 milyon ton, kıymet olarak yüzde 8,8 artışla 10,5 milyar dolar oldu. Ağustos ayında çelik eserleri ithalatı, geçen yılının tıpkı ayına nazaran ölçü tarafından yüzde 7,1 düşüşle 1,1 milyon ton, bedel tarafından yüzde 7,9 azalışla 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu yılın 8 ayında ithalat, geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran, ölçü tarafından yüzde 5,6 azalışla 10,2 milyon ton, bedel istikametinden ise yüzde 20,7 yükselişle 11,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Çelik eserleri tüketimi içindeki ithalat hissesi yüzde 31,8 olarak gerçekleşirken, yassı eser tüketimi içindeki ithalâtın hissesi yüzde 49’a ulaştı. Toplam ithalat içindeki Dahilde Sürece Rejimi (DİR) kapsamında yapılan ithalatın hissesi yüzde 65,3 oldu.

Geçen yılın Ocak-Ağustos periyodunda yüzde 104,2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın tıpkı devrinde yüzde 93,9 düzeyine geriledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.