SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çavuşoğlu: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazım

Çavuşoğlu: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazımDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17’nci Bled Stratejik Forumu’nda …

Çavuşoğlu: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazım
Akacan The Mall
29.08.2022 21:52
0
A+
A-

Çavuşoğlu: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazım
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17’nci Bled Stratejik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna ortasında tesis edilecek barışın adil olması ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması gerektiğini söz ederek, “Rusya’nın saldırgan tavrını desteklemem mümkün değil” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gücün hakimiyeti mi kuralların gücü mü” temalı 17. Bled Stratejik Forumu’nun “Avrupa’da kaç Avrupa var?” başlıklı panelinde konuştu. Çavuşoğlu, Avrupa’da savaşları engellemek için kurulan birçok kurum olmasına karşın Ukrayna-Rusya savaşının patlak verdiğine değinerek, “Tarihte sahiden fecî savaşlar yaşadık Avrupa’da Türkler ve kimi Avrupalı ülkeler ortasında, Balkanlar’da ve şu anda bütün bunları aştık ve bölgemizde gerçek bir dostluk kuruldu. Bugün yaşadığımız savaş bugün ya da yarın bir kademede er ya da geç sona erecek. Ne kadar uzun süreceğini bilmiyoruz. Pekala biz bu savaştan dersler çıkaracak mıyız? Neden bütün bu örgütleri kurduk, Avrupa Birliği, Avrupa Kurulu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü bütün bunların kurulmasının sebebi kıtamızda ya da dünyada öbür bir savaş olmaması içindi. Ancak şu anda var bir savaş. Şu anda savaş Avrupa’ya geri döndü maalesef” dedi.

“MÜZAKERE EDİLMİŞ OLAN BİR TAHLİL ASLINDA BİRİNCİ BAŞTAKİ HAFTALARDA ÇOK DAHA KOLAY OLABİLİRDİ”

Akacan The Mall

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik hücumlarının başladığı birinci haftalarda müzakere yoluyla tahlilin çok daha kolay olabileceğine değinen Çavuşoğlu, “Müzakere edilmiş olan bir tahlil aslında birinci baştaki haftalarda çok daha kolay olabilirdi. Antalya’da bir ortaya gelmelerini sağladık. Bilhassa İstanbul’da bir ortaya gelmeleri sağladık. Aslında birinci haftalarda dediğim üzere çok daha kolaydı ve artık aslında tahlile ulaşabilmek o kadar kolay değil maalesef birtakım şeyler değişti. Bizim sahiden gördüğümüz Bucha’dan gelen tablolardan sonra birçok şey değişti” dedi.

“UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN GARANTİ ALTINA ALINMASI LAZIM”

Artık Ukrayna-Rusya savaşında şu anda alanda farklı gerçekler olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ukrayna’nın Donbass bölgesi dışında birçok kent düştü diyebiliriz. Biz burada barıştan bahsediyoruz ancak bunun karşılıklı kabul edilen bir barış olması gerekiyor. Ancak tıpkı vakitte adil bir barışçıl tahlil olması gerekiyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazım. Pekala artık müzakere masasına geri dönebilirler mi? Bu kadar kolay mı? Yeni gerçekler müzakerelerin ilerleyen evrelerinde tesirli olacaklar. Kırım ve Donbass’ın statüsü ile ilgili olarak pozisyonları bile değişti” dedi.

“HEM RUSYA İLE HEM UKRAYNA İLE DÜZGÜN BAĞLARIMIZ VAR”

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında elinden geleni yaptığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Biz elimizden geleni yapıyoruz her iki tarafa da erişimimiz var. Her iki tarafla da hem Rusya ile hem Ukrayna ile âlâ münasebetlerimiz var. Şu anda unsurlu bir duruşumuz var. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ukrayna’ya tahminen de birçok NATO müttefikinden daha çok dayanak veriyoruz. Lakin tıpkı vakitte biz Rusya ile de bir diyalog içerisindeyiz. Bu diyalog da meyvelerini veriyor. Bu nedenle bir ortaya gelmelerini sağladık. Bu tahıl muahedesi işe yaradı” dedi.

Rusya’nın devlet nükleer güç şirketi Rosatom’un lideri ile Memleketler arası Atom Gücü Ajansı’nın (UAEA) liderin İstanbul’da bir ortaya geldiğini açıklayan Çavuşoğlu, uzmanların şu an Zaporijya Nükleer Santrali’ne gittiğine değindi.

Türkiye’nin konut sahipliğinde yapılan ve devam eden müzakerelerin ateşkese ve kalıcı bir barışa gideceğini ümit ettiğini söz eden Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya devlet liderleri ortasında başından bu yana art planda irtibatın devam ettiğini belirtti.

“DÜN İTİBARİYLE 56 GEMİ 1.3 MİLYON TON TAHILI TAŞIDI”

İstanbul’da imzalanan tahıl mutabakatının yeterli işleyen bir düzenek olduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Dün itibariyle 56 gemi 1.3 milyon ton tahılı taşıdı. Rusya’nın birtakım kaygıları vardı. Biz bunu da yönetmeye devam ediyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tıpkı vakitte biz Türkiye olarak hiçbir vakit bu ülkelerden tahıl ithal etme gereksiniminde olan bir ülke değiliz. Birtakım ithalatımız var ancak tahıl açısından kendi kendimize yetiyoruz” dedi.

“RUSYA’NIN SALDIRGAN TAVRINI DESTEKLEMEM MÜMKÜN DEĞİL”

Anlaşmasının bir modülü olarak öbür ithalat kalemlerinin de kolaylaştırılması gerektiğine değinen Çavuşoğlu, bu mevzuyu gündeme getirdiğinde ise Rusya’yı destekliyormuş üzere lanse edildiğini tabir ederek, “Ben bunu söylediğim vakit Rusya’yı destekliyormuşum üzere anlatıyorlar. Rusya’nın saldırgan tavrını desteklemem mümkün değil. Nisan ayında Latin Amerika’daydım gübre ile ilgili bir gereksinim vardı. Bilhassa tahıl mutabakatının rastgele bir pürüz olmadan uygulanması gerekiyor” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.