SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Çavuşoğlu: Bağışların 4,3 milyar eurosu uygun kredi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Şubat’taki zelzelelerin akabinde Brüksel’de düzenlenen Milletlerarası Bağışçılar Konferansı’nda yapılan bağışlar hakkında “Bakan Çavuşoğlu, “Kabaca bir hesap yaptık. Bu sayının 4,3 milyar eurosu aşağı üst, uygun…

Çavuşoğlu: Bağışların 4,3 milyar eurosu uygun kredi
Akacan The Mall
21.03.2023 01:22
0
A+
A-

Çavuşoğlu: Bağışların 4,3 milyar eurosu uygun kredi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 6 Şubat’taki zelzelelerin akabinde Brüksel’de düzenlenen Milletlerarası Bağışçılar Konferansı’nda yapılan bağışlar hakkında “Bakan Çavuşoğlu, “Kabaca bir hesap yaptık. Bu sayının 4,3 milyar eurosu aşağı üst, uygun…

Çavuşoğlu, Brüksel’de AB Kurulu ve AB Periyot Lideri İsveç’in, Türkiye ve Suriye’de sarsıntılardan etkilenenler için düzenlediği Memleketler arası Bağışçılar Konferansı’nın akabinde AB Kurulunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile İsveç Memleketler arası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Konferansın düzenlenmesine öncülük eden AB Kurulu ve İsveç ile konferansa dayanak veren tüm ülkelere teşekkür eden Çavuşoğlu, “Konferansa 65 ülke, 26 memleketler arası teşkilat ve finans kuruluşu katıldı.” dedi.

Akacan The Mall

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konferansa çevrim içi katıldığını anımsatan Çavuşoğlu, kendisinin de Türkiye’nin zelzele sonrası toparlanma vizyonu hakkında iştirakçilere bilgi verdiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Konferansta, bugüne kadar yapılanlar hariç, ülkemiz için 6 milyarın üzerinde bir taahhütte bulunuldu, 6 milyar eurodan fazla bir taahhüt gerçekleştirildi. Türkiye, biliyorsunuz her vakit dünyanın neresinde olursa olsun güç durumda kalan ülke ve insanlara yardıma koşan birinci ülkelerden birisi olmuştur. Tıpkı dayanışma ve hassaslığı, artık AB ve memleketler arası toplumdan görmekten elbette memnuniyet duyuyoruz”

“Yeni yerleşim yerlerimizi daha inançlı, sağlam, kapsayıcı, yeşil ve akıllı olarak inşa edeceğiz”

40 gün üzere kısa müddette AB, BM Kalkınma Programı (UNDP), Dünya Bankası ile Türkiye Sarsıntı Toparlama ve Yine İmar Kıymetlendirme Raporu’nun hazırlandığına işaret eden Çavuşoğlu, en ileri memleketler arası standartları temel alan rapora nazaran Türkiye’nin hasar ve kayıplarının 103,6 milyar dolar olduğunu söyledi.

Afet Yine İmar Fonu’nun kurulmasına ait kanun teklifinin de TBMM’de kabul edildiğine değinen Çavuşoğlu, “Bu fon, yine imar çalışmalarının finansmanını kolaylaştıracak.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’ye yapılan yardım taahhütlerine ait şunları söyledi:

“Öncelikle gerek bugün konferansta vadedilen dayanaklar, gerekse memleketler arası finans kuruluşlarının Türkiye ile bugüne kadar yaptığı işbirlikleri ki, AB Kalkınma ve Tekrar İmar Bankasının, AB Kurulu Kalkınma Bankası üzere kuruluşların en büyük müşterilerinden birisi Türkiye olmuştur. Konuşmamda da bahsettik, bir fon oluşturduk. Aslında buna AB, BM Kalkınma Fonu (UNDP) ve Dünya Bankasının da tavsiyesiyle birlikte karar verdik. Hasebiyle Türkiye’ye yapılacak her türlü dayanak, devletimizin tıpkı biçimde ayırdığı bütçe, milletimizin gerek yurt içinde gerek yurt dışından verdiği dayanaklar, kampanyalar sebebiyle şeffaf açık bir formda, kontrole de açık bir formda sarsıntı bölgesinin yine inşası, imarı için ve sarsıntıdan etkilenen insanların muhtaçlığı olan dayanakları için kullanılacak. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”

Bağışların 4,3 milyar eurosu uygun kredi, 1 milyar 750 milyon eurosu hibe

Bakan Çavuşoğlu, “Kabaca bir hesap yaptık. (Konferansta taahhüt edilen rakam) Bu sayının 4,3 milyar avro civarında aşağı üst, uygun kredi olarak Türkiye’ye aktarılacak. 1 milyar 750 milyon euro da hibe olarak bugün taahhütte bulunuldu.” dedi.

Macaristan’ın 2 yıkılan kilise ve 1 hastaneyi yapacağını söylediğini ve bunun için de Türkiye’den proje beklediklerini aktaran Çavuşoğlu, birtakım ülkelerin proje bazlı taahhütte bulunduğunu bunun da açıklanan ölçülere dahil olmadığını belirtti.

“Hibe olanların bir an evvel aktarılmasında yarar var”

Çavuşoğlu, taahhütlerin ne vakit ve nasıl ödeneceğine ait “Şu anda süreksiz barınma gereksinimi devam ediyor. Acil muhtaçlıklar var. Bir kısmı bunlara harcanacak, kendileri ile de görüştük ve onların bir an evvel gönderilmesinde yarar var.” değerlendirmesinde bulundu.

Proje bazlı verilecek takviyeler için de projelerin ortaya çıkması gerektiğine ve yine inşa sürecinin süratli başladığına işaret eden Çavuşoğlu, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“650 bin civarında bağımsız ünite, yani konut ya da daire inşa edeceğiz ve altyapısıyla birlikte okullarıyla, hastaneleriyle, işte öbür altyapısıyla bir arada. Elbette kimileri da proje bazlı olduğu için bu projeler hayata geçtikçe paralar aktarılacak. Biz de birebir şeyi yapıyoruz aslında. Projelerimizi hayata geçirdikçe kendi bütçemizden ya da öteki vatandaşlarımızın ya da öbür ülkelerden gelen dayanakları de bu formda kullanacağız. Yani hibe olanların bir an evvel aktarılmasında yarar var. Yeniden kredi mutabakatları da alışılmış bu uygun koşullarda, onu ilgili kurumlarımızla taahhütte bulunan finans kuruluşlarıyla yapacakları mutabakatların bir an evvel hayata geçirilmesine bağlı.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.