SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Büyük dönüşümde alana inildi! Binalar tek tek inceleniyor: İstanbul’da 1.5 milyon konut devlet takviyesiyle yenilenecek

İstanbul’da riskli yapıların süratle yenilenmesi için başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyası büyük ilgi gördü. Her gün binlerce müracaat alınan kampanyada bakanlık yetkilileri de alana indi ve binalarda incelemeler başladı. Birinci etapta 300 bin, toplamda ise 1.5 milyon riskli konutun dönüşeceğini belirten Bakan Murat Kurum, “İstanbul’da tek bir riskli yapı bırakmayacağız. Maliyetin yarısını biz karşılıyoruz, kalanı için de ödeme kolaylığı sağlıyoruz” dedi.

Büyük dönüşümde alana inildi! Binalar tek tek inceleniyor: İstanbul’da 1.5 milyon konut devlet takviyesiyle yenilenecek
Akacan The Mall
29.04.2023 08:24
0
A+
A-

Büyük dönüşümde alana inildi! Binalar tek tek inceleniyor: İstanbul’da 1.5 milyon konut devlet dayanağıyla yenilenecek
İstanbul’da riskli yapıların süratle yenilenmesi için başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kentsel dönüşüm kampanyası büyük ilgi gördü. Her gün binlerce müracaat alınan kampanyada bakanlık yetkilileri de alana indi ve binalarda incelemeler başladı. Birinci etapta 300 bin, toplamda ise 1.5 milyon riskli konutun dönüşeceğini belirten Bakan Murat Kurum, “İstanbul’da tek bir riskli yapı bırakmayacağız. Maliyetin yarısını biz karşılıyoruz, kalanı için de ödeme kolaylığı sağlıyoruz” dedi.

İstanbul’daki 1.5 milyon riskli yapının süratle kentsel dönüşüme girebilmesi için devreye alınan ‘Yarısı Bizden’ kampanyası ilgiyle karşılandı. Maliyetin yarısını devletin karşıladığı, inşaatı TOKİ’nin üstlendiği yeni model için saha çalışmalarının başladığını belirten Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ekiplerimiz saha incelemelerine başladı. Başvuruyu alıyoruz, gruplarımızı yönlendiriyoruz. Müracaat yapılan binaya gidip tespit yapıyoruz. Binada 2/3 çoğunluk sağlanırsa riskli konutları TOKİ ile dönüştürüyoruz. Kampanyamızda maliyetin yarısını biz karşılayoruz. Vatandaşlarımız da uygun ödeme planı ile yeni konutuna kavuşuyor” dedi.

1 MİLYON REZERV KONUT

Akacan The Mall

1.5 milyon riskli konutun yenilenmesi sürecinde izlenecek yolu da anlatan Bakan Murat Kurum şunları söyledi: “500 bin konutu yerinde dönüştüreceğiz. 1 milyon konut için de 500 bini Anadolu, 500 bini Avrupa Yakası’nda olmak üzere küçük uydu kentler yapacağız. Buralarda rezerv konutlar üreteceğiz. Vatandaş ister yerinde, ister rezerv alanda konut sahibi olacak. Tüm bu süreci de İstanbul’a ek nüfus getirmeden yürüteceğiz. Rezerv konut yaparak, kentin içinde yapı yoğunluğunu da azalatacağız. Yeşile, toplumsal donatı alanlarına yer açacağız. Kampanya ile birinci etapta 200 bini yerinde, 100 bini rezerv alanda olmak üzere 300 bin konut dönüşecek. 220 bin binadaki 1.5 milyon riskli konutun dönüşümünü ise 5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Böylelikle en az 6 milyon İstanbullu inançlı ve sarsıntıya güçlü yuvalarına kavuşacak.” Kurum, kentsel dönüşümü hızlandırmak için ilçelere belediyelerle birlikte ofisler kuracaklarını ve vatandaşa bu ofislerle süreci anlatacaklarını da ekledi.

Murat Kurum

TALEP 300 BİNİ AŞTI

26 Nisan’da başlayan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına ağır talep geldi. 3 günde 309 bin konut ve işyeri için 51 bin müracaat yapıldı. Riskli konutunu kampanya ile yenilemek isteyenler 29 Mayıs’a kadar e-Devlet üzerinden müracaat yapabilecek. Müddet sona erdiğinde talep fazla olacağı için kura çekimi ile dönüşüm konutları belirlenecek.

– 2+1 KONUT

Maliyet: 1.5 milyon TL

Devlet takviyesi: 750 bin TL

Hak sahibi borcu: 750 bin TL

Peşinat: (yüzde 10) 75 bin TL

Kalan fiyat: 675 bin TL

Aylık taksit: (120 ay) 5 bin 625 TL

– 3+1 KONUT

Maliyet: 1.8 milyon TL

Devlet takviyesi: 900 bin TL

Hak sahibi borcu: 900 bin TL

Peşinat: (yüzde 10) 90 bin TL

Kalan meblağ: 810 bin TL

Aylık taksit: (120 ay) 6 bin 750 TL

– Taksitler her yıl ocak ve temmuz aylarında memur maaş artış oranı, Yİ-ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olanına nazaran artacak.

– Dileyenler TOKİ’ye borçlanmak yerine 0.79 faiz oranı ile kredi de çekebilecek. Tüm ödemeler imal ihalesinden sonra başlayacak.

TAŞINMA VE KİRA DAYANAĞI VERİLECEK

– Yarısı Bizden kampanyası için yapılan müracaatlar, bakanlık tarafından incelenecek. Görevlendirilen keşif grubu binaya giderek alanda inceleme yapacak, beyan edilen bilgileri denetim edecek. Binanın dönüşümü için saha ziyaretinden bir keşif raporu hazırlayacak. Keşif etabından sonra gönüllülük aslıyla mutabakat sağlanan bina için protokol hazırlanacak, proje basamağına geçilecek. Akabinde ruhsat alma süreci başlayacak. Binanın boşaltılmasıyla TOKİ eliyle başlatılacak inşa süreci en geç 2 yıl içinde tamamlanacak. Bu süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılacak.

RAKAMLARLA KENTSEL DÖNÜŞÜM

– 6.6 milyon Denetlenen konut ve işyeri sayısı

– 3.3 milyon dönüşümü tamamlanan konut sayısı

– 250 bin 81 vilayette dönüşümü süren konut sayısı

– 1.5 milyon İstanbul’daki riski konutlar

– 695 bin İstanbul’da yenilenen konut sayısı

– 98 bin İstanbul’da dönüşümü süren konut

NELER YAPILIYOR

İstanbul’da Bakanlık eliyle 98 bin konutun yenilenme süreci devam ediyor. Öne çıkan birtakım çalışmalar şöyle: Esenler’de 60 bin konutla Türkiye’nin en büyük dönüşüm projesi yürütü-lüyor. Birinci etapta 2.030 bağımsız ünitenin teslimi yapıldı. 2. etaptaki 1.461 bağımsız ünitenin teslim süreci başladı. Kadıköy Fikirtepe’-de yarım kalan projeleri Bakanlık devraldı ve 12 bin 418 konutluk dönüşüm başladı. 1.648 konut teslim edildi. 10.770 bağımsız kısmın imali devam ediyor.
Güngören ilçesinde Tozkoparan ve Genç Osman (Şişecam) mahallelerinde yıkılarak inşaatı devam eden 1.387 bağımsız ünite bulunuyor. Zeytinburnu’nda rezerv alanda meskenler tamamlanırken, bini aşkın konut için görüşmeler sürüyor.
Üsküdar’da Çamlıca Mescidi etrafında 7 bin 84 konutluk dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Bağcılar’da 847 konut teslim edilirken, yeni sitelerde yaklaşık 1500 konut için ihale ve görüşme süreçleri sürüyor. Kâğıthane’de 745 konut için yerinde dönüşüm tamamlandı. İlçede yeni projelere de başlandı. Beyoğlu Sütlüce ve Örnektepe’de 398 konutun dönüşüm süreci tamamlanırken, Okmeydanı’nda 778 konut, 159 dükkânın imaline başlandı.

Gaziosmapaşa’da 1931 KONUT tamamlandı, 927 ünite devam ediyor. Bölgede 1347 ünite için ihale yapıldı. 1440 ünite için de projelendirme süreci yürütülüyor. Beykoz’da 823 bağımsız ünitenin inşaatı devam ederken, Kartal’da 1.074 bağımsız ünitelik dönüşümde teslimler başladı. Pendik’te 1.747 konut, 281 dükkânın imaline başlanıyor. İlçede ayrıyeten 3 bin 200 riskli yapı da dönüşecek. Maltepe’de 253 konutun yıkımı yapıldı, yakın vakitte 446 bağımsız ünitenin inşaatına başlanacak. Ataşehir’de tahliye ve yıkımı yapılan 1563 bağımsız ünitede inşaat sürüyor. Tuzla’da ise 263 bağımsız ünite üretilmesine ait projelendirme çalışmaları yürütülüyor. Küçükçekmece’de 139 bağımsız ünitenin, Bayrampaşa’da 333 ünitenin projelendirilmesine geçildi. Eyüpsultan’da ise 653 bağımsız ünitenin üretilmesi planlanıyor. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.