SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bütçe ayrılmalı – KIBRIS HABER

Bütçe ayrılmalı – KIBRIS HABER
Akacan The Mall
21.10.2022 08:31
0
A+
A-

KHYD Başkanı Raziye Kocaismail, kanser hastalarının artık yüzde 95’ini ‘kaybetmediklerini’ kanser hastalığında erken teşhisin öneminin çok büyük olduğunu dile getirdi. Kocaismail, hükümetten taleplerinin kanser hastalarının tedavisi için 1 yıl önceden bütçe ayrılması olduğunu söyledi…

Kocaismail, geçmiş yıllarda kanserin gizlenip saklandığını ifade ederek insanların bu konuda daha duyarlı bir noktada olduğuna dikkatleri çekti. Artık farkındalık yürüyüşleri, farkındalık konuşmaları, farkındalık etkinlikleri yapıldığını vurgulayan Kocaismail, “Biz 30 yıllık bir derneğiz, kanser hastalarını, meme kanseri kadınları kaybettiğimiz yıllardan bu yıllara geldik” dedi.

“KANSER HASTALARININ YÜZDE 95’İNİN HAYATTA OLDUĞU YILLARA GEÇİŞ YAPTIK”

Kocaismail, kanser hastalarının yüzde 95’inin hayatta olduğu yıllara geçiş yapıldığını ve artık kanser hastalığından korkulmayan, hasta yakınlarının da daha bilinçli olduğu bir zaman dilimi içinde girildiğini kaydetti.

Akacan The Mall

Kocaismail, bilinçli insanların fazlalaşması ile kanserin daha erken evrelerde teşhis edildiğini ve farkındalık ayının amacının da zaten bu olduğunu söyledi.

“HALA BELİRTİLERİ SAKLAYAN İNSANLAR VAR”

Gırtlak kanserinde de bu başarıya ulaşmanın hedefleri olduğuna değinen Kocaismail, belirtileri saklayan, konuşmayan ve son evrelerde ortaya çıkmasına neden olan insanların olduğuna değindi.

Geçmiş yıllarda meme kanserinin bu durumda olduğunu ancak yıllar içerisinde gelişen bir duyarlılıkla çok fazla yol kat edildiğini dile getiren Kocaismail, şu anda tam anlamıyla olmasada istedikleri noktaya yaklaştıklarını kaydetti.

Tedavi edilebilir kanserlerin yakalandığı noktada olduklarından da bahseden Kocaismail, amaçlarının kanserin hücre içerisindeyken, tedaviye dahi ihtiyaç duymadan çok basit bir ilaç kullanımı ile önüne geçmek olduğunu söyledi.

“İLERİ EVREDEKİ MEME KANSERİNDEN BİLE KORKMUYORUZ”

Kocaismail, son evrede yakalanan kanserlere göre birinci veya ikinci evrede teşhis edilen kanserlerin çok daha kolay tedavi edilebildiğinin altını çizerken, ileri evredeki meme kanserinden bile korkmadıklarını belirtti.

“KANSER HASTALARI İÇİN SEVGİ, İLGİ VE UMUT ÇOK ÖNEMLİ”

Kocaismail, ilaçların geçmiş yıllara oranla çok gelişmiş olduğunu, bunun insanlara yaşam şansı ve umut olarak geri döndüğünü ifade ederek, kanser hastalığında moral, umut, ilgi ve sevginin de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Dernekleri adına konuşan Kocaismail, “Bizim gösterdiğimiz ilgi ve sevginin bütün kanser hastaları farkında” diyerek, hükümetten dileklerinin kanser hastalarının tedavisi için bütçe ayrılması olduğunu söyledi.

“HÜKÜMETTEN TALEBİMİZ KANSER HASTALARININ TEDAVİSİ İÇİN 1 YIL ÖNCEDEN BÜTÇE AYRILMASI”

Ortalama olarak kaç tane kanser hastasının tedavi olacağının bilindiğini söyleyen Kocaismail, hükümetten kanser hastalarının ilaçları için 1 yıl öncesinden bütçe ayrılmasını talep ettik. İlaçlarını bir ay kullanan ve iki ay boyunca ara vermek zorunda kalan hastaların kendilerinin ve ailelerinin çok büyük endişe ve korku duyduğunu dile getiren Kocaismail, bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması gerektiğine ayrıca vurgu yaptı.

Kanser hastalarının zaten korku içine girdiğini ifade eden Kocaismail, hastaların tek umudunun ilaçların yararlı olacağına inanmak olduğunu söyledi.

“KANSER HASTALARININ GEREKLİ İLAÇLARININ HİÇ AKSAMAMASI GEREKİYOR”

“Peki biz ilaçları da rutin olarak veremiyorsak neye tutunacaklar?” sorusunu soran Kocaismail, kanser hastaları için bir tek sevginin yetersiz olacağını tedavilerinin ve gerekli ilaçlarının hiç aksamaması gerektiğini ifade etti.

Kocaismail, sağlık bütçesinin görüşüleceği günlerde Mclis’in önünde bu taleplerini dile getireceklerinden de bahsetti.

Uzmanlar ise meme kanserine karşı alınabilecek dokuz tedbiri şu şekilde sıraladı:

“1. Meme kanserine karşı sağlıklı beslenin ve sağlıklı kilonuzu koruyun

Obezite özellikle hormon duyarlı meme kanseri riskini artırıyor. Vücuttaki fazla yağ dokusu östrojeni artırarak meme kanseri açısından risk oluşturuyor. Yapılan çalışmalar Akdeniz diyetinin meme kanseri riskini azalttığına işaret ettiğinden, günde en az 3 porsiyon mevsiminde sebze ve meyve, lifli gıdalar tüketmek gerekiyor. İşlenmiş gıdalardan, yağlı yiyeceklerden ise uzak durun.

2. Fiziksel olarak aktif olun ve düzenli egzersiz yapın

Yapılan çalışmalar; obeziteden bağımsız olarak fiziksel aktivite ve haftada en az 3 gün 40 dakika yapılan egzersizin meme kanserine karşı koruyucu olduğunu ortaya koyuyor.

3. Sigarayı bırakın, gerekirse destek alın

Sigara, meme kanseri için de risk faktörü. Elektronik sigaralar da dahil olmak üzere her türlü tütün türevinden uzak durun. Eğer sigara içiyorsanız en kısa zamanda bırakmak üzere danışmanlık alın.

4. Uyku düzeninize dikkat edin

Dünya Sağlık Örgütü, uyku düzensizliğini kanserojen etkiler arasında sayıyor. Gece vardiyasında çalışan kadınlarda yapılan çalışmalar bu kadınlarda meme kanseri riskinin arttığını gösteriyor. Uyku sırasında salınan bir hormon olan melatoninin kansere karşı koruyucu olduğu yönünde kanıtlar giderek artıyor.

5. Alkolden uzak durun

Düzenli olarak günde 2-3 kadeh alkol tüketen kadınlarda meme kanseri riski yüzde 20 artıyor. Günde bir kadeh alkol tüketenlerde bile riskin yüzde 7 oranında arttığı gösterilmiştir. Son birkaç yılda uluslararası onkoloji cemiyetleri, Dünya Sağlık Örgütü alkol kullanımına giderek daha çok dikkat çekiyor ve uyarılarda bulunuyor.

6. Yıllık taramanızı yaptırın

40 yaş üzerindeyseniz hiç yakınmanız ve aile öykünüz olmasa dahi yıllık taramanızı yaptırın. Erken tanı hayat kurtarıyor. Yıllık muayene, mamografi ve ultrason ile tarama programlarında meme kanseri tanısı alan her beş kadından biri kurtarılıyor.

7. Emzirme

Yapılan çalışmalar; erken yaşta bebek sahibi olmanın ve bebeği emzirmenin meme kanserine karşı koruyucu olduğunu ortaya koyuyor. Emzirme sürecinde meme dokusu daha düşük oranda östrojene maruz kalıyor ve emzirme süresi arttıkça koruyuculuk artıyor.

8. Gerekirse danışmanlık alın

Ailenizde özellikle de birinci ve ikinci derece yakınlarınızda meme kanseri hikayesi varsa tarama açısından genetik danışmanlık almak faydalı. Özellikle meme kanseri ile ilişkisi olduğu bilinen ve kuşaklar boyunca aktarılabilen bazı gen mutasyonu taşıyıcılarında meme kanseri ortaya çıkmadan önce alınabilecek koruyucu önlemler mevcut.

9. Gereksiz hormon ilaçları kullanmayın

Gereksiz hormon ilaçları kullanmayın. Hormonal tedavilerinin çok dikkatli, yakın hekim kontrolünde yapılması gerekiyor. Fertilite tedavilerinin ve hormon replasmanı tedavilerinin yakın hekim gözetiminde yapılması riski azaltmıyor. Uzamış tedavilerden kaçının. Bu dönemde mamografik ve ultrasonografik takiplerin de daha özenli yapılması gerekiyor.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.