SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bulut sistemleri hudutlarını aşıyor

Bulut sistemleri sonlarını aşıyorTeknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren çok sayıda şey oldu. Bunlardan birisi de bulut sistemleri ve spesifik …

Bulut sistemleri hudutlarını aşıyor
Akacan The Mall
19.11.2022 07:39
0
A+
A-

Bulut sistemleri sonlarını aşıyor
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren çok sayıda şey oldu. Bunlardan birisi de bulut sistemleri ve spesifik olarak bulut depolama hizmetleri. Pekala bulut sistemleri şu an hangi etapta yer alıyor? Süreç yalnızca sunucular üzerinde data depolama imkânıyla mı sonlu kaldı? İşte bulut sistemlerde yeni devir…

Bilgisayar dünyasına bulut sistemlerinin girmesi çok uzun vakit evvel oldu. İnternet suratları ve bilhassa de “upload” suratları artınca firmalar bulut sistemlerinin ne kadar kullanışlı olabileceğini ve bu sunucu / internet temelli altyapılardan önemli paralar kazanabileceklerini anlamaya başladı. Bu tarafta son kullanıcıya yönelik en kıymetli tahliller, “bulut depolama” servisleri oldu. Google Drive, Apple iCloud Drive, Microsoft OneDrive ve DropBox üzere hizmetler hayatımızın ayrılmaz bir modülü haline geldi. Bu servislerin hepsi hala etkin olarak kullanılıyor ve kullanılmaya da devam edilecek. Şayet hâlâ kullanmıyorsanız bir bulut depolama hizmeti kullanmanızı mutlaka tavsiye ederiz. Aylık düşük fiyatlara büyük depolama alanı veren bu servisler, çok gelişmiş sunucu sistemleri üzerine kuruluyor ve her türlü bilginizi inançlı biçimde saklıyor. Kıymetli bilgilerin ve anıların bilgisayarlarda saklanması yüksek süratli internet erişiminin arttığı günümüzde hiç mantıklı değil. Hiçbir son kullanıcıya yönelik bilgisayar sistemi ve depolama tahlili datalarınız için yüzde 100 muhafaza garantisi veremiyor. Eserlerdeki depolama aygıtları yani diskler vakitle hasar görebiliyor. Tıpkı vakitte yangın, su basması, düşürme ve hırsızlık üzere başka durumlar da şahsî depolama tahlillerini çok riskli hale getiriyor. Büyük firmaların kurdukları devasa sunucu sistemleri ise sistemli olarak güncelleniyor, bakımları yapılıyor, yedekleniyor ve hırsızlık üzere bir sorun yaşatmıyor. Bu sistemlerde de çok nadiren kimi bilgi kayıpları olabiliyor fakat çoklukla bu durum çok ancak çok az görülüyor.

RİSKLER ORTADAN KALKIYOR

Akacan The Mall

Bulut depolama sistemlerinin bir öbür yararı da erişim kolaylığı oluyor. Bilgisayarınızda fizikî olarak sakladığınız fotoğraflara ya da dokümanlara istediğiniz her yerden ulaşamıyorsunuz. Bulut depolama hizmetleri ise bunu ortadan kaldırıyor. Bu sistemlere internet erişiminin olduğu her yerden bağlanabilir ve bilgilerinizi alabilirsiniz. Bulut depolama sistemleri daima olarak yazılı içerikler üreten bireyler için de hayati pozisyonunda yer alıyor. Bir doküman üzerinde bilgisayarınızda çalışırken sisteminiz çökebilir, elektrik kesilebilir ya da daha berbatı diskiniz ziyan görebilir. Burada dokümanı tertipli olarak kaybetseniz dahi fizikî hasarlar nedeniyle kayıp yaşayabilirsiniz. Bir dokümanı bulut depolama üzerinde düzenlediğiniz vakit ise bu risklerin hepsi ortadan kalkıyor. Bulut üzerinde düzenlenen dokümanlarda tıpkı vakitte “sürüm” altyapısı da yer alıyor. Bulut sistemler daima senkronizasyon yaptığı için her düzenleme başka farklı kaydediliyor, böylelikle geri dönüşler çok kolay oluyor.

ŞİRKETLERE KOLAYLIK

Bulut sistemleri ferdi kullanıcılar yanında şirketlerin de hayatını kurtarıyor. Şirketler tek bir kurumsal hesap üzerinden tüm çalışanlarına bulut depolama alanı verebiliyor, bulut üzerinden ortak çalışma yapılmasını sağlayabiliyor. Bilhassa ufak şirketler buluta geçtikleri vakit data güvenliği ve data paylaşımı konusunda inanılmaz rahat bir iş nizamı kurabiliyor. Kurumsal tarafta artık çalışanlara bulut üzerinde vazife yapan bilgisayarlar vermek dahi mümkün. Örneğin Microsoft, geçtiğimiz yıl Windows 365 ya da öbür bir deyişle “Bulut PC” sistemini kullanıma sundu. Bu sistem şirketlerin çalışanlarına tarayıcılar üzerinden “tam sürüm” Windows işletim sistemi sunmasına imkân tanıyor.

EĞLENCE KESİMİ DE KATILDI

bulut sistemleri yalnızca kurumsal hayatta iş için değil cümbüş dalında de yer alıyor ve burayı yavaş yavaş değiştiriyor. Günümüzde artık Nvidia GeForce Now, Amazon Luna ve Xbox Cloud Gaming üzere bulut oyun servisleri çok ses getiriyor. Bu servisler sayesinde şahıslar satın aldıkları oyunları istedikleri her yerde ve aygıtta (telefon, tablet, televizyon, bilgisayar vb.) oynayabiliyor. Bu altyapıda bulutta yani uzaktaki sunucu sistemlerinde çalıştırılan oyunlar seçtiğiniz aygıta internet üzerinden aktarılıyor. Bu sayede yüksek kaliteli grafiklere sahip oyun keyfi için güçlü bir bilgisayara gerek kalmıyor. Süreçte yalnızca yüksek süratli internet erişimi gerekiyor. Bulut sistemleri hayatı epey kolaylaştırıyor ve süratli formda her şeyi değiştiriyor. Bu yüzden buluttan korkmamak ve uzak durmanda yararlarını benimsemek gerekiyor.

 

WHATSAPP’TAN ANKET ÖZELLİĞİ

WhatsApp içerisinde artık herkes anket oluşturarak paylaşabiliyor. Bu bilhassa kümeler için yararlı özellik, belli hususlarda ortak karar almayı çocuk oyuncağı haline getiriyor. Bu ortada WhatsApp içerisinde artık bireyler kendi kendilerine bildiri gönderebiliyor. WhatsApp’ı farklı aygıtlar ortasında kullanan bireyler için hoş görünen özellik, yakında herkesin kullanımına açılacak.

 

İŞTE EN ÇOK KULLANILAN PAROLALAR

NordPass tarafından hazırlanan ve 30 ülkeyi kapsayan rapora nazaran 2022’de şahıslar yeniden çok zayıf ve iddia edilebilir parolaları tercih etmeyi sürdürdü. 30 ülkedeki en çok kullanılan 200 parolanın yer aldığı listenin birinci üçünde, üzücü biçimde hiçbir muhafaza özelliği olmayan “password, “123456” ve “123456789” karşımıza çıktı.

 

AMAZON’DAN, İŞTEN ÇIKARMA KARARI

Twitter’ın 3.500, Meta’nın 11.000 kadar çalışanı ile yollarını ayırması sonrasında alışveriş devi Amazon da bir işten çıkarma duyurdu. Firma, geride bıraktığımız hafta 10 bin kadar çalışanı ile yollarını ayırmaya başladı. Bunun ardında artan global enflasyon ve otomatik sistemler nedeniyle artık gereksinim duyulmayan konumlar yer alıyor. Olumsuz ekonomik tablo nedeniyle Apple ve Disney üzere öteki teknoloji devleri de işe alımları önemli oranda yavaşlatıyor.

 

TWITTER, MAVİ TIK SATIŞINI YİNE BAŞLATACAK

Twitter, yaşanan sürpriz olmayan meseleler nedeniyle durdurulan mavi onay rozeti satışına 29 Kasım tarihinde yine başlayacak. Aylık 8 fiyatı bulunan Twitter Blue özelinde satın alınabilen mavi onay rozeti, platformda birçok onaylı geçersiz hesabın dolmasına neden olmuştu. Birçok şirket mavi onay rozetine sahip geçersiz hesapların açıklamaları üzerinden ziyan görmüştü. Firma bunu engellemek ismine “resmi” isimli rozeti devreye almak zorunda kaldı.

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.