SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bu kasabada çöp yok! Kamikatsu’nun sırrı ne? – Kıbrıs Haber, Kıbrıs Habercide Okunur.

Bu kasabada çöp yok! Kamikatsu’nun sırrı ne?Dünya çok tüketim nedeniyle oluşan çöp dağlarıyla uğraşadursun küçük bir Japon kasabası tüm dünyaya …

Bu kasabada çöp yok! Kamikatsu’nun sırrı ne? – Kıbrıs Haber, Kıbrıs Habercide Okunur.
Akacan The Mall
06.05.2022 14:22
0
A+
A-

Bu kasabada çöp yok! Kamikatsu’nun sırrı ne?
Dünya çok tüketim nedeniyle oluşan çöp dağlarıyla uğraşadursun küçük bir Japon kasabası tüm dünyaya sürdürülebilir bir hayatla nasıl keyifli olunabileceğini öğretiyor. Pekala nasıl?

Artan tüketimle birlikte dünyamızın en büyük sıkıntılarından biri haline gelen çöp krizi ivedilikle tahlil bulunması gereken bir probleme dönüştü. Dolanıma sokulan muazzam ölçüdeki atık, bilhassa de plastikler, gezegenin bütününü tehdit eder hale geldi. Buna rağmen, Japonya çöp krizine yönelik hayli yenilikçi bir çalışmaya imza atıyor.

Japonya’nın güneybatısında bulunan Shikoku adasının dağlarında gizlenmiş, 1500 kişilik küçük bir kasaba olan Kamikatsu, var olan atıkların geri dönüşümüyle kurulan ve sıfır atık üreten birinci yerleşim yeri olma özelliği taşıyor.

Akacan The Mall

Kamikatsu halkının tamamı epeyce detaylı planlanan geri dönüşüm sistemine tam manasıyla ahenk sağlıyor. Fotoğraf: Alamy

MAKSAT 2030 YILINA KADAR ‘SIFIR ATIK’

Kamikatsu kasabasının öyküsü 2003 yılında başladı. O günden bu yana, kasaba, planlı bir halde çöp alanlarını ve atık yakma platformlarını karbon emisyon oranlarını en aşağı çekmek için hummalı bir çalışma sergiledi. En son gaye ise 2030 yılına kadar “sıfır atık” planını yüzde 80’in üzerine çıkartmak.

Pekala lakin Japonya’daki küçük bir kasaba bütün dünyanın başını ağrıtan bu büyük sorunu çözmeyi nasıl başardı? Daha da kıymetlisi, Kamikatsu halkının geri dönüşümden yeni bir ömür biçimi oluşturma başarısı gelişmiş kentler için bir model olabilir mi?

Kasabanın çabucak her yerinde atıkların sistemli halde ayrıştırılabilmesi için geri dönüşüm kutuları bulunuyor. Fotoğraf: why-kamikatsu.jp

ATIKLAR 45 KATEGORİYE AYRILIYOR

Kamikatsu giderek yaşlanan kırsal bir kasaba olsa da, geride kalan 19 yılda lokal halk sürdürülebilir bir yaşama dair pek çok tecrübe edinmiş. Kasaba halkının sahiplendiği uygulama yalnızca mahallî idarenin inisiyatifine bırakılmamış. Yurttaşların ehemmiyet verdiği geri dönüşüm sistemi vakit içerisinde çeşitli deneyimlerin sonucunda olgunlaşmış.

Öncelikli olarak, Kamikatsu’da oluşturulan Sıfır Atık Merkezi atıkları 45 kategoriye ayırıyor. Bu ayrıştırma süreci öylesine titizlikle yapılıyor ki, yalnızca kâğıt atıklar kendi içlerinde dokuz kategoriye bölünmüş durumda.

Kasabanın çabucak her yerinde bulunan ve epeyce detaylı bir biçimde organize edilen geri dönüşüm kutuları, bütün atıkların sistemli halde ayrıştırılarak sistemin işleyişinin kolaylaştırılması için epey değerli.

Dahası mahallî idare toplanan atıkların nasıl kullanıldığına ait bilgilendirmeler yaparak, sürecin mahallî halk tarafından takibini ve münasebetiyle geri dönüşümü daha fazla teşvik etmeyi amaçlıyor.

Yaş ortalaması 70 olan Kamikatsu’da Sıfır Atık Merkezi’nin sorumluluğunu 24 yaşındaki Momona Otsuka yürütüyor. 

HALKIN GERİ DÖNÜŞÜME KATILMASI HARCAMALARIN AZALMASINA YOL AÇTI

Atıkların yakılmak yerine çeşitli biçimlerde dönüştürülmesiyle ne kadar tasarruf edildiğinin açıklanması, yurttaşların geri dönüşümü bir tıp toplumsal sorumluluk projesi olarak görmelerini sağlıyor. Bu da projeye iştirakin her geçen yıl daha da artmasıyla sonuçlanıyor.

Sıfır Atık Merkezi’nin koordinatörlüğünü yapan 24 yaşındaki Momona Otsuka, “Kasaba sakinlerinin bu projeyi sahiplenmesi, lokal idarenin geri dönüşüm harcamalarının azalmasını da sağlıyor. Bu nedenle, projeye katılmanın somut yararlarını herkes görüyor” tabirini kullanıyor.

Otsuka ayrıyeten, toplumda geri dönüşüm kültürünü oluşturmak için iki kıymetli noktaya dikkat çekiyor: Birincisi, Japonya’daki atık idaresi ve geri dönüşüm planlamasını lokal idarelerin sorumluluğuna veren 1997 tarihli yasa. Oburu ise bölge sakinlerinin büyük bir memnuniyetle bu çalışmayı sahiplenmesi.  

Kasabada geri dönüşüm eserlerinin sergilendiği mağazada bulunan eserler fiyatsız olarak alınabiliyor. Fotoğraf: why-kamikatsu.jp

TEK BİR DOKUMACILIK ESERİ BİLE BOŞA GİTMİYOR

Dokumacılık eserlerinin çok tüketimi ile dokumacılık ve hazır giysi kesiminin neden olduğu büyük ölçüde karbon salınımı uzun vakittir bilhassa iklim krizi bağlamında uzmanların gündeminde.

Sıfır Atık Merkezi, bu bahse ait de değerli bir tahlil geliştirmiş. Kamikatsu’da yaşayanlar kullanmadıkları kıyafetlerini temizledikten sonra geri dönüşüm kutusuna bırakıyor. Özel süreçlerden geçen kıyafetler, atık merkezinin mağazasında yeni kullanıcıları tarafından fiyatsız olarak alınıyor.

Geri dönüşüm eserlerini alanların yapmaları gereken tek şey, seçtikleri eseri tartmak ve yükünü deftere kaydetmek. Bu sayede mağaza, tekrar kullanılan eserlerin hacimlerini ve yüklerini karşılaştırabiliyor.

Ayrıştırma süreci titizlikle yapılıyor; yalnızca kâğıt atıklar dokuz kategoriye ayrılmış. Fotoğraf: Alamy

PİLLERDEN BARDAKLARA HER ŞEY GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Geri dönüşüm yalnızca dokumacılık eserleri ile hudutlu kalınmamış, pillerden bardaklara, mobilyalardan oyuncaklara kadar epey geniş bir yelpazedeki eşyalar mağazada yerini alıyor.

O denli ki mağazanın kendisi bile geri dönüştürülmüş yapı gereçleriyle inşa edilmiş. Kasaba sakinleri meskenlerinde kullanmadıkları materyalleri bağışlayarak, mağazanın ortaya çıkışına katkı sağlamış.

Otsuka, “Sıfır atık projesini mimari alana da taşımaya çalışıyoruz” diyerek, atıkların aktif bir biçimde kullanılabileceği alanın epey geniş olduğunu bir sefer daha hatırlatıyor.

Geri dönüşüm eserlerini kullanan bira fabrikası “Rise and Win Brewing Co.” Fotoğraf: why-kamikatsu.jp

‘SONUNDA DÖNGÜSEL BİR EKONOMİK SİSTEM ORTAYA ÇIKARDIK’

Kamikatsu vakit içerisinde geri dönüşümü o denli bir noktaya taşımış ki atık materyalleri tekrar işlevlendirerek tasarlanan “Kamikatz Public House” ortaya çıkmış.

İmaline 2016 yılında başlanan ve toplumsal merkez olarak geliştirilen yapı, etrafa uyumlu dizaynıyla halkın büyük beğenisini toplamış. Etraftaki terk edilmiş konutlardan alınan materyallerle inşa edilen bu binanın içerisinde yer döşemeleri, kırılmış kavanozlar, lamba şişeleri ve duvar kağıtları kullanılmış.  

Yalnızca bu da değil, geri dönüşüm eserlerden bira üreten bir fabrika bile kurulmuş. “Rise and Win Brewing Co.” ismindeki şirket, çöpe atılan meyveleri ve yiyecekleri arpa yetiştirmek için gübre olarak kullanıyor. Bununla da sonlu kalmayarak, bira üretiminden arta kalan tahıl posalarını çiftçilere gübre olarak veriyor.

Mağaza müdürü Aki Ikezoe ise “Sonunda döngüsel bir ekonomik sistem ortaya çıkardık” diyor.

Bölgede bulunan otelin giriş kısmı soru işareti biçiminde tasarlanmış. Fotoğraf: why-kamikatsu.jp

OTELDE KALANLARA MANALI SORU: NEDEN BU KADAR ÇOK ATIK ÜRETİYORUZ?

Kamikatsu kasabası sakinleri, hayata geçirdikleri projelerin kıymetinin anlaşılması için bilhassa bölgeyi ziyarete gelenleri de bu çalışmanın içerisine dahil etmekten geri durmuyor.

Kasabada bulunan ve 2020 yılında inşa edilen otel, bütün kasaba üzere Sıfır Atık Merkezi tarafından üretilen yapı materyalleriyle inşa edilmiş.

Soru işareti biçiminde tasarlanan otelin sloganı “Neden bu kadar çok atık üretiyoruz?” Yanıtlar ise duvarlarda gizli… Tüketimi teşvik eden gazete kupürleri, binanın içinde duvar kâğıdı olarak kullanılmış.

Ormanın kalbinde bulunan otel, minimalist dizaynıyla bir kulübeyi andırıyor. O denli ki, otel konukları bungalovların cam kubbeleri sayesinde geceleri yıldızların altında ahenge fırsatı yakalıyor.

Lakin, bu otel dinlenmenin yanı sıra, geri dönüşümün de öğretildiği bir okul adeta… Her konuğa, otelde kaldıkları mühlet boyunca çöplerini ayırmaları için kutular veriliyor. Otel idaresi konukların yalnızca muhtaçlığı olanı kullanmasını, çok tüketimin olabildiğince sonlandırılmasını istiyor.

Otel, müşterilerinin boş vakitlerinde üretime de dahil olmalarını teşvik ediyor. Örneğin konaklayacak kişi giriş yaptığı esnada, kaldığı mühlet boyunca gereksinim duyacağı sabun kalıplarını kendi belirlediği ölçülerde kesiyor. Kahve ise fincan sayısına nazaran ölçülerek öğütülüyor; böylelikle hiçbir şey boşa gitmemiş oluyor.

Kamikatsu kasabasında bulunan çeltik tarlaları. Fotoğraf: Alamy

YETİŞTİRDİKLERİ DOĞAL ESERLERİ DÜNYAYA SATIYORLAR

Kamikatsu sakinleri ve işletmelerinin en çok dikkat ettikleri konu israf. Kasaba sakinleri, besin israfını mümkün olduğunca en aza indirmeye çalışıyor. Örneğin, kasabada bulunan Cafe Polestar, israfı azaltmak için büyük porsiyonlardan kaçınıyor. Öğlen servislerinde yüklü olarak zerzevat yemeklerine yer veriliyor. Yemeklerde kullanılan sebzeler ise 1986’da Kamikatsu’nun yemyeşil ormanlarında kurulan çiftliklerinde yetiştiriliyor.

Irodori şirketi tarafından yetiştirilen sebzeler, rastgele bir kimyasal süreçten geçmeden doğal olarak üretiliyor. Doğal eser çeşitliliği nedeniyle Kamikatsu’da üretilen sebzelere ülkenin her tarafından ağır bir talep var.

Burada yetiştirilen eserler ayrıyeten öbür Asya ülkelerindeki üst seviye otellere ve restoranlara satılıyor. Irodori’nin CEO’su Tomoji Yokoishi, yaptıkları işin kıymetine değindikten sonra şunları ekliyor:

“Yaptığımız en değerli şey, insanların etraflarındaki sıradan şeylerin bile pahalı öğeler olduğunu fark etmelerini sağlamak.”

ULAŞIM GEREKSİNİMİNE ‘İMECE’ TAHLİLİ

Pekala, çabucak her alanda geri dönüşümü kullanan bu kasabanın ulaşım başlığı altında yarattığı çevreci seçenek ne?

Kasabada araç kullanımına gerek duyulmasa da etraf kasabalara yahut başşehir Tokyo’ya dönmek için araç kullanmak gerekebiliyor. Bu olduğu takdirde, ulaşım kasabada kullanılan araç paylaşım uygulaması sayesinde sağlanıyor.

40 kişinin dahil olduğu uygulama, ziyaretçileri istedikleri yere taşıyor. O denli ki, kasabanın belediye lideri bile uygulamada sürücülük yapıyor.

Japonya’nın evvel gelen mimarlarından Hiroshi Nakamura.

YENİLİKÇİ KASABANIN YENİLİKÇİ MİMARI

Yenilikçi şekliyle Japonya’nın önde gelen mimarlarından olan Hiroshi Nakamura, Kamikatsu kasabasının dizaynını yapan isim.

Geri dönüşüm merkezinin, topluluk salonunun, yine kullanım mağazasının, aktiflik alanının ve otelin dizayncısı olan Nakamura, kasabayı tasarlarken sedir ormanlarından ilham almış. Nakamura’nın mimarlık stüdyosu, işlenmemiş sedir kütükleri kullanan bir yapı tasarlamaya koyulmuş.

Ünlü mimar, yapıların inşa sürecinde de ‘geri dönüşüme’ bir oldukça kıymet vermiş. Terk edilmiş meskenler, eski bir hükümet binası ve kullanılmayan bir ortaokul dâhil atıl binalarda bulunan tüm objeler binaların iç mimarisinde kullanılmış.

Dünyaya ilham olacak fikirlerin ve bedellerin gelişiminde kasabanın epeyce kıymetli bir yer tuttuğunu söyleyen Nakamura şunları ekliyor:

“Kamikatsu Sıfır Atık Merkezi, toplumu yine yaratmayı ve bölgeyi geliştirmeyi amaçlayan atık ayrıştırma arıtma projesine eğitim ve araştırma fonksiyonu de ekleyerek, dünya dostu bir kompleks olarak ‘sıfır atık’ unsurunu somutlaştırıyor.”

The Washington Post’ta yayımlanan “Postcard from Kamikatsu, Japan’s ‘Zero-West’ town” başlıklı makaleden derlenmiştir.


Kıbrıs Haber

Kıbrıs Haberleri, Yanlışsız, Tarafsız ve Aktüel Kıbrıs Haberleri Kıbrıs Habercide son dakika olarak okuyabilirsiniz.
Yayın sürecimiz boyunca tarafsız olarak Ülkemizde ve Dünyada gelişen bütün Siyaset, Sıhhat, İktisat, Eğitim, Spor ve Teknoloji alanlarında ülkemizi ilgilendiren ve son dakika Kıbrıs Haberlerini Kıbrıs Haberci ‘de fiyatsız bir halde okuyabilirsiniz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.