SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bu haber koronavirüs geçirenleri ilgilendiriyor: Korkutan araştırma sonucu… Bu belirtiler Covid’i atlattıktan 2 yıl sonra başlıyor!

Bu haber koronavirüs geçirenleri ilgilendiriyor: Korkutan araştırma sonucu… Bu belirtiler Covid’i atlattıktan 2 yıl sonra başlıyor!Koronavirüs …

Bu haber koronavirüs geçirenleri ilgilendiriyor: Korkutan araştırma sonucu… Bu belirtiler Covid’i atlattıktan 2 yıl sonra başlıyor!
Akacan The Mall
18.08.2022 13:22
0
A+
A-

Bu haber koronavirüs geçirenleri ilgilendiriyor: Korkutan araştırma sonucu… Bu belirtiler Covid’i atlattıktan 2 yıl sonra başlıyor!
Koronavirüs salgını artık tesirini hafifletmiş ve vefatlar büyük oranda durmuş olsa da yapılan yeni araştırmalar hastalığın üzerimizde bıraktığı tesirleri ortaya çıkarmaya devam ediyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan son araştırma da buna düzgün bir örnek. Buna nazaran koronavirüs geçirdikten sonra 2 yıl daha çok dikkatli olmak gerekiyor…

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya nazaran koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığına yakalananlarda, hastalıktan 2 yıl sonra şuur bulanıklığı, demans ve epilepsi, öteki teneffüs yolu hastalıklarını geçirenlere nazaran daha yaygın görülüyor.

Araştırma kapsamında çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) olmak üzere 1 milyon 250 bin bireyde, Covid geçirdikten iki yıl sonra 14 farklı hastalığın görülme riskleri incelendi.

Akacan The Mall

Daha sonra bu sonuçlar, iki yıl evvel farklı bir teneffüs yolu enfeksiyonu geçiren 1,25 milyon kişinin sonuçlarıyla kıyaslandı.

Covid olan kümede, aşağıdaki olayların görülme sıklığı daha fazlaydı:

  • 65 yaş üstü yetişkinlerde demans, felç ve şuur bulanıklığı
  • 18-64 yaş ortası yetişkinlerde şuur bulanıklığı
  • Genel görülme riski düşük olmasına karşın çocuklarda epilepsi ve psikotik bozukluklar 

Örneğin öteki bir teneffüs yolu enfeksiyonu geçiren çocukların 2 yıl sonra epilepsi geliştirme riski 10 binde 130’ken, Covid sonrası bu mümkünlük 10 binde 260’a yükseldi.

Çocukların psikotik bir bozukluk geliştirme riskleri de Covid’den sonra 10 binde 18’e yükseldi fakat az görülen bir risk olarak kaldı.

Bazı rahatsızlıklarınsa Covid’den iki yıl sonra görülme sıklığı azaldı. Bunlar arasında

  • Çocuklarda ve yetişkinlerde anksiyete ve depresyon
  • Yetişkinlerde ise psikotik bozukluklar yer alıyor.

‘UZUN COVİD’ OLARAK TANIMLANMIYOR

Araştırma, yetişkinlerde artan depresyon ve anksiyete riskinin iki aydan az müddette olağana döndüğünü de buldu.

Oxford Üniversitsi Psikiyatri Departmanı’ndan araştırma takımından Prof. Paul Harrison, Covid’den 2 yıl sonra bile demans ve hastalık nöbetleri üzere rahatsızlıkların daha sık gözlemleniyor olmasını “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Ancak anksiyete ve depresyonun Covid’den sonra çocuklarda görülmezken yetişkinlerde “kısa süreli” olmasını ” âlâ haber” olarak yorumladı.

Araştırmacılar, sayıların “göz gerisi edilmesi zor” olsa da bir felaket uyarısı olmadığını söylüyor. Lakin kimi olayların tıbbi müdahaleye gereksinim duyabileceğini ve bunun sıhhat hizmetleri üzerindeki baskıyı artırabileceğini de ekliyorlar.

Lancet Psychiatry mecmuasında yayımlanan çalışma için araştırmacılar hastalık geçiren bireyleri iki yıl boyunca tek tek izlemek yerine enfeksiyondan iki yıl sonra yeni teşhis konan bireylerin sayısını incelediler.

Bunun yanında, teşhisten sonra her bir hadisenin ne kadar şiddetli olduğuna yahut ne kadar sürdüğüne bakılmadı. Bunlar Covid ya da öbür enfeksiyonlarla karşılaştırılmadı.

Araştırmacılar, şuur bulanıklığı olarak bilinen hafıza ve konsantrasyon sıkıntılarının tipik bir semptom olduğu “uzun Covid” tanımlanmasını kullanmayı tercih etmediler.

Son araştırmalar, geçen kış yayılmaya başlayan koronavirüsün Omicron varyantının, evvelki varyantlara nazaran uzun müddetli Covid semptomlarına neden olma mümkünlüğünün daha düşük olduğunu bulmuştu.

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasında ise genel olarak Delta varyantından daha hafif geçmesine karşın, Omicron’un benzeri beyin ve akıl sıhhati risklerine yol açtığı tespit edildi .

“KORONAVİRÜSTEN ÇOK YAŞADIĞIMIZ SÜREÇ İLE TEMASLI OLABİLİR”

Araştırmanın hudutlu görülen istikametleri de var. Bunlardan birincisi, kimi uzmanların kanda mikro pıhtıların gelişmesiyle açıklanabileceğini söylese de, Covid’in beyin ve zihinsel sıhhat bozukluklarına nasıl neden olabileceğinin şimdi bilinmemesi. Araştırma bu sorunun karşılığını incelemiyor.

Araştırma takımına dahil olmayan University College London’dan Dr Jonathan Rogers ve Prof Glyn Lewis, çalışmanın “özellikle araştırılması gereken kimi klinik sonuçları” vurguladığını lakin bulguların doğrulanabilmesi için daha fazla çalışmaya muhtaçlık olduğunu belirtiyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof David Menon, Covid nedeniyle hastanede kalmanın tesirinin “20 yıllık yaşlanmaya (50 ile 70 arası) eşit” olduğunu söyledi.

Liverpool Tropikal Tıp Okulu’nda fahri profesör olan Paul Garner, Covid pandemisinin insanların hayatlarını çok farklı taraflardan değiştirdiğini söyledi.

Prof. Garner, demans ve psikozdaki artışların “virüsün direkt bir tesiri olmaktan fazla, yaşadığımız toplumsal düzensizlik ve distopya ile ilgili olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu” söyledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.