SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

‘Bu alışveriş rekor getirir’

Black Friday’de (Muhteşem Cuma) online süreç hacminde yüzde 145.7, süreç adedinde ise yüzde 27.1 oranında artış yaşandığı belirtildi. BMD Lideri Sinan Öncel, “ABD’de olduğu üzere bizde de rekora imza atılacak üzere görünüyor. Cirosal manada resmi enflasyonun çok üzerinde artış var lakin adetsel manada müspet bir tablo çizebilir miyiz, emin değilim” dedi.

‘Bu alışveriş rekor getirir’
Akacan The Mall
29.11.2022 07:25
0
A+
A-

‘Bu alışveriş rekor getirir’
Black Friday’de (Muhteşem Cuma) online süreç hacminde yüzde 145.7, süreç adedinde ise yüzde 27.1 oranında artış yaşandığı belirtildi. BMD Lideri Sinan Öncel, “ABD’de olduğu üzere bizde de rekora imza atılacak üzere görünüyor. Cirosal manada resmi enflasyonun çok üzerinde artış var lakin adetsel manada müspet bir tablo çizebilir miyiz, emin değilim” dedi.

Her yıl olduğu üzere bu yıl da AVM’lerde izdihama neden olan ve e-ticarette talebin arttığı Black Friday (Muhteşem Cuma) devrinde online satışlarda rekora imza atıldı. Iyzico bilgilerine nazaran, 2021’e oranla süreç hacminde yüzde 145.7, süreç adedinde yüzde 27.1 oranında artış yaşandığı belirtildi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Lideri Sinan Öncel ise bu yılki Black Friday periyodunda rekor satışlar beklediklerini söyledi lakin adetsel manada beklentilerin tam manasıyla karşılanmayabileceğini kaydetti.

İHTİYAÇTAN FAZLASI OLDU

Akacan The Mall

ABD’de olduğu üzere bu periyotta Türkiye’de de emsal bir durum kelam konusu olduğunu söz eden Öncel, “Başta marketler olmak üzere perakende firmalarının çabucak hemen tamamı indirim yaptı. Hatta zincir marketlerde bir alana bir parasız verildi. Süratli tüketim eserlerinde yüzde 50 indirim yapılması insanları muhtaçlığın üzerinde alışverişe yönlendirdi. Marketlerde inanılmaz indirimler vardı. Kasım başından bu yana tüketiciler bilhassa kışlık eserlerde indirim bekliyordu, önemli bir fiyat artışı vardı. Bu beklenti de bu devirde karşılandı. Fiyat artışları çok yüksek, indirime karşın sorun yaşayan tüketiciler de az değil, bunu da söylememiz gerek. Cirosal manada resmi enflasyonun çok üzerinde artış var. Adetsel manada olumlu bir tablo çizebilir miyiz, emin değilim” dedi.

Sinan Öncel

Tüm dünyada hem satıcıların hem de tüketicilerin merakla beklediği bu periyotta, ortalama sepet meblağı 337.5 TL’den 652 TL’ye ulaşarak yüzde 93’lük artış gösterdi. Kredi kartı kullanım hacmindeyse yüzde 7.5’lik artış gözlenirken, tüketicilerin yüzde 72.89’u tek çekim, yüzde 27.11’i taksitli alışverişi tercih etti. Süreç penetrasyonundaysa geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 2.4’lük artış gözlendi. 2022 Black Friday devrinde bayanlar erkeklere oranla daha fazla alışveriş yaparken, geçtiğimiz yıl olduğu üzere bu yıl da tek çekim süreçler tercih edildi. Bu yıl alışverişlerin yüzde 60’ı kredi kartıyla gerçekleşirken, geçen yılın kredi kartı kullanım hacmine nazaran yüzde 7.5’lik artış yaşandı. Tüketicilerin yüzde 72.89’u tek çekim süreç yaparken, yüzde 27.11’i taksitli alışverişi tercih etti. Taksitli süreç penetrasyonu da geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 2.4 puan artış gösterdi. En çok harcama yapan vilayet İstanbul olurken, geçen seneye oranla yüzde 77.9’luk bir artış ile süreç sayısını en çok artıran vilayet İzmir oldu. Geçen yılın kent bazlı harcamaları düşünüldüğünde bu sene süreç hacminde atak yapan vilayetler yüzde 497.8 ile Bayburt, yüzde 353.7 ile Erzincan ve yüzde 330.9 ile Artvin oldu. İstanbul dışında en çok alışveriş yapan illerse, yüzde 12.7 ile Ankara, yüzde 7.9 ile İzmir, yüzde 3.7 ile Bursa oldu. Bu vilayetleri Antalya ve Kocaeli takip etti.

ABD’DE ONLINE SATIŞLARDA REKOR

ABD’de Adobe Analytics’in paylaştığı bilgilere nazaran, geçtiğimiz cuma günü yapılan online alışverişlerin toplamı 9.12 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 2.3’lük bir artış yaşanırken; 2020’deki Black Friday’de ise satışların 9.03 milyar doları aştığı kaydedildi. Rapora nazaran, geçen yıl yüzde 44 olan online satışların yaklaşık yarısı cep telefonları üzerinden yapıldı. USA Today’e nazaran, Adobe Digital Insights Baş Analisti Vivek Pandya, “Black Friday’de online harcama rekoru kırırlırken; bütçe şuurunun ön planda olduğunu görüyoruz. Alışveriş yapanlar ‘şimdi al, sonra öde’ formülünden de bu yıl daha fazla yararlandı” diye konuştu.

TESİSAT TALEBİ PATLADI

ABD’de Shopify da yüzde 17’lik artışla 3.3 milyar doları aşan global satış açıkladı ve bugüne kadarki en güzel Black Friday’i geçirdiğini kaydetti. ABD’de Black Friday’de kırılan rekorların en büyük nedeni olarak enflasyon gösteriliyor ve online satışlara olan ilginin de yeni rekorları etkilediği kaydediliyor. ABD’de yoğunluk yalnızca online satışlarda değil; tesisatçılar için de geçerli. Business Insider’ın haberine nazaran, Şükran Günü’nün akabinde tesisat sisteminde yaşanan meselelerin arttığı ve tesisat hizmetinin rastgele bir cuma gününe nazaran yüzde 50 ve sıradan bir cuma-pazar periyoduna nazaran ise yüzde 27 arttığı kaydedildi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.