SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Brezilya’da yine Lula periyodu

Ülkeyi 2003-2010 yıllarında iki devir yöneten solcu başkan Lula, hapishane hücresinden başkanlık sarayına süratli bir dönüş yaptı. Birinci iş silah denetimini sıkılaştırdı, ormansızlaşmayla gayret kelamı verdi.

Brezilya’da yine Lula periyodu
Akacan The Mall
03.01.2023 07:41
0
A+
A-

Brezilya’da yine Lula dönemi
Ülkeyi 2003-2010 yıllarında iki periyot yöneten solcu önder Lula, hapishane hücresinden başkanlık sarayına süratli bir dönüş yaptı. Birinci iş silah denetimini sıkılaştırdı, ormansızlaşmayla çaba kelamı verdi.

Brezilya’yı iki devir yönettikten sonra yolsuzluk suçlamasıyla mahpusa giren eski metal personeli Luiz Inacio Lula da Silva, 77 yaşında ülkeyi “yeniden inşa etme” kelamıyla geri döndü. 30 Ekim’deki seçimlerde az farkla çok sağcı rakibi Jair Bolsonaro’yu geçmeyi başaran Lula, evvelki gün Kongre’de yemin ederek üçüncü sefer Brezilya Devlet Başkanlığı misyonuna başladı.

Yemin merasiminde gözyaşlarını tutamayan Lula da Silva’yı eşi Rosangela da  Silva teselli etti.

Akacan The Mall

PELE VE PAPA’YI ANDI

Yemin merasimi, geçtiğimiz günlerde hayatlarını kaybeden Brezilyalı futbol efsanesi Pele ve eski Papa 16’ncı Benedict için bir dakikalık hürmet duruşuyla başladı. Ağır güvenlik tedbirleri altında yemin ettiği Kongre’den başkanlık sarayı Planalto’ya geçen Lula burada, Brezilya halkını temsilen seçilmiş sekiz vatandaştan başkanlık neslini aldı. Askeri diktatörlüğün sona erdiği 1985’ten beri yeni seçilen başkanlar, başkanlık jenerasyonunu seleflerinden alırdı. Fakat yenilgiyi açıkça kabul etmeyen yahut Lula’yı tebrik etmeyen Bolsonaro, cuma günü ABD’nin Florida eyaletine gitti. En az bir ay burada kalması bekleniyor.

GÖREVE SÜRATLİ BAŞLADI

Yeni Lider Lula da Silva için düzenlenen merasime bir dizi Latin Amerika ülkesinden başkanların yanı sıra Almanya ve Portekiz cumhurbaşkanları ile İspanya Hükümdarı katıldı. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Ekonomik gerileme ve artan yoksullukla çaba edeceği kelamını veren Lula da Silva ayrıyeten, Bolsonaro periyodunda yıkımın arttığı Amazon yağmur ormanlarını koruyacağını söyledi. Jair Bolsonaro idaresinin yaptıklarına dair tüm milletvekili ve yargı otoritelerine bir rapor göndereceğini bildiren Lula, eski idaresi COVID pandemisini inkârın sonuçlarından sorumlu tutacağını da kaydetti. Lula başkanlık sarayına girdiği pazar günü birinci iş, silah sahipliğini kolaylaştıran düzenlemeleri geri alan kararnameyi imzaladı.

Jair Bolsonaro

DARBE VE SUİKAST ÇAĞRILARI

Seçimlerin akabinde yapılan ve cumartesi yayınlanan bir ankete nazaran halkın yalnızca yüzde 51’i Lula’nın Bolsonaro’dan daha uygun iş çıkarabileceğini düşünüyor. Uzmanlar, son 30 yılın en yakın seçim sonucuyla gelen Lula’nın cumhurbaşkanlığının muhtemelen evvelki iki idaresi üzere olmayacağı görüşünde. Lula, Bolsonaro’nun muhafazakâr müttefiklerinin çoğunlukta olduğu bir Kongre ile çalışmak zorunda. Lula’nın seçimleri kazanmasından beri Bolsonaro taraftarları, orduya idareye müdahale daveti yapıyor.Geçen hafta bir Bolsonaro destekçisi, başkentteki havalimanı yakınında patlayıcı yüklü kamyonla yakalanmıştı.

HAPİSTEN BAŞKANLIĞA

Başkanlık misyonunu bıraktığı Aralık 2010’da onay oranı yüzde 80’lerin üzerinde olan Lula’nın imajı, Personel Partisi ve kendisi hakkında 2011’de çıkan yolsuzluk savları ile bozuldu. Ceza alan Lula, 580 gün mahpus yattı. Brezilya Yüksek Mahkemesi, 2021 yılında Lula’nın davasına bakan yargıcın taraflı olduğuna, savcılarla işbirliği yaptığına hükmederek hakkındaki kararı bozdu. Lula’yı mahkûm eden yargıç Sergio Moro, Ocak 2019’dan Nisan 2020’ye kadar Bolsonaro’nun Adalet Bakanı olarak vazife yapmıştı.

ÇAVUŞOĞLU’NUN BREZİLYA MESAİSİ

Lula da Silva’nın yemin merasimine katılmak üzere Brezilya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tıpkı sebeple buraya gelen bir dizi önderle temaslarda bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu – Lula da Silva

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşen Çavuşoğlu, Suriye ve NATO genişlemesini ele aldıklarını kaydetti. Çavuşoğlu ayrıyeten, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ile insani yardımları ve tahıl mutabakatını görüştüklerini bildirdi. 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.