SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Borsada yeni rekor

Borsada yeni rekorBorsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,46 çıkarla 2.723,67 puandan tamamlayarak tüm vakitlerin en yüksek kapanışını …

Borsada yeni rekor
Akacan The Mall
04.08.2022 19:22
0
A+
A-

Borsada yeni rekor
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,46 çıkarla 2.723,67 puandan tamamlayarak tüm vakitlerin en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek düzey rekorunu 2.733,50 puana taşıdı.

BLOOMBERG HT- ARAŞTIRMA

Küresel enflasyon kestirimlerinin üst taraflı revize edilmesi, merkez bankalarının sert nakdî sıkılaşmalara gitmesi ve jeopolitik tansiyonun artması global büyüme üzerinde önemli oranda baskı yarattı. Öbür taraftan, pay senedi piyasaları olumsuz haber akışlarının yoğunluğunda baskı altında kaldı. 2021’in sonunda 122 trilyon doların üzerine çıkan Dünya Pay Senetleri piyasa bedeli, 2022 yılının Temmuz ayında 96 trilyon dolara kadar geriledi. Olumsuz risk iştahı ortamında Borsa İstanbul’da da yüksek oynaklık görüldü.

Akacan The Mall

Küresel gelişmelerin yanı sıra yurt içerisinde; regülatörlerin kararları, şirket karlılıkları, makro göstergeler, süregelen TL’deki kıymet kaybı ve ülke risk primindeki yüksek düzeyler fiyatlamalara tesir etti. Ancak, Türk borsası da yılın ikinci yarısının başlarında global sakinliğe yönelik tasaların görece azalmasından nemalandı.

Borsada TL bazlı rekor kapanışlar yaşanıyor

Risk iştahının toparlanmaya başladığı bu periyotta Borsa İstanbul’dan da TL bazlı rekor kapanışlar takip ediliyor. Endeks, yılbaşından bu yana hali hazırda yüzde 47 getiri elde etse de, yılın birinci 7 ayında yüzde 45’in üzerine çıkan TÜFE karşısında gerçek olarak zayıf kalıyor. MSCI Türkiye endeksi, 2022 yılına başladığı düzeye geri dönmesine karşın, gelişmekte olan ülke borsalarındaki kıymet kaybından kendini müdafaayı başarıyor. Lakin fiyat-kazanç oranları karşılaştırıldığında, BIST 100 endeksi global emsalleri karşısında son yılların en yüksek ıskontosunu muhafazayı sürdürüyor.

Endekste rekor kapanışlar gerçekleşirken yükselişin yayılımında birtakım ayrışmalar öne çıkıyor. Pandemi sonrasında havacılıkta güçlenen talep ve maliyet denetiminin meyvelerini yılbaşından bu yana yüzde 150 getiri ile ulaştırma bölümü yiyor.

Diğer taraftan bankacılık endeksi dün TL bazlı kapanış rekoru kırsa da, son 5 yıllık dolar bazlı ortalamasının yüzde 45 altında performans sergiliyor. Bölümde regülasyonlar, enflasyon muhasebesi, TL’deki bedel kaybı negatif tesir yaratan ögeler ortasında yer alırken, TÜFE’ye endeksli tahviller, güçlü kredi büyümesi ve kredi-mevduat makasındaki güzelleşmeler karlılık için olumlu sonuçlar çiziyor. Ama bankacılık tarafındaki piyasa bedeli ve çarpanlar hala yüksek ıskontoya işaret ediyor.

Sanayi cephesinde ise enflasyonist ortamda azalması beklenen hane halkı gelirleri, artan maliyetler ve emtia fiyatlarındaki geri çekilmeler öne çıkan ana başlıklar ortasında yer alıyor. Buna karşın banka/sanayi rasyosu 0,50 ile 5 yıllık ortalaması olan 0,90 düzeyinin epeyce altında kalmayı sürdürüyor. Piyasa uzmanları ise Türkiye’deki yüksek enflasyon ortamından perakende firmalarının olumlu etkilenmesini öngörüyor.

BIST 30 endeksi 360 puanın üzerinde arttı

Özetle son 14 süreç gününde yüzde 14’ün üzerinde getiri sağlayan endekste global piyasalardaki toparlama ve içeride bilanço dönemi tesirli oluyor. 14 Haziran’da başlayan küçük rallide BIST 30 endeksi 360 puanın üzerinde artarken; en fazla katkı sağlayan 5 pay; 30 puanla Tüpraş, 27 puanla İş Bankası ve Türk Hava Yolları, 26 puanla ise Sasa ve Şişecam oldu. Bu periyotta yüzde 3 gerileyen Pegasus negatif tarafta yer alan tek pay pozisyonunda. Endekste rekor düzeylerin yaşandığı süreçte ise yabancı takas oranı yüzde 32,7’ye gerileyerek yeni en düşük rekorlarını deniyor.

Yurt içerisinde devam eden bilanço döneminde gelecek hafta pay bazlı hareketlilikler gözlemlenebilir. Gelecek hafta bilanço açıklaması beklenen kimi şirketler ise; Ağustos’ta Vakıfbank, Goodyear, İş Bankası, Türk Havayolları, Anadolu Efes, Sabancı Holding, Tekfen ve Aksa olacak. Ayrıyeten, konsolide olmayan bilançoların son gönderim tarihi 9 Ağustos olduğundan, belirtilen takvimde çok daha fazla şirketin bilanço açıklaması bekleniyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.