SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Borsa 2023’e de göz kırpıyor

Borsa İstanbul, 2022’de iktisat siyasetlerinin da tesiriyle alternatifsiz bir yatırım aracına dönüştü. Bir yılda yüzde 150’yi aşan yükseliş, 2023’e dair beklentileri de artırıyor. Uzmanlar kâr satışlarına dikkat çekerken; yabancı yatırımların artmasının ve teşebbüs şirketlerinin BIST’te faaliyet göstermesinin olumlu tesirleri olabileceği kaydediliyor.

Borsa 2023’e de göz kırpıyor
Akacan The Mall
12.12.2022 07:23
0
A+
A-

Borsa 2023’e de göz kırpıyor
Borsa İstanbul, 2022’de iktisat siyasetlerinin da tesiriyle alternatifsiz bir yatırım aracına dönüştü. Bir yılda yüzde 150’yi aşan yükseliş, 2023’e dair beklentileri de artırıyor. Uzmanlar kâr satışlarına dikkat çekerken; yabancı yatırımların artmasının ve teşebbüs şirketlerinin BIST’te faaliyet göstermesinin müspet tesirleri olabileceği kaydediliyor.

Yılbaşından bu yana yüzde 150’nin üzerinde yükselişle rekor kıran Borsa İstanbul, öteki piyasalardan müspet ayrışarak iktisat siyasetlerinin da tesiriyle 2022 yılında alternatifi olmayan bir yatırım aracı haline geldi. BIST’te bir yıl boyunca izlenen olumlu tablo, gözleri 2023 yılında senedi piyasasının performansına çevirdi. Pay senedi piyasalarında yüksek enflasyon devirlerinde rekor yükseliş görülürken; küçük yatırımcı çoğunlukla pay senetlerine yöneldi. Son bir yılda yüzde 150’nin üzerinde gerçekleşen yükseliş, 2023 yılına dair beklentileri de artırdı. Lakin uzmanlar sert yükseliş sonrasında önümüzdeki devirde kâr satışları da yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Gelecek yıl tıpkı performansın sergilenmesinin güç olabileceğini lakin Türkiye’de borsanın alternatifinin olmadığını belirten uzmanlara nazaran, direkt yabancı yatırımların artmasının ve teşebbüs şirketlerinin de BIST’te faaliyet göstermesinin müspet tesirleri olabilir.

BIST’in rekorlar kırdığı bir yıl geride kalırken; halka arzlarda da önemli artış gözleniyor. Kasım prestijiyle 33 şirket toplam 14.2 milyar liralık halka arz gerçekleştirdi. Borsada süreç gören şirket sayısı ise 482 oldu. TCMB’ye nazaran, 2 Aralık haftasında yurtdışı yerleşiklerin net pay alımı ise 340 milyon dolara ulaştı. Avrupa, Asya ve ABD genelinde Finimize tarafından 2 bin kişisel yatırımcıyla yapılan araştırmaya nazaran ise yatırımcıların yüzde 65’i 2023’te yatırımlarını sürdürmeye kararlı. Yüzde 1’lik kesim varlıklarını satmayı planlarken; yüzde 38’lik bir kısımsa kripto yatırımlarına devam edeceğini söyledi ve hayat pahalılığı ve yükselen faizoranlarını telaş kaynağı olarak gösterildi.

Akacan The Mall

‘YENİ HABERLERE GEREKSİNİM VAR’

Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yöneticisi Şükrü Cem Kaya: Uygulanan ekonomik model ile alternatfsiz kalan BIST, yatırımcısına TL bazında yüzde 161, bazında yüzde 85 getiri sağladı. Jeopolitik gelişmeler, seçim sonrası belirsizlik ve Borsa İstanbul’da iskontonun kalmaması en bariz başlıklar. Üst hareketler hudutlu kalıyor; yeni haberlere gereksinim var. BIST’in mevcut ortamda bu performansını 2023’te devam ettirmesi sıkıntı görünüyor.

‘GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ’

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol: Yerli yatırımcı sayısının artması 2023’ü de olumlu etkileyecektir. Girişimcilik ekosistemine kayıtlı olan şirketlerin BIST’te faaliyet göstermesi sürece katkı sağlayacaktır. 2023’te en az 60 milyar dolarlık direkt yabancı yatırımı çekebilirsek, portföy daha da genişleyerekihracata dayalı büyüme modeline katkı sağlayacaktır.

‘AYNI GETİRİYİ GÖRMEYİZ’

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer:

2023’ün birinci yarısında BIST’te yükselişin sürmesini bekliyoruz. Yeni halka arzlar, BIST’in getiri arayışına en düzgün karşılık veren rakipsiz bir mecra olması, haziran ayına kadar talebi olumlu etkileyebilir. 2023 yılında bu kadar yüksek getiri öngörmüyorum. Borcu az olan, güçlü şirketlerin borsa düşse de gücünü koruyacağını görebiliriz.

‘BITCOIN’DE YÜKSELİŞ YAŞANABİLİR’

Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es: Gelecek yılın kripto paralar için olumlu geçeceğini düşünüyorum. Yeni yılda makroekonomik istikrarlar ve kripto paralardan yana. FTX krizini öteki borsalar da takip ederse o vakit bir süre daha zorlanırız. Ülkemizde kemik bir kripto para yatırımcısı var ve kaideler ne olursa olsun yatırım yapmaya devam ediyor.

 

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.