SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

‘Blockchain ve kripto varlık tarafında bölgemizdeki en büyük organizasyonu kurduk’

‘Blockchain ve kripto varlık tarafında bölgemizdeki en büyük organizasyonu kurduk’

‘Blockchain ve kripto varlık tarafında bölgemizdeki en büyük organizasyonu kurduk’
Akacan The Mall
03.04.2023 17:21
0
A+
A-

‘Blockchain ve kripto varlık tarafında bölgemizdeki en büyük organizasyonu kurduk’
‘Blockchain ve kripto varlık tarafında bölgemizdeki en büyük organizasyonu kurduk’

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdürü ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çağrı Süzer, kripto varlık ve blockchain alanında çok yoğun çalışma içinde olduklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Süzer, “Tahmin ediyoruz ki bölgemizdeki en büyük deneyimli organizasyonu kurduk ve uzun süredir bunun üzerinde çalışıyoruz. Blockchain ve kripto varlık alanında yapmayı hedeflediğimiz iki konu var. Çalıştığımız ana konu, ‘Blockchain denilen teknolojiyi kullanarak geleceğin bankacılığını nasıl yaparız?’ konusu. İkinci konu ise işin daha çok bugün kullanılan ‘kripto alayım, satayım, saklayayım’ tarafı. Dolayısıyla bir yatırım aracı olan kriptoyu müşterilerimize ‘nasıl güvenle sunarız’ diye çalışıyoruz. Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey, ‘Bir banka gözüyle güvenli bir alım-satım nasıl ortaya çıkarırız’ üzerinde çalışmalar yapıyoruz, regülasyonları yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

‘E-ticarette kart kayıtlı olsa dahi işlemlerin yüzde 25’i reddediliyor’

Akacan The Mall

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri olarak e-ticaretin içinde olacak işletmelere destek verecek ürünler geliştirdiklerini bilgisini veren Süzer, e-ticarette işlemlerin yüzde 25’nin kart kayıtlı olsa bile reddedildiğini söyledi. Süzer şöyle devam etti: “E-ticarette bir iş yerine girdiniz ve kartınızı kaydettiniz. Aldığınız ürünleri ürünleri sepete attınız, kartınız da kayıtlı. Öde tuşuna bastınız. Bu tuşa bastıktan sonra ödemelerin gerçekleşmesi beklenir. Ama şu anda her 100 TL’nin 25 TL’si ödenmiyor, 75 TL’si ödeniyor. 25 TL’si red oluyor, ödeme gerçekleşmiyor. Dolayısıyla burada iş yeri de kaybediyor, müşteri de ya başka kartla deniyor, ya da alışverişten vazgeçiyor. Bu 25 TL’lik kayıp işyeri açısından önemli bir kayıp olurken, müşteri açısından da deneyim problemi yaşanıyor. Biz bu sorunu çözecek bir e-ticaret modülü geliştirdik. Bugün Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformları bunu halihazırda kullanır durumda. Şimdi yılın ikinci Türkiye’deki bütün işletmelere bunu açacak bir altyapı üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla bundan sonra o yüzde 25’lik kaybın önüne geçecek bir e-ticaret alt yapısı müşterilerimizin, iş yerlerinin özellikle, hizmetinde olacak.”

‘Dijital slip ile POS’tan kağıt çıkması ortadan kalkacak’

POS makinelerinden çıkan kağıdı ortadan kaldırmayı hedefleyen dijital slip uygulamasına da değinen Süzer, dijital slipin çok öncü bir uygulama olduğunu vurgulayarak, “POS makinelerinden çıkan kağıda bizim neden ihtiyacımız var? Günümüz teknolojisinde o kağıdın artık oradan çıkmasına gerek yok. O bilginin tamamı zaten bizim dijital altyapımızda kayıtlı. Regülasyonların da yol açmasıyla birlikte 750 TL’nin altındaki temassız işlemlerde artık müşterilerimiz BonusFlaş’ın içine giriyor ve ‘Ben o slipin çıkmasını istemiyorum’ diyor. Hali hazırda 100 binlerce müşteri bunu seçmiş durumda. Müşteri bu tercihi yaptığı andan itibaren POS’tan o slip çıkmıyor. Bir yılda Türkiye’de 15-20 milyar adet arasında POS’tan o kağıt çıkar. Hedefimiz bunu ortadan kaldırmak” dedi.

‘Kart plastiği ve POS ortadan kaldırmamız gereken fiziki varlıklar’

Türkiye’de 350 milyondan fazla kart plastiği ve 8 milyondan fazla da POS cihazı olduğunu ifade eden Süzer, “Bir tane POS’u yaklaşık 150 dolara alırız biz. Dolayısıyla bu 8 milyon POS’un aynı zamanda Türkiye’ye ve Türk bankacılık sistemine dolar cinsinden bir maliyeti de var. Aynı şey kartlar için de geçerli. Dolayısıyla ortadan kaldırmamız gereken fiziki varlıklar bunlar. Peki ‘Nasıl ortadan kaldıracağız?’ POS cihazını da kart plastiğini de ortadan kaldırmanın yolu cep telefonunun kendisi. Bu altyapılar da zaten mevcut. Yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar 10 yıl sonrasının yatırımı. Biz de 2015 yılından itibaren bu yatırımları yapar durumdayız. Dolayısıyla 10 yılı doldurmamıza bir şey kalmadı. Bugün cep telefonunuza cep POS uygulamasını yüklerseniz, tüm işlemlerinizde banka ve kredi kart ile ödeme alabilirsiniz. Yine mobil ödemelerde kart plastiğine ihtiyaç duymazsınız. Bugün Türkiye’de müşterilerin fiziki olarak kredi kartı taşımasına ya da işyerlerinin POS cihazı taşımasına artık pek gerek yok. Bundan sonrası alışkanlık. Müşterilerin yüzde 1’i artık kullanmıyor. Bu rakamın hızla değiştiğini hep birlikte göreceğiz ” diye konuştu.

‘Son 1 yılda kredi kartı cirosunda yüzde 138’lik artış var’

Hane halkını geçen yıl yaptığı her 100 TL’lik alışverişin 42 TL’sinin kredi kartlarından geçtiğini hatırlatan Süzer, “2022 yılı ilk 2 ayı ile bu yılın ilk 2 ayını karşılaştırdığımızda kredi kartı cirosunda yüzde 138, banka kartı cirosunda ise yüzde 137.6’lık bir artış söz konusu. Cironun sektörel dağılımına bakıldığında ise en fazla artış yüzde 163 ile yapı işlerinde. Onu yüzde yüzde 139 ile mobilya ve elektronik, yüzde 138 ile e-ticaret, yüzde 128 ile giyim ve market, yüzde 114 ile seyahat ve yemek izliyor” diye konuştu. 2023 yılı ilk 2 ay itibarıyla e-ticaretin toplam alışveriş içindeki payının yüzde 27.5 seviyesine ulaştığını kaydeden Süzer, alışverişlerinde çoğunlukla taksitli yapıldığını belirtti. Süzer, son 1 yılda taksitli alışverişlerin yüzde 153, peşin alışverişlerin ise yüzde 119 büyüdüğünü sözlerine ekledi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.