SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Biraz geç olmadı mı Bay KrIstersson

Başşehir Stockholm’de Kuran yakılmasına pürüz olmayan İsveç hükümeti, İslam dünyasından yansılar üzerine gecikmeli bir açıklama yaptı. İsveç Başbakanı ve Dışişleri Bakanı başka farklı paylaştıkları iletilerle hareketi kınadılar.

Biraz geç olmadı mı Bay KrIstersson
Akacan The Mall
23.01.2023 07:39
0
A+
A-

Biraz geç olmadı mı Bay KrIstersson
Başkent Stockholm’de Kuran yakılmasına mani olmayan İsveç hükümeti, İslam dünyasından yansılar üzerine gecikmeli bir açıklama yaptı. İsveç Başbakanı ve Dışişleri Bakanı farklı başka paylaştıkları bildirilerle aksiyonu kınadılar.

İsveç hükümeti, Danimarkalı çok sağcı Rasmus Paludan’ın evvelki gün Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasına reaksiyon gösterdi. Fakat en başta harekete müsaade verilmiş olması ve geç gelen kınama iletisi tenkitlere neden oldu.

‘SAYGISIZ DAVRANIŞ’

Akacan The Mall

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un Twitter hesabından paylaşılan iletide, “İfade özgürlüğü demokrasinin temel bir modülüdür. Lakin yasal olan her vakit uygun olan değildir. Kutsal kitapları yakmak son derece saygısız bir davranış. Bugün Stockholm’de yaşananlardan rahatsız olan tüm Müslümanların kederini paylaşıyorum” denildi. Dışişleri Bakanı Tobias Billström de “İslamofobik provokasyonlar müthiş. İsveç geniş bir söz özgürlüğüne sahip, fakat bu, hükümet yahut benim bu görüşleri desteklediğimiz manasına gelmiyor” diye tweet attı.

NATO ADAYLIĞI BEKLEMEDE

Türkiye’ye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini onaylama tarafında baskının arttığı bir ortamda yaşanan son gerginlik, bunun kısa müddette gerçekleşmesine yönelik beklentileri zayıflattı. Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Yöneticisi Paul Levin, gelinen noktada Ankara’nın onayının seçimlerden evvel gelmeyebileceğini söyledi. Haber ajansı AFP’ye konuşan Levin, “14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerden evvel muhtemelen Türkiye’nin onay vermesini unutabiliriz. Bundan sonra ne olacağı da kısmen kimin kazanacağına bağlı” dedi. İsveç içinde NATO aksisi kümelerin süreci bu formda baltalayabileceklerini anladığını söyleyen Levin, “NATO üyeliğine karşı çıkan kümeler ve PKK yandaşları hükümetin (Ankara’ya) verdiği kelamların peşinden gitmesinden kaygılı. (Türkiye’ye) Hakaret ederek iştirak sürecini geciktirebileceklerini anladılar” tabirlerini kullandı.

 

PKK’DAN BİR KÜSTAHLIK DAHA

Nitekim daha evvel Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın maketini başşehir Stockholm’de başaşağı sallandıran terör örgütü PKK sempatizanları evvel gün de tekrar Erdoğan’ın posterini yere sererek üzerinde slogan atıp yürüdüler.

AK Parti Gençlik Kolları ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), İsveç’te Kuran yakılmasını, Ankara’daki İsveç Büyükelçiliği önünde yaptıkları basın açıklamasıyla kınadı.

YURDUN DÖRT BİR YANINDAN REAKSİYON YAĞDI

– Danimarkalı sağcı Stram Kurs partisi önderi Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin İsveç’teki Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakması, yurdun dört bir yanında protesto edildi.Önceki gün ve dün İstanbul Taksim’deki İsveç Konsolosluğu önünde arka arda aksiyonlar yapıldı. Türkiye Gençlik Vakfı, (TÜGVA) Özgür Fikir ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ve Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) basın açıklamaları yaptı. TÜGVA üyeleri sabah namazından sonra İsveç konsolosluğu önüne gitti. AK Parti Gençlik Kolları Lideri Eyyüp Kadir İnan, konsolosluk önünde yaptığı açıklamada “İsveç makamı bu rezaleti tabir özgürlüğü olarak nitelendirmiştir. Bu yaşananlar elbet nefret hatası ve ırkçılıktır” diye reaksiyon gösterdi.

İsveç Konsolosluğu yanında toplanan küme ismine konuşma yapan Özgür-Der Genel Lideri Rıdvan Kaya, “Irkçılık noktasında hiçbir hudut tanımıyorlar. Bu yaptıklarını lanetliyoruz”dedi. Konsolosluk etrafında slogan atan küme, Rasmus Paludan’ın fotoğrafını da yaktı. Paludan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde şovlar ve basın açıklamalarıyla kınandı. Ankara, Adıyaman, Burdur, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari Yüksekova, Karaman ve Malatya’da da saygısız hareket protesto edildi.

Aşırı sağcı Rasmus Paludan evvelki gün Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmıştı.

‘O APTALIN GÖRÜŞÜNÜ PAYLAŞMIYORUZ’

– Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde evvelki gün Kuran-ı Kerim yakılmasının akabinde İsveç’in Taksim’deki başkonsolosluk binası önündeki protestolar dün de sürdü. Yansıların merkezindeki İsveç Konsolosluğu’nun camına elle yazılmış bir kâğıt asıldı. Kâğıtta İngilizce, ‘We do not share that book burning idiot’s view’ (O kitap yakan aptalın görüşünü paylaşmıyoruz) tabiri yer aldı. 

İSLAM ÂLEMİ ALÇAK AKSİYONU KINADI

– Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakma hareketine yalnızca Türkiye’den değil, tüm İslam dünyasından sert reaksiyon geldi.

– Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kuran yakılmasına müsaade verildiği için İsveç makamlarını “şiddetle kınadı”.

– İslam İşbirliği Teşkilatı hareket için, “İslamofobi, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığının öbür bir örneği” dedi ve gelinen noktanın “Endişe verici” olduğuna vurgu yaptı.

– Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Kurulu, Kuran yakılmasının “tüm dünyada Müslümanları kışkırtacağını” söyleyerek kınadı.

– Suudi Arabistan merkezli Müslüman Dünya Ligi, Kuran yakılmasını “saçma, kışkırtıcı ve utanç verici” kelamlarıyla kınadı.

– Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan, Pakistan, Kuveyt ve İran’dan da kınama açıklamaları geldi.

‘NEFRETE NEFRETLE KARŞILIK VERİLMEZ’

– AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’tan İsveç tersi açıklamalar geldi. “Nefrete nefretle karşılık verilmez. İnsanlık kabahatlerine en âlâ yanıt, insan onuru temelinde daha büyük dayanışma oluşturmaktır” diyen Çelik, “Nefret siyaseti ve faşizm tüm insanlığı tehdit ediyor. Kuran-ı Kerim’e saldıranlar diğer dinlerin kutsallarına da düşmanlar” dedi.

– Numan Kurtulmuş ise aksiyon için, “Bu Avrupa’yı yakar, bu dünyayı yakar, bu insanlığı yakar. Bu olağanüstü tehlikeli bir oyundur. Ateşle oynadıklarının farkına varmaları lazım. Bu harekete müsamaha gösterilmesi, bu hareketin müdafaa altında yapılması insanlık hatasıdır, direkt doğruya faşizmdir” tabirlerini kullandı.

ERBAŞ’TAN ÇAĞRI

– Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş’ın daveti üzerine Türkiye genelindeki tüm mescitlerde, dün sabah namazında Fetih Müddeti okundu ve dualar edildi. Erbaş da sabah namazını Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nde kıldı. Erbaş, “Buradan dünyaya seslenmek istiyorum; Kuran-ı Kerim yalnızca Müslümanlara gönderilen bir kitap değil, bütün insanlara gönderilen kitaptır. Kuran’ı tanıyın, anlayın. Kuran-ı Kerim’e düşman değil, dost olun” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.