SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bir sonraki salgın tehdidi mantarlar mı? ‘Artık dünyanın her yerindenler, tehlike çok büyük’

İngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini daima olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar ortasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, global ısınma arttıkça kimi ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak halde adapte olacağını öne sürüyor. Pekala bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…

Bir sonraki salgın tehdidi mantarlar mı? ‘Artık dünyanın her yerindenler, tehlike çok büyük’
Akacan The Mall
13.03.2023 12:22
0
A+
A-

Bir sonraki salgın tehdidi mantarlar mı? ‘Artık dünyanın her yerindenler, tehlike çok büyük’
İngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sıhhat Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini daima olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar ortasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, global ısınma arttıkça kimi ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak halde adapte olacağını öne sürüyor. Pekala bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…

Bağışıklık sistemi, insanları virüs ve mantar üzere enfeksiyon etkenlerinden hatta tümör gelişiminden koruyor. Lakin halk sıhhati uzmanları son yıllarda koronavirüs ve akabinde ortaya çıkan varyantlarla bağışıklık sistemi zayıflayan insan sayısının arttığını söylüyor. Buna paralel olarak da mantar enfeksiyonundan kaynaklanan ölümlerin çoğaldığının altı çiziliyor.

Öyle ki, Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi’nin datalarına nazaran 1970’lerde her yıl yüzlerce kişi mantar enfeksiyonundan ölürken, bu sayının yalnızca 2021 yılında ABD’de 1000 kişi olduğu belirtiliyor. Tehlike yalnızca bağışıklık sisteminin zayıflaması da değil! Küresel ısınma arttıkça birtakım mantarların sıcaklıkla birlikte gücü de artıyor.

Akacan The Mall

ABD’deki Central Florida Üniversitesi’nden mantar genetikçisi Ian Will da bu görüşü savunuyor. Will, “Sıcaklığın mantar enfeksiyonlarında rol oynadığı bir gerçek” diyerek iklim değişikliğiyle birlikte tehlikenin daha da artacağının altını çiziyor.

Fotoğraflar: Alamy

SINIRLARINI GENİŞLETİYORLAR

Daha da berbatı yapılan çalışmalar iklim değişikliği nedeniyle birtakım hastalık yapan mantarların coğrafik özelliklerini genişlettiğini ortaya koyuyor. Dünya Sıhhat Örgütü’nde (DSÖ) antimikrobiyal direnç alanında çalışmaları yöneten Dr. Hanan Balkhy durumun ciddiyetini şu sözlerle anlatıyor:

“Mantar enfeksiyonları giderek daha yaygın hale geliyor. Hudutlarını genişletiyor. Bununla birlikte, tedavilere karşı her zamankinden daha fazla direnç kazanıyor. Münasebetiyle mantar enfeksiyonlarının dünya genelinde giderek önemli bir halk sıhhati sorunu haline geldiğini söylememiz mümkün.”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tanıl Kocagöz’ün görüşleri de Dr. Hanan Balkhy ile paralel…

Prof. Dr. Kocagöz, “İklim değişikliği ile artan sıcaklıklar tropikal bölgelerde görülen hastalıkların giderek daha kuzey ve güney bölgelere yayılmasına neden oluyor. Örneğin Kuzey Afrika ülkelerinde görülen birtakım enfeksiyon hastalıkları; İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Türkiye üzere Akdeniz’in kuzeyinde yer alan ülkelerde görülmeye başladı” dedi ve ekledi:

“Aynı halde Meksika’da görülen hastalıklar ABD’nin kuzeyine gerçek ilerliyor. Bunda bu enfeksiyonu insanlara taşıyan sivrisinek üzere vektörlerin de daha kuzey bölgelerde çoğalabilir hale gelmesinin de rolü bulunuyor. Bu enfeksiyonlar bakteriler, virüsler, parazitler ve en kıymetlisi de mantarlar tarafından oluşturuluyor.”

Çok sayıda mantar cinsinin tabiatta yaygın olarak bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Kocagöz, “Bunlar aslında tabiattaki geri dönüşüm açısından çok değerli. Zira çoğunlukla ölen canlılar üzerinde çoğalarak bunlardan öteki tiplerin yararlanacakları bileşikler üretirler. Bunların küçük kısmı da canlılarda çoğalarak enfeksiyona yol açabiliyor. Başka canlılar da bunlardan kendilerini korumak için bağışıklık sistemi ismini verdiğimiz sistemler geliştirmiş durumdalar” dedi.

Mantar enfeksiyonları için Global Hareket Fonu, her yıl 300 milyondan fazla insanın mantar enfeksiyonuna yakalandığına dikkat çekiyor. O denli ki, yılda 1,6 milyon kişinin mantar enfeksiyonları nedeniyle hayatını kaybettiği varsayım ediliyor. Hatta Global Aksiyon Fonu tarafından yayımlanan son raporda, 25 milyon insanın daha ölme yahut görme yetilerini kaybetme riski altında olduğu vurgulanıyor.

ASPERGİLLUS FUMİGATUS VE CANDİDA AURİS MANTAR ÇEŞİDİNE DİKKAT

Dünya Sıhhat Örgütü’nün raporuna nazaran en çok tasa duyulan 19 tıbbın içinde listenin başında, ‘Aspergillus fumigatus’ ve ‘Candida auris’ üzere mantar tipleri yer alıyor.

Prof. Dr. Tanıl Kocagöz’e ‘Bu mantar cinsleri tam olarak nedir, hangi hastalıkların habercisi olabilir?’ diye sorduğumuzda “Mantarlar temel olarak iki çeşit yapı gösterir” dedi ve şu bilgileri paylaştı:

— Bu iki çeşit yapı; küfler ve mayalar. Küfleri konutlarımızda eskiyen ekmek, peynir üzere besinler üzerinde sıklıkla görebiliriz. Aspergillus fumigatus bir küf, Candida auris ise maya yapısındaki mantarlar. Sağlıklı şahıslarda hastalık yapmazlar. Lakin bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda fırsatçı enfeksiyonlara yol açabilirler. Sıcak ortamda da çok güçlülerdir.

— Bir de ekmek ya da bira mayası dediğimiz ‘Saccharomyces cereviciae’ var. Besinlerde çoğaldıklarında karbonhidratları kullanıp proteinlere dönüştürdüklerinden besin kıymetini arttıran organizmalardır. Besin sanayisinde kullanılan çok sayıda bu cins mantarlar bulunuyor ve bunlar beşerde hastalık genelde oluşturmuyor.

Endüstriyel tedarik zinciri nedeniyle tarihte birinci mantar enfeksiyonu 1951’de, Güney Fransa’da Pont-Saint-Esprit köyünde meydana geldi. 4 bin nüfuslu kasabanın yüzde 20’sinde gözlenen halüsinasyon, kusma ve uzuvlarında müthiş ağrılara neden oldu. Ekmekle bulaştığı tespit edilen hastalık nedeniyle birtakım beşerler ilahi sesler duyduklarını ve parlak renkler gördüklerini söyledi. Yaşanan olayların sonucunda 5 kişi gördüğü halüsinasyonlar nedeniyle intihar etti. 300’den fazla şahısta fizyolojik hasarlar meydana gelirken, yaklaşık 50 kişi akıl hastanelerine kapatıldı. Olayın çabucak akabinde bilim insanları yaptıkları araştırmaları British Medical Journal’da yayımladı. Makalede, olaya ekmek üretiminde kullanılan çavdar unundaki ‘Ergot’ mantarının neden olduğu açıklandı.

Bu noktada mantar enfeksiyonlarının akciğer, karaciğer, bağırsak vb. organları nasıl etkilediği de epey önemli…

Prof. Dr. Kocagöz bu bahiste ise “Örneğin candida auris ekseriyetle kan sirkülasyonunda bulunur ve bu yolla tüm organlara yayılabilir. Öbür mantarlara karşı kullanılan antifungal ilaçlara ekseriyetle dirençli olduğu için tedavisi zordur. Esasen mantarlar, bakterilerde olduğu üzere çoğaldıkları ortama salgıladıkları toksinler ve proteinleri sindirici enzimlerle hücrelere ziyan verirler” tabirlerini kullandı.

BİR DİZİ DE MANTAR TEHLİKESİ HAKKINDA DÜŞÜNDÜRDÜ

Dünyanın genelinde tanınan olan ve isminden sıkça kelam ettiren Walking Dead, The Returned, In The Flesh’in akabinde, geçtiğimiz aylarda yayınlanan The Last of Us’a olan ilgi giderek büyüyor.

Aynı isimli tanınan görüntü oyun serisinden uyarlanan dizi, ‘Cordyceps’ (Tiens Kordiseps Mantarı) ismi verilen mantar enfeksiyonu nedeniyle zombileşen insanların ortasında hayatta kalmayı başaran az sayıdaki insanın uğraşını husus alıyor.

Fakat distopik bir dünyada geçen kurmaca kıssada, insanların zombileşmesine yol açan cordyceps mantar enfeksiyonu sanılanın tersine kurgu değil. Bu mantar, böceklerin vücutlarında ya da öldükten sonra üzerlerinde üreyen bir parazit çeşidi.

Bilim insanlarının hayvanlar üzerindeki tesiri nedeniyle hayrete düştüğü Cordyceps, canlılar üzerinde istikrarsız davranışların meydana gelmesine yol açıyor.

Peki bu durum gerçek hayatta da olabilir mi?

Prof. Dr. Kocagöz, “Cordyceps mantarları böceklerin bedeninde çoğalmaya ahenk göstermiş mantarlar. Bu mantarların yayılması mantarların oluşturduğu sporlar aracılığıyla olur. Sporlar, mikroskobik, mantarın tüm genetik bilgisini taşıyan yapılar olup bir organizmadan başkasına basitçe geçerler” dedi. Kocagöz, şöyle devam etti:

— Bir böceğin bedeninde çoğalarak mantarları oluştururlar. Böceklerin üzerinde oluşan bu küçük mantarlar zombi üzere garip yaratık görünümleri oluştururlar. Cordyceps mantarları hayvanlar ve insanlarda çoğalabilen mantarlar olmadığından bunlar üzerinde hiçbir tesir ve risk oluşturmazlar.

— Aslında bir hastalık yapan etkenin böceklerden insanlara geçebilmesi, onlarda hastalık yapar hale gelmesi bir mutasyon yani DNA’daki bir nükleotit değişikliği ile ortaya çıkabilecek bir şey değildir. Beşerde hastalık oluşturabilme yeteneğini kazanabilmesi için çok sayıda genetik değişikliğe ihtiyaç olması gerekir. Bu da yüz milyonlarca yıl alabilir. Bu nedenle bu çeşit mantarların bir mutasyon geçirerek bir anda hayvanlarda ve insanlarda hastalık yapar hale gelmesi gerçekçi bir niyet değil.

mantar ENFEKSYONUNA AYRILAN FON YÜZDE 1,5’DAN DAHA AZ!

Mantar enfeksiyonlarının ileride yaratacağı önemli sorunların önünü kesebilmek için çalışmalarını sürdüren DSÖ, mantar patojenlerinin tedavisi ve nezaretinde araştırma ve geliştirmeye öncelik vermek için global çapta ihtarlarda bulunuyor.

“Şu anda Mantar Enfeksiyonları, tüm bulaşıcı hastalık araştırma fonlarının yüzde 1,5’inden daha azını alıyor” ihtarında bulunan DSÖ, mantarların gerçek sıhhat yükünün bilinmediğini öne sürüyor

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.