SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bir DNA testiyle bütün hayatı değişti… ‘Bu sonucun ne manaya geldiğini çok uygun biliyorsun’

Bir DNA testiyle bütün hayatı değişti… ‘Bu sonucun ne manaya geldiğini çok düzgün biliyorsun’Hayal etmeye çalışın… 43 yaşındasınız ve bir …

Bir DNA testiyle bütün hayatı değişti… ‘Bu sonucun ne manaya geldiğini çok uygun biliyorsun’
Akacan The Mall
24.08.2022 14:37
0
A+
A-

Bir DNA testiyle bütün hayatı değişti… ‘Bu sonucun ne manaya geldiğini çok düzgün biliyorsun’
Hayal etmeye çalışın… 43 yaşındasınız ve bir anda ailenize dair bildiğiniz her şeyin yanlış olduğunu öğreniyorsunuz. Ne yaparsınız? Kara Rubinstein Deyerin’in öyküsü de bu türlü başladı…

Kara Rubinstein Deyerin, hayatı boyunca geneoloji bilimine merak duymuştu. Lakin 20’lerinin sonlarına gelip de çoluk çocuk sahibi olana kadar aile ağacını oluşturmak aklına bile gelmemişti.

Kendi çocuğu doğduktan sonra ailesinin geçmişini merak etmeye başlayan Kara, klasik metotlarla yola çıktı. Eski dokümanları ve devlet kurumlarının kamuya açık kayıtlarını inceledi evvel.

Akacan The Mall

Annesinin cetlerinin çoğunluğunun Avrupalı olduğunu aslında biliyordu. Babası Kenny ise Afrika asıllıydı ve 1800’lü yıllarda Teksas’ta satılmış bir kölenin soyundan geliyordu.

İlerleyen yıllarda DNA teknolojisinin gelişmesiyle Kara’nın da merakı arttı. Ağacın kısımlarının daha ne kadar geriye uzanacağını görmek istiyordu.

Bunun için 43 yaşındayken konutta yapılan bir DNA testi satın aldı.

“BUNUN NE DEMEK OLDUĞUNU ÇOK GÜZEL BİLİYORSUN”

Sonuçlar muhakkak olduğunda 2018 yılının Ocak ayıydı.

Genlerinin yüzdelerini gösteren grafiğe bakan Kara, gözlerine inanamıyordu: Grafikte yüzde 50 Aşkenaz Musevisi olduğu yazıyordu. Daha da inanılmaz olan ise taşıdığı Afrikalı DNA’sı oranının sıfır olmasıydı.

Bu tablo karşısında Kara’nın birinci yansısı, “Sonuçlar karışmış” demek oldu. Bu bilgiler öbür birine ilişkin olmalıydı. Kesin birileri bir yanılgı yapmıştı.

Biraz sakinleşince bir arkadaşını aradı ve “Ne manaya geliyor bu?” diye sordu. Arkadaşı büyük bir sükûnet içinde Kara’ya kendi kendine itiraf etmekten korktuğu şeyi söyledi:

“Bence bunun ne demek olduğunu çok güzel biliyorsun. Bu sonuçlar baban olduğunu düşündüğün kişinin baban olmadığı manasına geliyor.”

Kara karnına bir yumruk yemiş üzere oldu.

“DNA PALAVRA SÖYLEMEZ”

Hayatı boyunca insanlardan daima “Babanın siyahi olmasına karşın tenin ne kadar beyaz. Annene çekmişsin demek ki…” üzere yorumlar duymuştu Kara.

Ama etrafında en az kendisi kadar açık ciltli diğer siyahiler de olduğundan bu durumun çok da tuhaf olduğunu düşünmemişti.

Üstelik babası Kenny’nin öteki beyaz bayanlarla üç çocuğu daha olmuştu ve onların cilt renkleri de Kara’dan çok farklı sayılmazdı.

İlk şoku atlattıktan sonra annesi Joey’i aradı Kara ve ona DNA testinin sonuçlarından bahsetti.

Kadın da şoke olmuştu lakin en azından dürüst davranmış ve kızına “DNA palavra söylemez. Sonuçlar bu türlü çıktıysa doğrudur” demişti.

* * * * *

Joey ve Kenny, 1973 yılında 14 Şubat günü evlenmişlerdi. O sırada Kenny 24, Joey ise 18 yaşındaydı. Kenny yakın vakitte bir bağımlılık rehabilitasyon programını tamamlamıştı.

Ancak evlendikten iki ay kadar sonra Kenny yine husus kullanmaya başlayınca çift de ayrılmıştı.

Kenny, birkaç hafta sonra bıraktığı eşyalarını almak için meskene dönmüş ve Joey’le ortalarında son sefer bir yakınlaşma olmuştu. Annesi, Kara’ya o gün gebe kaldığını düşünüyordu.

DNA sonuçları çıktıktan sonra Joey gerçeğin farkına vardı. Gebe kaldığı gün Kenny’le bir arada olmasından iki hafta kadar sonraydı.

Kızı Kara, yaşça kendisinden oldukça büyük Yahudi bir adamla yaşadığı tek gecelik bir alakanın sonucuydu. Biyolojik baba o adamdı.

“SEN HÂLÂ BENİM KIZIMSIN”

Kara, bu gerçeği Kenny’e nasıl anlatacağını bilemiyordu. Hayatının en sıkıntı konuşmasını yapıyor, ağlamaktan kaygısını anlatamıyordu.

Nihayetinde her şeyi Kenny’e anlattı ve her evladın duymak isteyeceği bir cevap aldı. “Benim için hiç değerli değil, bebeğim” demişti Kenny. “Sen hâlâ benim kızımsın.”

Bunu duymak Kara için çok değerliydi. Zira Kara 10’lu yaşlarının sonlarındayken Kenny’le yine görüşmeye başlamıştı.

Kenny unsur kullanmayı bırakmış ve güzelleşme konusunda öteki bağımlılara danışmanlık yapmaya başlamıştı. Baba-kız ortalarını düzeltmişler, sağlıklı bir ilgi kurmuşlardı.

Hatta Kenny ve Joey bile barışmış, beş yıllığına da olsa, beraberliklerine kaldıkları yerden devam etmişlerdi.

2020 yılında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Kenny’nin bu fotoğrafı Kara’nın ortanca oğlu Stryder’ın yeni doğduğu günlerde çekilmiş.

2020 yılında akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Kenny’nin bu fotoğrafı Kara’nın ortanca oğlu Stryder’ın yeni doğduğu günlerde çekilmiş.

“BİZ HERKESİ KABUL EDERİZ”

Joey her vakit Kara’nın Kenny’nin ailesini tanımasını istemişti. Kara bilhassa “Pop” diye çağırdığı büyükbabasıyla çok yakındı.

Yaşlı adam Kara’nın açık derili olmasıyla ilgili yorumlar yapar ve köleliğin ne kadar vahim bir şey olduğunu anlatırdı. Pop, Kara’ya daima “Biz herkesi kabul ederiz, kızım” sıkıntısı.

Kara farklı etnik kökenlerden gelen bir anne-babanın çocuğu olduğu için okulda zorbalığa uğruyordu.

Diğer çocuklar Kara’ya ırkçı hakaretler savuruyordu. Bunların hiçbiri Kara’nın kökenlerinden gurur duymasına pürüz olmuyordu.

Yine de kendini ne siyahi ne de beyaz hissediyordu. DNA testinin sonucunu aldıktan sonra bunun nedenini daha âlâ anladı: Ondan olmadığı bir şey olması bekleniyordu.

**  *  *  *

Kara, biyolojik babasıyla ilgili gerçeği öğrendikten sonra, ailesini bulmak için Ancestry.com’daki DNA bilgi tabanına başvurdu. 2018 ilkbaharında birinci genetik eşleşmesini elde etti. Bu kişi ikinci göbekten kuzeni olan bir bayandı.

Kadının yardımıyla ortak DNA’ları üzerinden ağacı genişletmeye başladılar. Nihayet 2018 yılının sonbaharında Kara’nın biyolojik babasının ismine ulaştılar.

11 yıl evvel ölmüş olan bu adam tanınmış bir iş insanı ve hayırseverdi. Kara 2019 yılında bir genetik geneoloji uzmanının yardımıyla bu bilgiyi teyit etti.

Ancestry.com aracılığıyla tanıştığı kuzeni Kara’ya biyolojik babasının bir fotoğrafını verdi ve birbirlerine çok benzediklerini söyledi.

Kara’ya ömrü boyunca beşerler “Senin gözünde bir ışıltı var” demişti. Kuzenine nazaran birebir ışıltı Kara’nın biyolojik babasının gözünde de vardı. “Ona çekmişsin” demişti kuzeni.

Kara bebekliğinde Kenny’nin babasının kucağında

“BABAMIN EŞİNİ ALDATMIŞ OLMASI BENİM HATAM DEĞİL”

Kara biyolojik babasının ailesiyle temasa geçti ancak aile Kara’yla tanışmak istemiyordu. Evlilik dışı bir çocuğu olmasının merhumun ismini lekeleyeceğini düşünüyorlardı.

Hikayesini geçtiğimiz günlerde ABD merkezli haber sitesi Insider’a anlatan Kara, “Biyolojik babamın eşini aldatmış olması benim hatam değil. Onu tanımak için her şeyimi verirdim. Beni kabul mü ederdi ret mi ederdi bilmiyorum. Bu asla yüzleşmek zorunda kalmayacağım bir şey” diye konuştu.

Eşi Marcus ve terapistinin yardımları sayesinde vakit içinde yeni kimliğini benimseyen Kara, evvel geçtiğimiz Ekim ayında ismini biyolojik babasının soyadını da kapsayacak formda değiştirdi daha sonra da Yahudilik inancını benimsedi.

Kara, 2019 yılında kendisi üzere olan şahısların haklarını savunmak emeliyle Right to Know (Bilme Hakkı) isimli kâr gayesi gütmeyen kuruluşu hayata geçirdi.

Kara, Insider’a yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde yardım çizgimizi 85 yaşında bir adam aradı. ‘Yakın vakitte babamın babam olmadığını öğrendim. Ölmeden evvel kim olduğumu öğrenmek istiyorum’ dedi bana. Söyledikleri içimi burktu” diye konuştu.

BİYOLOJİK AİLENİN GEÇMİŞİNİ BİLMEK NEDEN KIYMETLİ?

Son periyotta ABD’de konutta yapılan DNA testleri yaygınlaştıkça anne-baba bildikleri bireylerin biyolojik anne-babaları olmadığını öğrenen bireylerin sayısı da artıyor.

Right to Know, biyolojik ebeveynlerinin kökenlerini ve tıbbi geçmişlerini bilmenin herkesin hakkı olduğunu savunuyor. Çünkü bilhassa genetik kökeni olan hastalıkların teşhis ve tedavisinde aile geçmişi kritik ehemmiyet taşıyor.

ABD yasalarında yapılacak bir değişiklik için kampanyalar yürüten Right to Know, biyolojik ebeveynin çocuk üzerinde rastgele bir hakkı ve sorumluluğu olmaksızın doğum evrakında yer almasını istiyor.

Kara bu gereksinimi yakın vakitte birinci elden yaşadığını da belirtti.

Şöyle ki en küçük oğlu yakın vakitte bir sıhhat sorun yaşadı. Bu sorunun kaynağı çocuğun böbreği ya da mesanesiydi.

Kara, “Doktor, yapılacak testleri belirlemek için aile geçmişimde bu organlarla ilgili rastgele bir hastalık olup olmadığını sordu. Bu soruya yanıt veremiyor olmanın ne kadar hudut bozucu olduğunu varsayım edebilirsiniz” sözlerini kullandı.

Insider’da yayımlanan “I thought I was biracial my entire life. At 43, a DNA test revealed I’m white with Jewish ancestry.” başlıklı yazıdan derlenmiştir. Fotoğraflar da tıpkı kaynaktan alınmıştır.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.