SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Binlerce yıl sonra bile şaşırtmaya devam ediyorlar! Antik Mısır mumyalarıyla ilgili çığır açan keşif

Alman ve Mısırlı bilim insanlarının iş birliği ile gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Antik Mısır’da uygulanan mumyalama sürecine dair hiç bilinmeyen birtakım gerçekleri ortaya çıkardı. İşte detaylar…

Binlerce yıl sonra bile şaşırtmaya devam ediyorlar! Antik Mısır mumyalarıyla ilgili çığır açan keşif
Akacan The Mall
03.02.2023 09:52
0
A+
A-

Binlerce yıl sonra bile şaşırtmaya devam ediyorlar! Antik Mısır mumyalarıyla ilgili çığır açan keşif
Alman ve Mısırlı bilim insanlarının iş birliği ile gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Antik Mısır’da uygulanan mumyalama sürecine dair hiç bilinmeyen birtakım gerçekleri ortaya çıkardı. İşte detaylar…

Antik Mısır dünya tarihinin en ilgi çeken medeniyetlerinin başında geliyor. Mısır ilahları ve tanrıçaları, piramitler, firavunlar ve elbette mumyalar, bu medeniyetin en merak edilen ögeleri.

Üstelik ortadan geçen binlerce yıla, yapılan onca araştırmaya rağmen hala bilmediğimiz birçok şey var.

Akacan The Mall

Arkeologlar, asırlardır Antik Mısır’daki insanların ölülerini bozulmadan saklamak için kullandığı mumyalama sürecine dair çalışmalar yürütüyor.

Çağımızda kullanılan teknolojilerin hiçbirine sahip olmayan Mısırlıların mumyalama tekniklerini uygulama başarısı, araştırmacıları her seferinde şaşırtıyor.

Çarşamba günü hakemli bilim mecmuası Nature’da yayımlanan bir makale de mumyalamaya dair bugüne kadar hiç bilmediğimiz kimi gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

KAVANOZLARDAKİ MUMYALAMA GEREÇLERİ BİRİNCİ KERE İNCELENDİ

26’ncı Hanedan devrinde mumyalama gayeli kullanılan bir yeraltı odasından çıkarılan üzeri yazılı seramik kavanozlar hem ölülere uygulanan süreçlere hem de ticaretin mumyalama sürecinde oynadığı role dair kıymetli ipuçları içeriyordu.

Söz konusu 31 adet kavanoz, Kahire yakınlarında yer alan ve kraliyet ailesi üyeleri ile toplumun kaymak katmanından şahısların gömüldüğü Sakkara nekropolünde bulundu.

Sakkara nekropolü

Kavanozlardaki kalıntıları tahlil eden uzmanlar mumyalama süreçlerinde kullanılan hayvan yağı, sıvı yağlar ve reçinelere dair izler keşfetti.

Bu unsurların kimilerinin Mısır’da üretilmesi mümkün değildi; buraya lakin öbür coğrafyalardan getirilmiş olabilirlerdi. Bu da Mısırlıların mumyalama süreçleri ile ticaret faaliyetleri ortasında güçlü bir bağ olduğunu gösterdi.

Makalede, mumyalama sürecini yapan şahısların bedenin her organı için başka bir organik unsur kullandığına, bu hususların kimilerine ısıtma, pişirme üzere teknikler uygulandığına dikkat çekildi.

“ÇIĞIR AÇAN BİR BULGU”

Araştırma Tübingen Üniversitesi, Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi ve Kahire Ulusal Araştırma Merkezi’nin iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Kahire Amerikan Üniversitesi’nde Mısırbilimci olarak misyon yapan Dr. Salima Ikram, The Wall Street Journal için değerlendirdiği çalışma hakkında, “Bu çığır açan bir araştırma” tabirlerini kullandı.

Dr. Ikram, bir modülü olmadığı araştırmanın bulgularını, “Böylece birinci sefer Mısırlıların mumyalarını ne kullanarak yarattıklarına dair kapsamlı bir bilgi edinmiş oluyoruz” kelamlarıyla yorumladı.

KAVANOZLARIN ÜZERİNE KULLANIM TALİMATLARI YAZILMIŞ

Kavanozların bulunduğu mumyalama tesisi, merhum Dr. Ramadan B. Hussein tarafından 2016 yılında başlatılan bir hafriyat çalışması sırasında keşfedilmişti. Yapının MÖ 664-525 yıllarını kapsayan periyotta kullanıldığı düşünülüyor.

Kavanozların üzerinde hem din adamlarının hem de halkın kullandığı sözlerle “kafasına sürmek için”, “bununla bandajlayın ya da tahnit edin”, “yıkamak için” üzere kullanım talimatları yer alıyordu.

Araştırmacılar, tahlil ettikleri organik hususların isimlerini bulabilmek için de kavanozların üzerindeki bu yazılardan faydalandı.

YERİN EVVEL ÜSTÜNDE SONRA ALTINDA

Dr. Ikram’a nazaran, mumyalama süreci, yapının yerin üstünde kalan kısmında başlıyordu. Burada kurutulan vücutlar akabinde yerin 13 metre altındaki tahnit odasına alınıyordu. Dualar eşliğinde organik hususların uygulanmasına geçiliyordu.

Yeraltındaki odanın bir avantajı da köpek, çakal üzere hayvanları cenazeden uzak tutmasıydı.

Nihayetinde tahnit edilmiş cenaze bu odadan alınarak yer üstüne çıkarılıyor, din adamları ve merhumun yakınları eşliğinde merasim yapılıyordu. Gerisinde tekrar yer altına götürülen mumya daha da derindeki gömü odasına yerleştiriliyordu.

Dr. Ikram, mumyalama sürecine dair geçmiş bilgilerimizin kaynağının mumyaların ve bandajların üzerindeki kalıntıların tahlili olduğunu da kelamlarına ekledi.

Diğer yandan araştırmada, Klasik Mısır metinleri ile Herodot ve Diodoros üzere Yunan muharrirlerin yapıtlarının de tahnit sürecine dair ipuçları sunduğu vurgulandı.

YAĞMUR ORMANLARINDAN GELEN GEREÇLER BULUNDU

Tübingen Üniversitesi Biymoleküler Arkeoloji kısmı araştırmacılarından Maxime Rageot ile Kahire Ulusal Araştırma Merkezi’nden bir grup, gaz kromatografisi kütle spektrometresi ismi verilen bir kimyasal test tekniğini kullanarak, kavanozların içinden çıkan hususları tahlil etti.

Dr. Rageot, kavanozları matkapla delerek içlerindeki unsurlardan örnekler aldıklarını belirtti. Toz halindeki bu unsurlar evvel çeşitli kimyasal sıvılarla karıştırıldı akabinde da gaz kromatografisi kütle spektrometresi aygıtı yardımıyla gaz haline getirildi.

Bu süreç sırasında hususun içeriğindeki farklı moleküller birbirinden ayrıldı. Bu sayede araştırmacılar molekül yapısını inceleme ve hususun kaynağını tespit etme talihini elde etti.

Asıl şaşırtan sonuçlar da bu noktada elde edildi. Çünkü kavanozlardaki unsurların çoğunluğu Mısır’da bulunamayacak, Akdeniz havzasının öteki bölgelerinde yetişen bitkilerden elde edilmişti.

Hatta elemi reçinesi üzere birtakım unsurların kaynağı olan ağaçlar lakin Afrika ve Asya’da bulunan yağmur ormanlarında yetişebiliyordu.

Dr. Ikram, “O devirde ticaret yapıldığını biliyorduk fakat bu unsurlar, ticaret ağlarına dair bilgimizin kapsamını genişletti. Zira bu çeşit unsurların bu kadar uzak coğrafyalardan Mısır’a ithal edilebildiğini daha evvel bilmiyorduk” diye konuştu.

BAZI UNSURLARI PİŞİRİP KULLANMIŞLAR

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden arkeolog Dr. Philipp W. Stockhammer ise “Ölülerin mumyalanması, dünyanın dört bir yanında yaşayan insanları birbirine bağlıyordu” dedi.

Araştırma kapsamında ortaya çıkan bir başka ayrıntı ise unsurların ısıtma, pişirme ya da öbür unsurlarla karıştırma yoluyla işlenmiş olduğuydu.

Diğer yandan Galler’de bulunan Cardiff Üniversitesi’nden arkeoloji uzmanı Dr. Paul T. Nicholson bu araştırmayı farklı alanlardan uzmanların iş birliği ismine kıymetli bir adım olarak kıymetlendirdi.

Dr. Nicholson, arkeolojik bilimlerle Mısırbilimi’nin son periyotta yakınlaştığını vurguladı ve “Yazılı kanıtların, arkeolojik kanıtların ve arkeolojik bilimlerin bir ortaya geldiğini görmek güzel” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.