SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bin 400’den fazla dava açıldı… Ukrayna’nın en sıkıntı kararı!

Bin 400’den fazla dava açıldı… Ukrayna’nın en sıkıntı kararı!Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşın 100. günü geride kaldı ve kritik bir eşik …

Bin 400’den fazla dava açıldı… Ukrayna’nın en sıkıntı kararı!
Akacan The Mall
04.06.2022 08:37
0
A+
A-

Bin 400’den fazla dava açıldı… Ukrayna’nın en sıkıntı kararı!
Rusya ve Ukrayna ortasındaki savaşın 100. günü geride kaldı ve kritik bir eşik aşıldı. 100 günün sonunda kentleri harabeye dönen, binlerce asker ve sayısız sivil vefatıyla sarsılan Ukrayna’nın karşısında artık cevaplaması çok sıkıntı bir soru daha belirdi…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üçüncü gününde, Kupyansk belediye lideri bir Rus ordusu kumandanından görüşmesi için bir telefon aldı.

Rus kuvvetleri, kuzeydoğu Harkiv bölgesinde, kentin eteklerine çoktan girmişti. Belediye Lideri Gennady Matsegora, Rusya’nın teklifini kabul ettiğini açıklayan bir görüntü yayınladı.

Akacan The Mall

Lider “Can kaybını önlemek için müzakerelere katılma kararı aldım” dedi. Matsegora, kenti savaşmadan Rus denetimine teslim etti. Daha sonra Rus askerlerine ulaşım, barınma, yakıt ve yiyecek sağladığı sav edildi.

Artık, işgalci orduyla iş birliği yapmakla suçlanan yüzlerce Ukrayna vatandaşından biri ve 15 yıla kadar mahpus cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, savaşın başından beri savaş hatalarını ve vatana ihanet savlarını soruşturuyor

BİRÇOK TUTUKLANDI

Kupyansk hala Rus işgali altında, bu nedenle Matsegora tutuklanmadı, fakat Rusların geri püskürtüldüğü yerlerde Ukraynalı yetkililer iş birliğinden şüphelenilenleri çoktan tutukladı.

Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, mayıs ayı başından beri Ukrayna vatandaşlarına karşı 700’den fazla vatana ihanet davası ve 700’den fazla iş birliği davası olduğunu söyledi. Savcılar, sırf kuşatma altındaki Harkov bölgesinde, yedi polis memuru, beş belediye lideri ve bir yargıç aleyhinde olmak üzere 50 dava açtıklarını söyledi.

Bu bireylerin hepsi Moskova’nın köyleri işgal etmesinin ve düzinelerce insanı öldürmesinin yolunu açmakla suçlanıyor.

“Bu 50 şahıstan yarısı tutuklandı. Başkaları ne yazık ki işgal altındaki topraklarda kalıyor ve şimdi tutuklanmadı” dedi Harkov bölgesi başsavcısı Oleksandr Filchakov.

Ukrayna’daki bu yıkımın gerisinde Rus ordusu var… Lakin bu yıkıma yardım eden Ukraynalılar da var

Bölge valisi Oleh Synehubov, bilgi teslimi üzere çeşitli iş birliği biçimleri olduğunu söyledi. Synehubov “Bu kabahatler Ruslara ordudaki yerlilerin, asker ailelerinin yahut [Donbass] savaşı gazileri olan şahısların listelerinin verilmesini içerebilir” dedi.

İŞ BİRLİĞİNİN ÇEŞİTLERİ FARKLI

Filchakov, Ruslara güçlü mahallî halk listelerini veren işbirlikçi olayları olduğunu sav etti. “İşgalcilere nerede yaşadıklarını ve ne çeşit zenginliklere sahip olduklarını anlattılar. Daha sonra Rus askerleri işbirlikçilerle birlikte o konutlara geldi ve onların mallarını çaldılar.”

Pivdenne köyünde, kurul lideri iş birliğine teşebbüsten tutuklandı. Savcılar adamın Rus casuslarla temas halinde olduğuna dair delil bulduklarını söyledi ve şu müthiş gerçeği açıkladı:

“İşgal hazırlıkları yapıyordu. Lakin Ruslar oraya hiç gelmedi ve işgalden birkaç gün sonra onu tutukladık”

Ukrayna makamları için, Rus işgaline yardım edenlere verilecek cezanın süratli ve sert olacağını göstermek kıymetlidir. Lakin tıpkı vakitte, süreç birçok güç soruyu da beraberinde getiriyor.

Bunlar ortasında, yıllardır yolsuzluk ve adam kayırma suçlamalarıyla uğraş eden Ukraynalı savcı ve yargıçların süreci berbata kullanmayacaklarına güvenilip güvenilemeyeceği de yer alıyor. Çok sayıda üst seviye yetkiliye, işgalin başlangıcındaki ihmal, hatta ihanet hakkında sorular da sorulabilir.

Pazar günü cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, kenti ziyareti sırasında Harkov’daki SBU güvenlik servisinin liderini kovduğunda ihmal yahut daha makûs suçlamaların hükümet yapılarının doruğuna kadar uzanabileceğini gösterdi.

Zelenski, adamı savaşın birinci günlerinde kentin savunmasına yardım etmek yerine “sadece kendini düşünmekle” suçladı. Zelenski, “Kolluk kuvvetleri, onun maksadının ne olduğunu araştıracak” dedi.

Ukrayna başkanı Zelenski iş birlikçiler konusunda odunsuz bir hale sahip

“RUS ORDUSUNA KATILMAK İÇİN DÖRT GÖZLE BEKLİYORLAR”

Diğer bir sorun, farklı iş birliği biçimlerinin nasıl derecelendirileceği ve cezaların uygun olduğundan emin olunmasıdır. Ukraynalı bir askeri yetkili olan Ilko Bozhko, “Diğer orduya atlamayı dört gözle bekleyenler var, hayatlarını kurtarmak istedikleri için iş birliği yapanlar ve silah zoruyla iş birliği yapmaya zorlanan beşerler var” dedi.

Ukraynalı savcılar, savaşın başında Ruslar tarafından alınan güney Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde bilhassa sıkıntı bir vazifeyle karşı karşıya. Orada, Rus yetkililer, Ukrayna okullarına Rus müfredatı taşımak üzere, günlük hayat üzerinde Rus egemenliğini empoze etmeye çalışmakla meşguller.

Ukrayna bu bölgelerin denetimini yine kazanırsa, yeni müfredat kapsamında çalışmaya devam eden öğretmenler üzere, iş birliğinin teknik tarifine giren aksiyonlar gerçekleştiren binlerce insan olabilir. Lakin birçok kişi, bu tıp davalar kelam konusu olduğunda savcıların hoşgörülü olması gerektiğini düşünüyor.

Ukrayna eğitim ombudsmanı Sergii Gorbachov, “Bu çok güç ve acı verici bir soru” dedi. “Hattın nerede olduğuna karar vermek çok sıkıntı. Silahsız sivillerden kahramanlık talep edebileceğinizi sanmıyorum. En değerli şey istekli olarak iş birliği yapmamaktır. İşgalcileri tüm topraklarımızdan çıkardığımızda, bu soruya nasıl karar vereceğimiz konusunda büyük meseleler bekliyorum.”

Savcılar Putin Rusya’sıyla iş birliği yapan vatandaşlarına nasıl ceza vereceklerini tartışıyor

CEZA SEÇMEK SIKINTI OLACAK

Ukrayna’nın eski Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko başkanlığındaki Avrupa Dayanışma partisi milletvekili Volodimir Ariev, parlamentonun süratli ve tesirli cezalandırmaya müsaade verecek, birebir vakitte berbata kullanımı önleyecek ve davaları ciddiyet sırasına nazaran sıralayacak yeni bir işbirliği yasası hazırlamasını umduğunu söyledi.

Ariev “İş birliği seviyesini ve ayrıyeten neden olunan hasarın seviyesini tespit edebilmemiz ve farklı durumlarda farklılaşabilmemiz gerekiyor” dedi. “Bazı beşerler mahpusa girmeli, fakat kimileri para cezasına çarptırılmalı yahut kamu hizmetinden men edilmelidir.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.