SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bilet bulamayınca işten kovulmuştu! Yargıtay’dan emekçi lehine karar – Kıbrıs Haber, Kıbrıs Habercide Okunur.

Bilet bulamayınca işten kovulmuştu! Yargıtay’dan personel lehine kararYargıtay 9. Hukuk Dairesi, bayram dönüşü bilet bulamayıp işine iki gün üst …

Bilet bulamayınca işten kovulmuştu! Yargıtay’dan emekçi lehine karar – Kıbrıs Haber, Kıbrıs Habercide Okunur.
Akacan The Mall
05.05.2022 09:52
0
A+
A-

Bilet bulamayınca işten kovulmuştu! Yargıtay’dan personel lehine karar
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bayram dönüşü bilet bulamayıp işine iki gün üst üste gitmediği için tazminatsız kovulan çalışanın mağdur edildiğine hükmetti.

Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala milyonları, memlekete gitme telaşı sardı. Özel bir şirkette engelli takımında çalışan genç, bir yılın akabinde otobüsle memkeletine gitti. Bayram dönüşü otobüs bileti bulamayan engelli personel, gecikmeli gittiği işyerinde hayatının şokunu yaşadı. Devamsızlık sebebiyle tazminatsız işten kovulan engelli emekçi, hukuk çabası başlattı. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan mağdur emekçi, kelam konusu şirkette 4 yıl 11 ay 29 gün boyunca ağır bir iş temposuyla çalışmış olduğunu, haklı sebep ve ihbarda bulunulmaksızın işten çıkarıldığını öne sürdü. Beden işlevlerinin yüzde 40’ını kullanamadığını, davacının dini ve ulusal bayram denilmeden çalıştırıldığını ve bu periyotların fiyatlarının ödenmediğini, patron tarafından yıllık müsaade verilmediği üzere, yıllık müsaade fiyatı de ödenmediğini, davalı işyerinde çalıştığı mühlet boyuca işyeri müdürü tarafından daima hor görüldüğünü, hakaret edildiğini lisana getirdi.
Engelli olması sebebiyle işten çıkarmak için daima bir mazeret arandığını ve hakkını araması engellenmeye çalışıldığını, işyerinde uygulanan mobbing sonucu manevi ziyan görmesi sebebiyle 5 bin TL manevi tazminat talebinin kabul edilerek davacının ziyanlarının karşılanması gerektiğini sav ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık müsaade alacağı, fazla çalışma alacağı ile genel tatil alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

Davalı şirket ise davacının otobüs bileti bulamadığı için devamsızlık yaptığını öne sürdü. Davacının bayramın bitimini takip eden birinci iki iş günü art geriye 2 iş günü işe gelmediğini argüman etti. Mahkeme; davanın reddine hükmetti. Kararı davacı temyiz edince devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yıllar sonra emsal nitelikte bir karara imza attı.

Akacan The Mall

Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren kararda, davacının bayram dönüşü bilet bulamamasının insani bir durum olduğu hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:
“Davalı patron davacının işyerine mazeretsiz olarak 2 iş günü art geriye gelmemesi sebebiyle iş akdinin haklı sebeple feshedildiğini savunmuştur. Davacı 08.10.2014 tarihinde bayram dönüşü bilet bulamadığını, annesinin işyeri yetkilisini arayıp bilgi verdiğini, bindiği aracın arızalandığını kente geç saatte geldiğinden işe gidemediğini argüman etmiştir. Davacının ustası olduğunu belirten davalı şahidi da davacının annesinin telefon açtığını ve davacının bilet bulamadığını işe bir gün sonra geleceğini söylediğini, sonraki gün işyerine davacının gelmediğini, sabaha karşı 05.00 sıralarında davacının Bolu’da trafikte olduğunu belirten ileti attığını beyan etmiştir. Davacının bilet bulamaması sebebiyle işe gelememesi ve bu durumu patron yetkilisine bildirmesi sonucunda işe gelmemesinin haklı bir sebebe dayandığı açıktır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2-g hususu uyarınca patronun haklı sebeple iş akdini feshinde aranan patrondan müsaade almaksızın yahut haklı bir sebebe dayanmaksızın gerisi gerisine 2 iş günü devamsızlık yapması koşulu somut olayda gerçekleşmemiştir. Tüm bu açıklamalar doğrultusunda davacının ihbar ve kıdem tazminatlarının kabulü gerekirken reddine karar verilmesi kusurludur. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”


Kıbrıs Haber

Kıbrıs Haberleri, Gerçek, Tarafsız ve Aktüel Kıbrıs Haberleri Kıbrıs Habercide son dakika olarak okuyabilirsiniz.
Yayın sürecimiz boyunca tarafsız olarak Ülkemizde ve Dünyada gelişen bütün Siyaset, Sıhhat, İktisat, Eğitim, Spor ve Teknoloji alanlarında ülkemizi ilgilendiren ve son dakika Kıbrıs Haberlerini Kıbrıs Haberci ‘de fiyatsız bir formda okuyabilirsiniz.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.