SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam takviye

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam dayanakFinlandiya ve İsveç önderlerini Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Lideri Biden, iki ülkenin NATO’ya …

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam takviye
Akacan The Mall
20.05.2022 07:40
0
A+
A-

Biden’dan Finlandiya ve İsveç’e tam dayanak
Finlandiya ve İsveç önderlerini Beyaz Saray’da ağırlayan ABD Lideri Biden, iki ülkenin NATO’ya iştiraki noktasında Türkiye’nin itirazlarının aşılacağı konusunda optimist bildiriler verdi.

ABD Lideri Joe Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine tam dayanak verdi. Biden dün Beyaz Saray’da İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto’yu ağırladı. Üç önder, NATO üyeliğinin görüşüldüğü toplantı sonrası Beyaz Saray bahçesinde kameralar karşısına geçti ve ortak basın açıklaması yaptı. “Bugün iki şahane demokrasiye ABD’nin güçlü dayanağını sundum” diyen Lider Biden, her iki ülkenin de NATO’ya üyelik için tüm şartlarını karşıladığını vurguladı.

‘NATO KİMSEYE TEHDİT DEĞİL’

Akacan The Mall

Finlandiya ve İsveç askerlerinin halihazırda Kosova, Afganistan ve Irak’ta Amerikan askerleriyle birlikte hareket ettiğini anlatan Biden, “ABD’nin tam takviyesini sunmaktan gurur duyuyorum. Senato süratle müracaatlarını onaylayacaktır” dedi. “Geçen yıllarda NATO’yla ilgili kuşkular doğdu. ‘Gerçekten gerekli mi, faal mi’ diye soruldu. Artık hiçbir kuşku yok. NATO hayli gerekli ve etkin” diye konuşan Biden, “NATO’ya iştirak hiçbir ülkeye tehdit değildir. NATO bir savunma ittifakıdır” dedi. İttifakın kapılarının yeni üyelere açık kalacağını kaydetti.

BIDEN: ‘İYİ OLACAĞIZ’

Biden, konuklarının kabulünden saatler evvel Türkiye’nin itirazının aşılacağı konusunda optimist olduğunu söylemişti. Bir muhabirin Türkiye’nin nasıl ikna edileceğine dair sorusu üzerine “Sanırım âlâ olacağız” cevabını verdi. Soruyu tam olarak anlayıp anlamadığı belgisiz olan ABD Lideri, bir tahlil bulmak için “Türkiye’yi ziyaret etmeyeceğini” de belirtti. Biden, üçlü basın açıklamasında ise Türkiye’den bahsetmedi. Ankara, terör örgütü YPG/PKK’ya dayanak verdiği gerekçesiyle bu iki ülkenin NATO üyeliklerine sıcak bakmadığını bildirmişti. NATO’ya iştirak için İttifak’ın 30 üyesinin tamamının eksiksiz onayı gerekiyor.

‘TERÖRÜ CİDDİYE ALIYORUZ’

Beyaz Saray bahçesinde Biden’ın akabinde kelam alan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto,  Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusundaki telaşlarıyla ilgili “Finlandiya, Türkiye ile her vakit uygun bağlantılara sahip olmuştur. NATO müttefikleri olarak, Türkiye kadar, Türkiye’nin güvenliğine bağlı kalmayı taahhüt ediyoruz. Terörü ciddiye alıyoruz. Terörün her cinsini kınıyoruz ve onunla etkin olarak uğraş ediyoruz’’ dedi.

‘TÜRKİYE İLE KONUŞUYORUZ’

 “200 yıl boyunca askeri olarak tarafsız kaldıktan sonra bugün tarihi bir adım atıyoruz” diyen İsveç Başbakanı Andersson ise NATO üyelerinden süratli bir onay süreci beklediklerini ve önlerindeki meseleleri çözmek için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle diyalog halinde olduklarını belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Türkiye’nin itirazının aşılacağından “emin olduğunu” söyledi.               

HIRVATİSTAN DA KARŞI ÇIKTI

Türkiye’nin akabinde Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itiraz etti. Türkiye’nin taleplerinin “haklı” olduğunu söyleyen Milanovic, kendilerinin de benzeri biçimde davranması gerektiğini savunuyor. “Bizler de kendi çıkarlarımız için çaba etmeliyiz” diyen Milanovic, veto kartını kullanmamak için Bosna Hersek’te “seçim yasası reformunun” tahlile kavuşturulmasını kaide koştu. Milanoviç, komşu Bosna’nın seçim yasasında Bosnalı Hırvatlar lehine bir değişiklik istiyor. Böylelikle Hırvat temsilcilerin daha üst konumlara seçilmesinin kolaylaşması öngörülüyor. Milanovic’in açıklamaları ülke içinde tartışma çıkardı.Başbakanı Andrej Plenkoviç ve Meclis Lideri Gordan Jandrokovic vetoya mutlaka karşı çıktı.

Zoran Milanovic

‘TÜRKİYE’NİN TELAŞLARINI DİKKATE ALIYORUZ’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç konuşunda muahedeye varılabilmesi için Türkiye’nin kaygılarının dikkate alındığını söyledi. Kopenhag’da bir konferansta konuşan Stoltenberg, “Türkiye’nin gündeme getirdiği tasaları dikkate alıyoruz. Türkiye üzere değerli bir müttefik güvenlik sorunlarını gündeme getiriyorsa, tek yolu oturup ortak taban bulmaktır. Bu sıkıntıda de muahede sağlayacağımızdan muhakkak eminim”  dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.