SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyızMadrid’deki NATO doruğu sonrası basın açıklaması yapan ABD Lideri Joe Biden, “Türkiye’ye F-16 savaş uçakları …

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız
Akacan The Mall
01.07.2022 07:38
0
A+
A-

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız
Madrid’deki NATO doruğu sonrası basın açıklaması yapan ABD Lideri Joe Biden, “Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satmalıyız” dedi. Kongre’nin satışa müsaade vereceğine inandığını ekledi.

ABD Lideri Joe Biden, ağır geçen NATO Önderler Tepesi sonrası yaptığı basın toplantısında, Türkiye’ye F-16 satışına dair değerli bildiriler verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile evvelki günkü bir saatlik toplantıyı izleyen dünkü açıklamasında Biden, “Türkiye’ye F-16 satmalı ve jetlerini modernize etmeliyiz. Kongre onayı gerekiyor ve bu onayı alacağımıza inanıyorum” dedi. Biden, F-16 satışının İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya iştirakiyle ilgisi bulunmadığını, Ankara’nın İttifak’ın genişlemesine verdiği onaya bir karşılık olmadığını vurguladı.

KONGRE’YE BASKI SÖZÜ

Akacan The Mall

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya iştirakine onay vermesinin akabinde dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Biden yüz yüze görüşmüş, masadaki en değerli bahis yeni F-16 savaş uçağı alımı olmuştu. Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için program dışı kaldığı F-35’lere alternatif olarak 40 adet yeni F-16, 80 adet F-16 için ise modernizasyon kiti almak istediğini geçen yıl 30 Eylül’de ABD’ye bildirmişti. Ankara’ya ulaşan bilgilere nazaran, Erdoğan’ın yinelediği talep üzerine Biden, “Washington’a sarfiyat gitmez F-16 konusunun Kongre’den geçmesi için çaba göstereceğim” dedi. Washington idaresi Madrid öncesinde de Türkiye’nin yeni F-16 talebine olumlu yaklaşıyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı daha evvel Kongre’ye gönderdiği bir mektupta, “Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olduğunu ve NATO’ya hizmet edeceğini” kaydetmişti.

PENTAGON’DAN DESTEK

Kısa müddet evvel de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Milletlerarası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Celeste Wallander, “ABD, Türkiye’nin savaş uçağı filosunun modernizasyonunu destekliyor, zira bu NATO’nun güvenliğine de katkı sağlıyor. Türkiye’nin güçlü savunma kabiliyeti, güçlü bir NATO savunmasına da katkıda bulunur” dedi. Dışişleri ve Pentagon’un takviye vermesinden sonra, Türkiye’ye F-16 satımında tüm gözler Kongre’ye çevrilmiş durumda. ABD idaresinin “ciddi baskı” yapması durumunda Kongre’nin F-16 satışına onay verebileceği belirtiliyor.

10 MİLYAR DOLAR

Beyaz Saray bir yandan Kongre üzerinde baskı kurma planları yaparken, öbür yandan F-16’ların üreticisi Lockheed Martin ile temas kurarak bir fiyat üzerinde çalışılmasını isteyecek. Türkiye’nin talep ettiği 40 adet yeni kuşak F-16’ların pahasının 10 milyar dolar civarında olduğu öne sürülüyor. Modernizasyon kitleri ile birlikte bu sayı daha da yükselecek.

CUMHURİYETÇİ SENATÖR’DEN ANKARA’YA TAKVİYE MESAJI

Daha evvel Türkiye’ye yönelik kimi yaptırım tasarılarının mimarı olan, Cumhuriyetçilerin en tesirli isimlerinden Senatör Lindsey Graham, bu defa Ankara lehine adım attı. Graham Twitter’dan paylaştığı iletisinde, Türkiye’ye F-16 satışına takviye verdiğini açıkladı. Graham, “Biden idaresinin, NATO müttefikimiz Türkiye’ye yeni F-16 satışına dayanak verme kararını destekliyorum. Türkiye ile farklılıklarımız olsa da onlar bir NATO müttefiki ve sıkıntılı bir bölgede yeteneklerini güçlendirmek Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarına” dedi.

ERDOĞAN: F-16 İÇİN HEYET GÖNDERECEĞİZ

NATO Tepesi sonunda düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerika’dan F-16 savaş uçağı alımı için Washington’a bir heyet gönderileceğini açıkladı. ABD Lideri Joe Biden’ın, “Türkiye’ye F-16 satmalıyız. Bu bizim de çıkarımıza” halindeki açıklamasının sorulması üzerine Erdoğan şöyle konuştu: “Sayın Lider elinden gelen adımları atacağını belirtti. Temennim odur ki dostluğumuza, dayanışmamıza yakın bir neticeyi çıkaralım.”

CUMHURİYETÇİLER İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Ankara’nın satışa onay için Kongre üyeleri nezdinde ağır diplomasi trafiği yürüttüğünü anlatan Erdoğan, “Tabii olay yalnızca Demokratlarla bitmiyor, bir de Cumhuriyetçiler var. Geçen hafta (Türkiye’den) geniş bir heyet Amerika’daydı. Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçilerle görüştüler. Sayın Biden’ın samimi çabası önemli bir takviye olacaktır. Bilhassa Cumhuriyetçilerle görüşmek üzere gecikmeden çabucak bir heyeti Amerika’ya göndereceğiz” tabirini kullandı.

 

 

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.