SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bıçaklı füzeyle Operasyon: El Esas başkanı balkonda öldürüldü

Bıçaklı füzeyle Operasyon: El Düstur önderi balkonda öldürüldüABD idaresi, 11 Eylül akınlarının gerisindeki isim olduğu argüman edilen terör …

Bıçaklı füzeyle Operasyon: El Esas başkanı balkonda öldürüldü
Akacan The Mall
03.08.2022 07:51
0
A+
A-

Bıçaklı füzeyle Operasyon: El Düstur önderi balkonda öldürüldü
ABD idaresi, 11 Eylül akınlarının gerisindeki isim olduğu argüman edilen terör örgütü El Esas önderi Eymen Ez-Zevahiri’nin Kabil’de öldürüldüğünü açıkladı. Buna nazaran Zevahiri, Kabil’in varlıklı mahallesindeki konutunun balkonunda otururken İHA’dan atılan bıçaklı füzeyle öldürüldü. ABD Lideri Biden, ‘Adalet yerini buldu’ dedi.

ABD, terör örgütü El Esas başkanı Eymen Ez-Zevahiri’yi Afganistan’ın başşehri Kabil’deki meskeninde hava akınıyla öldürdü. 31 Temmuz sabahı, güneşin doğmasından bir saat sonra gerçekleşen taarruz, ABD’nin 2011’de Usame bin Ladin’i öldürmesinden bu yana El Kaide’ye yönelik en büyük operasyonu oldu. Zevahiri’nin, 3 bin kişinin öldüğü 11 Eylül 2001 terör taarruzlarının ardındaki isim olduğu ve örgütün o dönemki başkanı Bin Ladin’in şahsî hekimi olduğu sanılıyor. İşte adım adım operasyona giden süreç:

BIDEN’A MAKET İLE TARİF

Akacan The Mall

* ABD’li istihbarat yetkilileri, yirmi yıldır peşinde oldukları Zevahiri’nin yerine bulduklarına dair bilgiyi, Lider Joe Biden’a 1 Temmuz’da verdi. İstihbarata dair ayrıntılı bilgi talep eden Biden için Zevahiri’nin kaldığı konutun bir maketi hazırlanarak, operasyonun nasıl ilerleyeceği kendisine anlatıldı.

* Koronavirüs testi olumlu çıktığı için izolasyonda olan ve çalışmalarını uzaktan sürdüren Biden, Amerikan basınına nazaran, sivil kayıp yaşanmayacağına ikna olduktan sonra 25 Temmuz’da operasyona yeşil ışık yaktı. Hazırlık süreci toplam 6 ayı bulan hava saldırısı 31 Temmuz sabahı lokal saatle 06:18 sıralarında yapıldı.

* 71 yaşındaki örgüt önderi pazar sabahı öldürüldüğü sırada Kabil’deki 3 katlı meskeninin balkonundaydı. Kabil’in varlıklı mahallelerinden Şerpur’da bulunan meskende, Zevahiri’nin eşi ve çocuklarının da bulunduğu lakin diğer kimsenin ziyan görmediği belirtildi.

TALİBAN MUAHEDEYİ İHLAL ETTİ

Taliban, dün Zevahiri’nin ismini anmadan dron saldırısını kınarken, meskenin Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani’nin üst seviye bir yardımcısına ilişkin olduğu öne sürüldü. ABD’ye nazaran İçişleri Bakanı Hakkani, El Kural başkanının başkentteki varlığından haberdardı. Washington idaresi bu durumu, ABD’nin yaklaşık bir yıl evvel Afganistan’dan çekilmesiyle sonuçlanan Doha Anlaşması’nın ihlali olarak görüyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Zevahiri’ye mesken sahipliği yaparak Taliban’ın Doha Anlaşması’nı ihlal ettiğini söyledi. Biden, Zevahiri’nin vefatının akabinde “Adalet yerini buldu” dedi. Karantinada kaldığı Beyaz Saray’ın Mavi Odası’ndaki balkondan yaptığı konuşmada, “Ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın ABD sizi bulacak” tabirini kullandı.

MISIRLI CERRAH NASIL RADİKALLEŞTİ

* 1951 yılında Mısır’da önde gelen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası ünlü bir hekim, büyükbabası ise üniversite rektörüydü. Kendisi de Kahire Üniversitesi’nde tıp eğitimi alan Zevahiri, 1978’de cerrahlık alanında yüksek lisansı tamamladı. Tanınmış bir aileden de gelse lüks bir hayat yaşamadı, hiç araba sahibi olmadı.

* Genç yaşta Mısır’da İslami bir rejim kurmak için faaliyet yürüttü. Mısır’da yargılanıp mahpus yattı, bu sırada azap gördü.

* 1980’lerin ortasında Mısır’ı terk ederek Afganistan’daki Sovyet işgaline karşı direnişte üs vazifesi gören Pakistan’ın Peşaver eyaletine gitti. 1998’de Bin Ladin’in Amerikalılara karşı savaş ilan ettiği fetvayı imzalayan beş bireyden biri oldu.

* 11 Eylül hücumlarının gerisindeki isim olarak da bedellendirilen Zevahiri, yıllarca El Kaide’nin 2 numarası olarak memleketler arası kamuoyunun gündemine geldi.

* Bin Ladin’in Mayıs 2011’de öldürülmesinden bir ay sonra yayınladığı 28 dakikalık görüntü ile liderliğini ilan etti. O tarihten beri 25 milyon dolar mükafatla ABD’nin en çok arananlar listesinde yer alıyordu.

NİNJA FÜZE KULLANILDI

Zevahiri, Amerikan istihbarat teşkilatı CIA’ya ilişkin bir drondan atılan iki “Hellfire R9X” füzesi ile öldürüldü. Etraf hasarını ve sivil kayıpları en aza indirmek için patlatıcı yerine altı adet döner bıçak taşıyan füze bu özelliği nedeniyle “ninja” olarak anılıyor. Çarpışmadan çabucak evvel bıçaklar füzeden ayrılarak amacını imha ediyor. Daha evvel 2019 ile 2020 yıllarında çeşitli operasyonlarda kullanıldığı teyit edilen füze, Ortadoğu’daki operasyonlarda sivil kayıpların çok yüksek olması üzerine geliştirildi. Askeri uzmanlara nazaran bu silah, bir arabaya atılması halinde art koltuktaki maksadı yok edip sürücünün araçtan sağ çıkmasına müsaade verecek kadar hassas. Zevahiri’yi öldüren dronun daha evvelki İHA taarruzlarında olduğu üzere Katar’daki ABD üssünden havalandığı bedellendiriliyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.