SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Beyin taramaları zihnimizi mi okuyor? MR çektirirken düşündüklerimiz anlaşılabilir mi? Akılalmaz sonuçlar!

Beyin taramaları zihnimizi mi okuyor? MR çektirirken düşündüklerimiz anlaşılabilir mi? Akılalmaz sonuçlar!MR, yani manyetik rezonans görüntüleme …

Beyin taramaları zihnimizi mi okuyor? MR çektirirken düşündüklerimiz anlaşılabilir mi? Akılalmaz sonuçlar!
Akacan The Mall
23.08.2022 14:22
0
A+
A-

Beyin taramaları zihnimizi mi okuyor? MR çektirirken düşündüklerimiz anlaşılabilir mi? Akılalmaz sonuçlar!
MR, yani manyetik rezonans görüntüleme, halk ortasında daha çok kullanılan ismiyle tomografi, tıp dünyasının bize sunduğu en yararlı araçlardan biri. Pekala ya size bu yolla kanılarımızı okumanın mümkün olabileceğini söylesek?

Araştırmacılar, beyin MR’ları çekilen gönüllülere kimi fotoğraflar gösterdi. İnsan yüzlerine bakmaları istenen bu bireylerin beyin dalgaları özel bir MRI tipi kullanılarak inanılmaz bir doğrulukla imgelere çevirdi.

Alınan sonuçlar ise epeyce şaşırtıcıydı.

Akacan The Mall

fMRI denen bu özel yol beyindeki görmeden sorumlu nöronların aktivitesini tarar.

Araştırmacılarsa bu bilgiyi bir yapay zekâ (AI) algoritmasına koyabilirler.

Böylece yapay zekâ, bilgiye dayalı yanlışsız bir imaj oluşturabilir

‘KAFANIZIN İÇİNDEKİ HER ŞEYİ GÖREBİLİRİZ’

En derin ferdî ömrünüz, tecrübeleriniz, istekleriniz ve anılarınız, siyaset görüşleriniz, duygusal meseleleriniz ve zihinsel rahatsızlıklarınız işte böylelikle uzmanların elinin altında olabilir.

Ya sakladığımız sırlarımız? Bilim insanları, yakında, herkesin okuması için zihnimizi açabilir mi?

Süper yüksek teknoloji beyin tarayıcıları ve yapay zekâ programları ile donanmış araştırmacılar, iç dünyalarımızın kilidini açabilecek yeni anahtarlar ürettiklerini tez ediyorlar.

Uzmanlar, neye baktığımızı yahut hayal ettiğimizi tam olarak ortaya çıkarabilecek, oy verme ve satın alma niyetlerimizi keşfedebilecek ve hatta neden depresyon ve şizofreni üzere hastalıklara yatkın olabileceğimizi ortaya çıkarabilecek kadar yanlışsız bir formda zihinlerimizi okumak için teknoloji geliştiriyorlar.

Aslında, bu teknoloji, bir dizi durumu teşhis etmek ve tedavi etmek için beynimizin nasıl çalıştığını anlamak için halihazırda kullanılıyor: Örneğin cerrahların mümkün olduğunca fazla sağlıklı dokuyu korurken beyin tümörlerini nasıl ameliyat edeceklerini planlamalarını sağlamak için.

Bu imkân tıpkı vakitte nörologların ve psikologların görme, lisan ve hafıza üzere bilişsel fonksiyonların farklı beyin bölgelerinde nasıl çalıştığını haritalandırmasına imkan sağladı.

BİRÇOK HASTALIKTA MUCİZELER YARATAN TEKNOLOJİ

En yaygın MRI uygulaması tiplerinden biri, beynimizin nasıl çalıştığını izlemek için kullanılan fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) olarak isimlendirilir.

Oksijen molekülleri fMRI tarafından tespit edilebilir, böylelikle tarayıcılar, kanılarımız yahut hislerimiz varken beyindeki nöronlarımızın – beyin hudut hücrelerinin – en çok nerede çalıştığını (ve en fazla oksijeni çektiğini) görebilir.

Fakat bu cins etkileşimler ne manaya geliyor? Bunu bulmak için araştırmacılar, bu elektriksel beyin hücresi aktivitesini yorumlamak için diğer bir son teknoloji, yapay zeka (veya algoritmalar – bir bilgisayar programında matematiksel talimat kümeleri) kullanıyorlar.

Ocak ayında Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Nature Scientific Reports mecmuasında, beyin okuyan güçlü bir fMRI tarayıcısı içinde iki gönüllüye yüz fotoğraflarını gösterdikleri bir deneyden şaşırtan sonuçlar yayınladılar.

Gönüllüler imgelere bakarken, fMRI beyinlerinin görmeden sorumlu bölgelerindeki nöronların aktivitesini taradı.

Araştırmacılar daha sonra bu bilgiyi bir bilgisayarın yapay zekâ (AI) algoritmasına beslediler.

Orijinal yüzler ve portreler ortasındaki çok benzerlikten de görebileceğiniz üzere, sonuçlar o kadar şaşırtan bir formda birbirine benziyor ki, tekinsiz görünüyor.

YAPILAN ÇALIŞMA ŞOKE EDEN BİR SONUÇ VERDİ

Çalışmayı yöneten bir AI araştırmacısı ve bilişsel bir sinirbilimci olan Thirza Dado, Good Health’e bu son derece etkileyici sonuçların fMRI/AI sistemlerinin gelecekte zihinleri tesirli bir halde okuma potansiyelini gösterdiğini söyledi.

Thirza Dado, açıklamasında “Algoritmayı sırf baktığınız bir yüzü yanlışsız bir biçimde resmetmek için değil, birebir vakitte annenizinki üzere canlı bir halde hayal ettiğiniz rastgele bir yüzü gerçek bir formda resmetmek için eğitebileceğimize inanıyorum. Bu teknolojiyi geliştirerek, öznel tecrübeleri, hatta tahminen de hayallerinizi deşifre etmek ve tekrar yaratmak büyüleyici olurdu.” kelamlarını kullandı.

Uzmanlara nazaran bu tıp teknolojik bilgiler, derin komalarda kilitli hastalarla irtibat kurmak üzere klinik uygulamalara da dahil edilebilir.

GÖZLERİNİ KAYBEDENLER DE KULLANABİLİR

Hatta araştırmacıların bu çalışmaları, hastalık yahut kaza sonucu kör olmuş insanlarda görmenin geri kazanılmasına yardımcı olmak için teknolojiyi kullanmaya odaklanmıştır.

Bilim insanları, polis güçlerinin şahitlerin beyinlerini hatalara karışan şahısların hafıza fotoğrafları için taramasını sağlayabileceklerine inanıyor.

Ancak bu tıp zihin okuma teknolojileri, mahremiyet hakkında önemli etik sorular ortaya koyuyor.

Öte yandan ABD’li bilim insanları, şimdiden, fMRI kullanarak insanların siyasi ideolojisini yüzde 80’lik bir doğruluk oranıyla söyleyebileceklerini söylüyorlar.

Mayıs ayında 174 yetişkin üzerinde yayınlanan bir çalışmada, Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, politik olarak muhafazakâr mı yoksa liberal mi olduklarını yanlışsız bir formda iddia edebildiler.

SİYASİ GÖRÜŞÜ YÜZDE 80 GERÇEK VARSAYIM EDİYOR

Peki siyasi davranışı sadece beyne bakarak anlayabilir miyiz? Ohio Eyaleti’nde siyaset bilimi profesörü olan çalışmanın ortak muharriri Skyler Cranmer, karşılığın epeyce güçlü bir ‘evet’ olduğunu söyledi.

“Sonuçlar, politik davranışın biyolojik ve nörolojik köklerinin düşündüğümüzden çok daha derinlere indiğini gösteriyor.”

Bir yandan da büyük araştırmalarda bile, ferdi beyin taramaları o kadar değişken sonuçlar gösterdi ki, beyin aktivitesi ile davranış yahut zekâ ortasındaki münasebetler hakkında geniş ölçekli sonuçlar muteber bir formda yapılamaz görüşü bilim dünyasına hakim oldu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.