SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Beşerler neden öteki primatlara nazaran daha az uyuyor? İşte bilimin yanıtı

Beşerler neden başka primatlara nazaran daha az uyuyor? İşte bilimin karşılığıBilim insanları, uykunun insanlık tarihinde kıymetli bir mevzu …

Beşerler neden öteki primatlara nazaran daha az uyuyor? İşte bilimin yanıtı
Akacan The Mall
31.05.2022 07:40
0
A+
A-

Beşerler neden başka primatlara nazaran daha az uyuyor? İşte bilimin karşılığı
Bilim insanları, uykunun insanlık tarihinde kıymetli bir mevzu olduğunu, öbür primatlara kıyasla daha az uyumamızın evrimsel sürecimizde büyük bir rol oynadığını söylüyor.

Bilimsel araştırmalar, avcı-toplayıcı, göçebe-bahçıvan ve tarım toplulukları üzere sanayileşmenin dışındaki toplumların, yani bugünlerde cetlerimize fizyolojik olarak en yakın sayılabilecek insanların günde ortalama 7 saatten az uyuduğunu gösteriyor.

Bu çalışmalar, insanların günümüze kadar uzmanlar tarafından incelenmiş tüm maymunlardan daha az uyuduğuna işaret ediyor. Örneğin, şempanzeler ortalama 9,5 saat uyurken üç çizgili gece maymunları günün 17 saatini uyuyarak geçiriyor.

Akacan The Mall

Uykunun hafızamız, bağışıklık sistemimiz ve genel sıhhatimiz için değerli olduğunu söyleyen ve insanların da ortalama 9,5 saat uyumasını tavsiye eden uzmanlar, bunda bir tuhaflık olduğunu söylüyor.

Ne vakit daha az uyumaya başladığımız şimdi kesin olarak bilinmiyor. Uzmanlar, milyonlarca yıl evvel ağaçlarda uyuyan atalarımızın ağaçlık hayattan vazgeçmesi ve yere inmesiyle başlamış olabileceğini düşünüyor.

Toronto Üniversitesi’nde Evrimsel Antropolog olan David Samson, yerde uyumaya başlayan insanların yırtıcı hayvanların tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ve kendilerini korumak için uyku tertiplerinde daha esnek davranmak zorunda olduğunu tabir ediyor.

Samson ve takımı, insanların ağaçlarda uyuyan maymunlara kıyasla daha az uyuduğunu, lakin derin uyku süremizin daha uzun olduğunu söylüyor.

GÜVENLİĞİN UYKU EVRİMİNDEKİ ROLÜ

Cetlerimize ilişkin fosiller bize uyku sistemleri ile ilgili ipucu vermediği için uzmanlar uyku tarihi çalışmalarını çağdaş, sanayileşmenin dışındaki toplumları inceleyerek gerçekleştiriyor.

Bilim insanları, Tanzanya, Madagaskar ve Guetamala üzere ülkelerdeki topluluklarla çalışıyor ve uyku sistemlerini takip ediyor.

Samson, insanların derin uyku haricindeki süreyi kısaltmaya ve uyku alışkanlıklarında daha esnek davranmaya gerçek evrimleştiğini söylüyor.

2021 yılında yayımlanan çalışmasında Samson, insanlığın uyku evrimindeki en büyük etkenin güvenlik olduğunu söylüyor ve o sırada insanların dönüşümlü olarak büyük kümeler halinde uyuduğuna ve böylelikle yırtıcı hayvan tehlikesiyle baş ettiğine dikkat çekiyor.

Eski toplulukları bir “salyangozun kabuğuna” benzeten Samson, insanların lakin bu kabuğun içinde inançta olduğunu, dönüşümlü halde ve kısa vadeli uyuyarak katmanlı bir halde birbirini koruduğunu söylüyor.

Samson birebir vakitte insanların hayatta kalma uğraşını mümkün kılan bu sistemin insanlığın Afrika’dan ayrılmasına ve daha soğuk iklimlere yanlışsız ilerlemesine yol açmış olabileceğini öne sürüyor.

DATAYI TUTSAK HAYVANLARDAN ELDE EDİYORUZ

Kuzey İrlanda’da Belfast Üniversitesi’nde Evrimsel Ekoloji Umzanı olan Isabella Capellini de Samson’un teorisine kısmen katılıyor.

2008’de yaptığı bir çalışmada Capellini, yırtıcı hayvan tehlikesiyle yaşayan göğüslü hayvanların ortalama olarak daha az uyuduğunu tespit etti.

Fakat Capellini, bilgilerin büyük çoğunluğunun tutsak hayvanlardan elde edildiği için bu sonucun aldatıcı olabileceğini söylüyor.

Capellini, “Vahşi hayvanların uyku alışkanlıkları hakkında çok az şey biliyoruz. Hayvanat bahçelerinde yahut laboratuvarlarda hayvanlar gerilim yüzünden daha az uyuyor olabilir” diyor.

2008 yılında Almanya’daki Max Planck Ornitoloji Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada yırtıcı tembel hayvanların ortalama 9.5 saat uyuduğu, tutsak tembel hayvanların ise neredeyse 16 saat uyuduğu tespit edildi.

Araştırmanın başındaki Niels Rattenborg, yabanî hayvanların uyku nizamıyla ilgili daha çok bilgi elde etmenin bu çalışmalara yardımcı olacağını, lakin bu dataya ulaşmanın güç olduğunu söz ediyor.

Rattenborg, “Tembel hayvanlar çoğunlukla uysal lakin öteki primatlar uyku tertiplerini takip etmek için taktığımız aygıtları çıkarmakla uğraşabilir” diyor.

Uzmanlar, toplumsal uyku alışkanlıklarının insanlarda ve öteki hayvanlarda çok kıymetli bilgilere işaret ettiğini, lakin bu mevzuda şimdi kesin bir sonuca varmanın mümkün olmadığını söylüyor.

California Üniversitesi’nde Evrimsel Ekolojist ve Antropolog olan Gandhi Yetish, atalarımızın daha çok geceleri ateş etrafında toplanıp birbirleriyle toplumsallaştığını, bilgi paylaşımında bulunduğunu ve bu yüzden uykusuz kaldığının da ihtimaller ortasında olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan Samson, bugünlerde insanların uyku nizamlarında yaşadığı meselelerin ve sabah uyandığında gereğince dinlenememiş olma hissiyatının aslında kümeler halinde uyumaya hakikat evrimleşmiş olduğumuza yoruyor, yalnızlık çektiğimizi öne sürüyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.