SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Batıya korkutan ihtar: Nükleer savaş ‘yanlışlıkla’ çıkabilir!

Batıya korkutan ihtar: Nükleer savaş ‘yanlışlıkla’ çıkabilir!Rusya ve Ukrayna ortasında süren savaş cephede sert çatışmalara neden olurken, bir …

Batıya korkutan ihtar: Nükleer savaş ‘yanlışlıkla’ çıkabilir!
Akacan The Mall
28.07.2022 08:52
0
A+
A-

Batıya korkutan ihtar: Nükleer savaş ‘yanlışlıkla’ çıkabilir!
Rusya ve Ukrayna ortasında süren savaş cephede sert çatışmalara neden olurken, bir yandan da dünyanın batı ve doğu bloğunu diplomasi arenasında karşı karşıya getirdi. Dünyanın üç büyük askeri ve nükleer gücü Rusya-ABD ve Çin’in bu savaşla fitili ateşlenen kutuplaşma yüzünden karşı karşıya kaldığında yaşanabilecek büyük bir nükleer felaket ihtimali dünyayı diken üstünde tutmaya devam ediyor.

Rusya ve Ukrayna ortasında yaşanan savaş, uzun yıllar evvel, Soğuk Savaş periyodunda, Batı tarafından yayılan ve o devirlerde propaganda gereci haline getirilen nükleer savaş korkusunu bir sefer daha gün yüzüne çıkardı.

İngiltere’nin ulusal güvenlik danışmanı Sir Stephen Lovegrove’un yaptığı açıklama bugün dünya basınında manşetlerin en üst sırasına yerleşti.

Akacan The Mall

Dünyanın sonunu nükleer silahlar ve kazara bile olsa, nükleer bir savaş mı getirecek?

‘ARKA KAPI’ DİPLOMASİSİ ÖLDÜ

Sir Stephen Lovegrove, siyasette çok ağır olarak kullanılan ‘arka kapı’ kanallarının bozulduğunu söyledi. Bu, ülkelerin birbirleriyle ihtilaf yaşasalar bile diplomatik yollarla ve kamudan bilinmeyen bir formda bir ortaya gelip yaşanabilecek büyük savaşların ve felaketlerin önüne geçebilmek için dünyanın çıkarına muahede sağlayabildiği bir siyasi iklimi anlatan terim.

Ancak Rusya ve Ukrayna ortasında patlak veren savaş dünyayı neredeyse yarım asırdan sonra tekrar Batı ve Doğu halinde ikiye böldü ve uzlaşma umutları her gün yapılan yeni ve sert açıklamalarla azalıyor.

Bunun son örneği ise Rusya ve Ukrayna ortasında süren savaşla birlikte evvelce beri birbirine düşman olan ya da siyasi uyuşmazlık yaşayan ülkelerin tekrar birbirleriyle yüzleşme yarışına girmesi oldu.

Rusya ve Çin birbirlerinin doğal müttefiki ve Batı düşmanlığı konusunda her birebir yerde duruyorlar

RUSYA – ÇİN, TAYVAN VE KUZEY KORE

Rusya ve Çin Batı tersi siyasetleriyle her vakit doğal birer müttefik olurken, Tayvan uyuşmazlığı, Kuzey Kore’nin Güney Kore (ve doğal olarak da) ABD’ye karşı yürüttüğü tehditkâr siyaset dünyayı bir kere daha topyekûn savaş korkusu yaşanan günlere geri getirdi.

Tam da bu siyasi iklimin içinde yaşadığımız günlerde İngiltere’den gelen açıklama kaygıları daha da büyüttü. Ülkenin ulusal güvenlik danışmanı, Batı’nın iki ülke ile ‘iletişimin kesilmesi’ nedeniyle Çin yahut Rusya’yla ‘yanlışlıkla’ nükleer bir çatışma başlatma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

55 yaşındaki Sir Stephen Lovegrove, art kapı kanallarının aşınmasının, savaşın kazara tırmanma mümkünlüğünü artırdığını söyledi.

Washington’da Stratejik ve Milletlerarası Araştırmalar Merkezi’nde yaptığı konuşmada, Çin ve Rusya ile irtibatın bozulmasının ‘stratejik çatışmaya süratle tırmanma’ riskini artırdığına inandığını açıkladı.

Tayvan, çabucak her gün, Çin’den gelebilecek bir atağa hazırlıksız yakalanmamak için talim yapıyor

SOĞUK SAVAŞ DEVRİNDEN FARKLI

Lovegrove “Soğuk savaşın SSCB ve NATO’dan oluşan iki yekpare bloğu – kaygı verici darbeler olmadan olmasa da – bugün mevcut olmayan ortak bir doktrin anlayışına ulaşmayı başardı” dedi lakin şu huzursuz edici eklemeden de geri durmadı: “Pyongyang yahut Tahran şöyle dursun, Moskova ve Pekin’de doktrin şeffaf değil.”

Mart 2021’de Whitehall’ın en üst seviye savunma rolüne atanan Lovegrove kelamlarına devam etti: “Soğuk savaş sırasında, Sovyet doktrini ve yetenekleri konusundaki anlayışımızı geliştiren bir dizi müzakere ve diyalogdan yararlandık ve bunun aksisi de oldu. Bu, ikimize de nükleer savaşa girme yolumuzu yanlış hesaplamayacağımız konusunda daha yüksek bir itimat verdi.”

İngiliz uzman, ABD ve Çin ortasındaki diplomatik görüşmelerin yararlı olacağını ve tansiyonu düşüreceğini söylüyor

ABD-ÇİN GÖRÜŞMELERİ DESTEKLENMELİ

Öte yandan Sir Stephen kelamlarına bugün yaşanan gerçekleri anlatarak şöyle devam etti:

“Bugün, gelecekte bizi tehdit edebilecek başkalarıyla – bilhassa Çin ile – tıpkı temellere sahip değiliz. Burada Birleşik Krallık, ABD Lideri Biden’ın Çin ile kıymetli bir adım olarak önerdiği görüşmeleri güçlü bir biçimde desteklemektedir.”

ABD lideri Joe Biden’ın Tayvan üzerindeki tansiyonu dağıtmak hedefiyle bugün, Çin Devlet Lideri Xi Jinping ile mart ayından bu yana birinci görüşmelerini yapması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisi lideri Nancy Pelosi’nin kendi kendini yöneten adayı ziyaret etme planları üzerine Pekin ile tansiyon ağırlaşırken, Tayvanlı askerler bir işgali püskürtmek için askeri tatbikat yaptılar.

Çin, demokratik olarak seçilmiş bir hükümeti olan Tayvan’ın kendi hükümran bölgesi olduğu ve gerekirse adayı zorla, tekrar Çin ile birleştirmeye kararlı olduğu konusunda ısrar ediyor.

Kuzey Kore son yıllarda, dünyanın ikazlarını hiçe sayarak daima olarak geliştirdiği hipersonik füzeleri test ediyor

HERKES HİPERSONİK FÜZE YARIŞINA GİRDİ

Geçen yıl Pekin, bir amacı vurmadan evvel dünyayı dolaşan hipersonik bir füzeyi test etti. Çin, Rusya ve ABD, farklı ayrı, ses suratının beş katından daha süratli hareket eden ve havada hareket yapabilen hipersonik füzeler geliştiriyor.

Lovegrove, Beyaz Saray’ın Çin ile yine bağ kurma kararını övdü, lakin birebir vakitte teknolojik ilerlemelerin risklerini de vurguladı:

“Çin’in cephaneliğindeki nükleer silah sistemlerinin hem sayısını hem de çeşidini artıracak nükleer modernizasyon programı hakkında net tasalarımız var” dedi.

Moskova, Ukrayna’da Kinzhal füzelerini konuşlandırdığında, bir savaş sırasında hipersonik sistemleri kullanan birinci ülke Rusya oldu. Kremlin, füzelerin nükleer savaş başlığı taşıyabileceğini sav ediyor.

Rusya’nın eski öndere Medvedev, savaşta işlerin ‘kötüye gitmesi’ durumunda yaşanabilecekler konusunda dünyayı uyarmıştı… Bu ihtarın diplomatik lisandaki manası ise düpedüz ‘gözdağı’

MEDVEDEV UYARMIŞTI

Rusya’nın eski Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev, bu ayın başlarında yaptığı bir konuşmada, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği takviyenin, 1962 Küba füze krizinden bu yana Rusya ile batı ortasındaki bağlarda yaşanan en önemli krizi tetiklediğini söylemişti.

Artan risklere karşın Lovegrove, kimyasal silahlar kontratı, biyolojik ve zehirli silahlar kontratı ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi mutabakatı üzere mevcut mimarinin birçoklarının ‘hayati’ ehemmiyette olduğunun altını çizdi.

Ancak yaşadığımız gerçekliğin farklı olduğunu, ‘mevcut yapıların’ tek başına kâfi olmayacağını, savaştan kaçınmayı başarmak için çağdaş bir silah denetim sistemine gereksinimimiz olduğunu da vurguladı.

Putin’in pervasızlığı, dünyayı topyekûn savaşın eşiğine getirebilir mi?

‘PUTİN MODELİ RUSYA’

Aynı vakitte İngiltere Savunma Bakanlığı eski daimî sekreteri de olan Lovegrove, Ukrayna’da devam eden çatışma hakkında, şunları söyledi:

“Putin’in bu kışkırtılmamış, yasadışı savaşı başlatmasının ve Ukrayna’nın günahsız beşerlerine anlatılmaz acılar yaşatmasının üzerinden geçen 150 günlük fecî dönüm noktası aşıldı. Korkarım çatışma, global güvenlik mimarisini baltalamak için kasıtlı ve pervasızca hareket eden bir Rusya modeline uyuyor.”

Lovegrove, ikazına şu sözlerle devam etti “Bu, Kırım’ın yasadışı ilhakını, Birleşik Krallık topraklarında kimyasal ve radyolojik silahların kullanımını ve INF [orta menzilli nükleer kuvvetler] mutabakatının çökmesine neden olan tekrarlanan ihlalleri içeren bir model. Rusya’yı memleketler arası toplum olarak istikrarsızlaştırıcı hareketlerinden sorumlu tutmaya devam edeceğiz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.