SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Başkentte kara dumanlar! Sudan’da çatışmalar şiddetlendi

Sivil idareye geçemeyen Sudan’da evvelki gün ordu ile milis gücü HDK ortasında patlak veren çatışmalar şiddetlendi. Başşehir Hartum’dan dumanlar yükselirken can kaybı da artıyor.

Başkentte kara dumanlar! Sudan’da çatışmalar şiddetlendi
Akacan The Mall
17.04.2023 08:37
0
A+
A-

Başkentte kara dumanlar! Sudan’da çatışmalar şiddetlendi
Sivil idareye geçemeyen Sudan’da evvelki gün ordu ile milis gücü HDK ortasında patlak veren çatışmalar şiddetlendi. Başşehir Hartum’dan dumanlar yükselirken can kaybı da artıyor.

AFRİKA ülkesi Sudan’da iki askeri yapı, ordu ile paramiliter güç Süratli Takviye Kuvvetleri (HDK) ortasında evvelki gün başlayan silahlı çatışmalar dün artarak devam etti. Sudan Hekimler Komitesi’ne nazaran başşehir Hartum başta olmak üzere birçok kentte süren şiddetli çatışmalarda en az 61 sivil hayatını kaybederken 670 kişi yaralandı. Paylaşılan bilgilere nazaran her iki taraftan da onlarca kişi hayatını yitirdi. İki yapı ortasındaki uğraşın bir iç savaşa evrilme tehlikesinden kaygı eden memleketler arası kurumlar, taraflara itidal ve diyalog davetinde bulundu. Ordu ile HDK ortasında, HDK’nin büsbütün orduya katılmasını öngören askeri güvenlik ıslahatı konusunda son birkaç aydır yaşanan uyuşmazlık, cumartesi sabahı iki güç ortasında sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

HAVA SALDIRILARI

Akacan The Mall

Hartum’un yanı sıra Port Sudan, Gadarif, Kassala, Damazin ve Kosti üzere kentlerde de taraflar ortasında silahlı çatışmalar sürüyor. Orduya ilişkin savaş uçakları, HDK noktalarını vururken başşehrin birçok noktasında siyah duman bulutları görüntülendi. Ordu mensupları, HDK’ya ilişkin onlarca stratejik noktanın ele geçirildiğini öne sürerken HDK da emsal argümanlarda bulundu ve orduya ilişkin birçok merkezin imha edildiği ya da ele geçirildiği bilgisini paylaştı.

BURHAN’DAN TEHDİT

Sudan ordusundan yapılan açıklamada HDK’nın tasfiyesi gerçekleşmeden diyalog masasına oturulmayacağı duyurulurken Sudan Ordu Kumandanı Abdulfettah El Burhan, savaş hali devam ederse, farklı bölgelerden güçleri Hartum’a sokacaklarına işaret ederek, “Kimse savaşı tercih etmez lakin yaşananlar insanlara ibret olsun” diye konuştu. Ayrıyeten ordudan yapılan açıklamada HDK Kumandanı Muhammed Hamdan Dagalu’nun “güvenliğinden sorumlu askerlerin çekilmesinin akabinde sığınağından kaçtığı” tez edildi. HDK’nın siyasi danışmanı Yousef Ezzat ise kendilerinin Sudan’da demokratik geçişe bağlı olduklarını söylerken, “Ordu diyalog istiyorsa, bu tüfekle olmasın. HDK, demokratik bir geçiş istiyor. Çatışma, Burhan’ın yaptıkları yüzünden başladı” tabirlerini kullandı.

 

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sudan’daki Türk vatandaşlara konutlarından çıkmamaları davetinde bulunurken Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, toplumsal medyadan paylaştığı bildirisinde havaalanının uçuşlara kapalı olması ve etrafında çatışmaların sürmesi sebebiyle şimdi tahliyenin mümkün olmadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM), evvelki günkü çatışmalar sırasında üç Dünya Besin Programı (WFP) çalışanının öldürülmesini kınarken Genel Sekreter Antonio Guterres’in El Burhan ve Dagalu ile görüştüğü aktarıldı. Arap Birliği, Suudi Arabistan ve Mısır’ın talebi üzerine Sudan’daki gelişmeleri görüşmek üzere acil toplandı. Bir öbür harikulâde toplantı da Afrika Birliği’ne bağlı Barış ve Güvenlik Konseyi’nde gerçekleşti.

NEDEN SAVAŞIYORLAR

Ekim 2021’deki darbeden bu yana Sudan, generaller kurulu tarafından yönetiliyor ve uyuşmazlığın merkezinde iki askeri yetkili var. Biri, silahlı kuvvetlerin başı ve fiilen ülkenin devlet lideri olan Abdulfettah el-Burhan. Başkası ise onun yardımcısı ve Süratli Dayanak Kuvvetleri’nin (HDK) önderi General Muhammed Hamdan Dagalu.

İkilinin darbe sürecindeki birlikteliğinin; sivil idareye geçiş süreci konusunda fikir ayrılığına düştükten sonra bozulduğu belirtilirken, temel uyuşmazlık noktası olarak ise 100 bin kişilik HDK’yı 200 bine yakın askeri olan orduya dahil etme planı ve daha sonraki iktidar paylaşımı gösteriliyor.

HDK önderi Dagalu, sivil idaresi deviren 25 Ekim 2021 askeri darbesinde ordu kumandanı Burhan’a iştirak etmişti. Lakin Dagalu, geçen şubatta bu askeri darbenin bir ‘hata’ olduğunu ve bunun ‘eski rejimin dönüşüne’ kapı açtığını söylemişti.

 

ÜÇ CUMHURBAŞKANI DEVREYE GİRDİ

Krizi durdurmak için Sudan’ın kuzey ve güney komşuları Mısır ve Güney Sudan, dün taraflara arabuluculuk teklifinde bulunduklarını açıkladı. Afrika’nın ticaret bloğu Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi ise Kenya, Güney Sudan ve Cibuti cumhurbaşkanlarının arabuluculuk için ülkeye gideceğini duyurdu.

ÖĞRENCİLER OKULDA MAHSUR KALDI

Çatışmalardan uzak durmaya çalışan çok sayıda sivil okul, camive öbür kamu binalarında mahsur kaldı. Hartum’daki bir okulda en az 20 öğrencinin silahlar ateşlendiğinden bu yana okul binasında saklandığı, yiyecek ve suya ulaşamadıkları tez edilirken Sudan ordusu dün acil insani olaylar için üç saatliğine ülke çapında inançlı geçiş açtı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.