STERLIN
23,8025
DOLAR
19,1707
EURO
20,9248
ALTIN
1.221,97
BIST
4.896,07
SON DAKİKA
İktisat ve siyaset gündemi – 31 Mart 2023
Spor Toto 1. Lig’de gol rekoru kırıldı
SPK, birinci halka arzlarda ferdî yatırımcıları eşitledi
Kur muhafazalı mevduat hesaplarında faiz üst sonu kaldırıldı
Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin aday listesi Resmi Gazete’de
Emekliye maaş artışı maddeleşti
Resmi Gazete’de bugün (31.03.2023)
Eyüpspor, Sakaryaspor’a 2 golle kaybetti
Fenerbahçe, OGM Ormanspor’u 40 sayı farkla geçti
ABD Başkanı Biden’dan bankacılık düzenlemelerini sıkılaştırma çağrısı
En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL oldu
Fed yetkililerinden faiz ve bankacılık krizi yorumu
S&P: Yüksek faiz oranları varlık fiyatlarını daha da zorlayabilir
Anadolu Efes 86-67 Virtus Bologna (Euroleague maçı)
SGK çalışanlarının fazla mesai süresi uzatıldı
GKK’dan 7 bin fidan! – KIBRIS HABER
YSK Başkanı Yener’den, adaylarla ilgili açıklama! – KIBRIS HABER
450 sayfalık Kuzey Kore raporu: İnsanlar video paylaşımı, dini faaliyetler gibi gerekçelerle idam ediliyor
Fuat Oktay, İsias Otel’de yaşamını yitiren öğrencilerin mezarlarını ziyaret edecek! – KIBRIS HABER
Bolsonaro 3 ay sonra Brezilya’ya döndü
Malavi’de kasırgada kaybolan 537 kişi ölü ilan edilecek
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a saldırı girişimi
Zübeyde Ezel hayatını kaybetti! – KIBRIS HABER
Tahliyesi istenen Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin yerleşkesinde gergin bekleyiş
“Çin’in savaşa yönelik tavrı, AB ile ilişkilerde belirleyici olacak”
Anaokulunda öğrenciye cinsel istismar! – KIBRIS HABER
8 yıl hapis cezası aldı! – KIBRIS HABER
ABD ve Rusya bir kez daha karşı karşıya geldi! WSJ muhabiri için karar verildi
Son dakika… Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye’ye geliyor
“Kıbrıs’ta adil bir anlaşma istiyoruz”! – KIBRIS HABER

‘Barajı kaldırdık fakat muvaffakiyet sıralaması kuralı devam ediyor’

‘Barajı kaldırdık ancak muvaffakiyet sıralaması kuralı devam ediyor’YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, “TYT ve AYT’de barajları kaldırdık. Bu doğal …

‘Barajı kaldırdık fakat muvaffakiyet sıralaması kuralı devam ediyor’
CyborNFT
20.06.2022 15:37
0
A+
A-

‘Barajı kaldırdık ancak muvaffakiyet sıralaması kuralı devam ediyor’
YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, “TYT ve AYT’de barajları kaldırdık. Bu doğal muvaffakiyet sıralaması manasına gelmiyor. Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, öğretmenlik üzere programlarda muvaffakiyet sıralaması kaidesi devam etmektedir” dedi.

YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki ’Bir Osmanlı Alimi: Eğinli Ebu Sehl Numan Efendi’ konulu panele katıldı. Program hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, misyonlarından birinin de bulundukları kente katkı sağlamak olduğunu tabir ederek, “Üniversitelerimizin en değerli misyonlarından birisi de bulundukları ilin önceliklerini tespit etmek, tahlil yolları bulmak, hem ilin hem de ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda üniversite sanayi iş birliği kapsamında bir çok proje gerçekleştirilmiş ve bu çalışmalar artarak devam etmektedir” diye konuştu.

‘DÜNYADA YÜKSEK ÖĞRETİM TALEBİ ARTACAK’
YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar ise konuşmasına geçen hafta sonu yapılan Yüksek Öğretim Kurumları imtihanına değindi. 3 milyon 250 bine yakın öğrenci adayının üniversitelere girebilmek için büyük bir uğraş gösterdiğini kaydeden Özvar, “Bu vesile ile imtihana giren bütün aday öğrencileri kutluyorum. Bu yıl üniversite girişinde gerek TYT ve AYT’de barajları kaldırdık. Bu olağan muvaffakiyet sıralaması manasına gelmiyor. Tıp, eczacılık, diş hekimliği, mühendislik, hukuk, öğretmenlik üzere programlarda muvaffakiyet sıralaması koşulu devam etmektedir. Bizim öngörümüz şudur. Önümüzdeki yıllarda yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada yüksek öğretime talebin artacağını öngörüyoruz. Bu talep tüm dünyada gördüğümüz fark ettiğimiz bir konudur. Yapmaya çalıştığımız şey, genç nüfusa sahip ülke vatandaşlarının daha fazla YÖK imkanlarından istifade edebilmeleri için bütün imkanlarımızı zorlamaktır. Maksadımız yalnızca lisans öğrencilerinin sayısını artırmak yahut bütün kontenjanları doldurmak değil. En az bunun kadar değerli olan lisans üstündeki araştırmacı sayısını da artırmak” dedi.

CyborNFT

‘DOKTORALI MEZUN ORTALAMANIN ALTINDA’
Türkiye’de bugün karşı karşıya oldukları değerli bahislerin başında lisans üstü öğrencilerin sayısını artırabilmek, araştırmacı profilini yükseltebilmek, ülkeye daha fazla lisans üstü yeteneklere sahip tabip araştırmacı kazandırabilmek olduğunu belirten Özvar, şöyle devam etti:

“Temel gayelerimizden bir tanesi OECD sayılarına baktığımızda Türkiye hala doktoralı mezun vermek bakımından ortalamanın altında bulunmaktadır. Bu sebeple gelecek yıllardaki kaydetmek istediğimiz en kıymetli başarılardan birisi de doktoralı araştırmacı sayısını artırmak. Yüksek Öğretim Kurumları Türkiye’de sayı itibariyle 200ü aşmış bulunmaktadır. Bu bakımdan her vilayette birer üniversitenin bulunmuş olması gençlerimizin daha kolay yüksek öğretime ulaşmasına vesile olmaktadır. Yeni kurulan üniversiteler var. Bunlara biraz vakit vermek lazım. Üniversiteler vakitle gelişmeye kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Ulusal ve milletlerarası seviyede saygın birer kurum olma tarafın de değerli çaba sarf etmektedirler. Bize düşen üniversitelerin önünü açmak, üniversitelerin ne takım ne program ne de öbür konularda bir mahzur ile karşılaşmaması lazım, hak edenin takım ve yer bulabilmesi, özgürce akademik çalışmaları gerçekleştirmeleri lazım. Huzurun, barışın olduğu ortamlarda ilmi çalışmalar artar, gerginliğin, çatışmanın, arbedenin olduğu ortamlarda ise ilmi çalışmalar ehemmiyetini kaybedip azalır. Bu, kıymet verdiğimiz konuların başında geliyor.”

‘TEKNOLOJİ İHTİLALİ PEŞİNDEYİZ’
Özvar, üniversite hocalarının yayın kapasitesini ve üretkenliklerini artırmak için ağır çalışma sarf ettiklerini belirterek, “Bu usulde çalışan ve memleketler arası iş birliği yapan hocalara olumlu ayrımcılık ve teşviklerin uygulanması ve onlara her türlü dayanağın verilmesini gerekir. Bütün üniversitelerden de beklentimiz bu formda çalışan bütün hocalarımıza müspet ayrımcılık yaparak onlara daha fazla teşvik edebilmeliyiz. Üniversitelerin üniversite öğretim elemanlarının yayın kapasitelerini artırmalıyız. Biz bunu geçmişte yaptık. Bugün de yapabileceğimize inanıyorum. Bu toplantıda da konuşulacak olan Ebu Sehl Numan Efendi bunlardan bir tanesi. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ulusal teknoloji atılımı içerisindeyiz. Üniversitelerimiz yerli ulusal ögelerle bir teknolojik ihtilal peşinde koşuyoruz. Sarsıntı Teknolojileri Enstitüsü müracaatı yapıldı dedi rektörümüz. Buradan sizlerle bu muştuyu de paylaşayım. Yüksek Öğretim Kurumu olarak biz sarsıntı teknolojileri enstitüsü müracaatı kabul ederek açılmasını oy birliği ile kabul ettik. Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmasından itibaren Erzincanda bu enstitü araştırmalara başlayacak. İnşallah Kandilli Rasathanesi ile iş birliği içerisinde kalarak Erzincan’da sarsıntı araştırmalarına hocalarımız başlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların akabinde panele geçilerek Ebu Sehl Numah Efendinin yaşantısı, çalışmaları üzere mevzular hakkında iştirakçilere bilgiler verildi. Programa YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ile üniversiteye bağlı fakültelerin dekanları ve öğretim elemanları katıldı. 

CyborNFT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.