SON DAKİKA
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?
Tepebaşı’nda bugün 3 saatlik elektrik kesintisi yapılacak

Bankalardaki tarihi günün ardında ne var?

Bankalardaki tarihi günün ardında ne var?Bankacılık Endeksi, yılın en düzgün gününü geride bırakırken, yüzde 7,8 yükseldi. Piyasa endeksteki …

Bankalardaki tarihi günün ardında ne var?
Akacan The Mall
18.08.2022 03:42
0
A+
A-

Bankalardaki tarihi günün ardında ne var?
Bankacılık Endeksi, yılın en düzgün gününü geride bırakırken, yüzde 7,8 yükseldi. Piyasa endeksteki yükselişte somut bir münasebet bulamazken, açıktaki birtakım fonların durum kapamasının tesirli olabileceği konuşuluyor. Bankaların ucuzluğu, jeopolitik…

KUTAY KORAP/BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi tarihi günlerinden birini yaşadı. Bankacılık Endeksi, yüzde 7,84 ile 2021 Aralık’ta “Kur Muhafazalı Mevduatın” açıklandığı devirdeki yükselişinden bu yana en büyük günlük getirisini sağladı.

Akacan The Mall

Endeks gün içi en yüksek düzeyden kapanışını gerçekleştirirken, TL kapanış rekorunu yeniledi. İş Bankası, Garanti ve Şekerbank payları tavandan kapanış yaparken, tüm bankalarda ağır alıcı buyruğu izlendi.

Bankacılık Endeksi 20,5 milyar TL süreç hacmiyle toplam süreç hacminin yaklaşık üçte birini tek başına gerçekleştirdi.

Son yükselişle birlikte, bankalarda Temmuz ayı ortasında başlayan yükseliş hareketi yüzde 50’yi aşmış oldu. İş Bankası payının Temmuz ortasından bu yana getirisi yüzde 60’a yaklaştı. Son günkü harekette Albaraka yüzde 9,5, Yapı Kredi yüzde 7,3, Vakıfbank yüzde 7,3, Akbank yüzde 6,9 ve Halkbank yüzde 6 primle günü kapattı. Hacim tarafında ise Akbank 5,3 milyar TL ile en fazla süreç hacmi gören banka oldu.

Piyasada en fazla sorulan soru ise, endeksteki bu yükselişin münasebetinin ne olduğuydu. Bloomberg HT Araştırma’nın ulaştığı piyasa oyuncularının kıymetli bir kısmı, yükselişin somut münasebetini bulmakta zahmet çekildiği görüşünde.

Hisselerde yaşanan yükselişin bir kısmını, bankalarda açık konumu bulunan birtakım fonların açıktaki payları yerine koyma gayretine bağlanıyor. Alımların kıymetli bir kısmının tek aracı kurumda ağırlaşması da bu teze münasebet olarak gösteriliyor.

Bunun dışında ortaya konulan öbür mümkün münasebetler ise şöyle:

Bankalar ucuz:

Yıl içerisinde dalın karlılık sayılarında bir kaç kat artış yaşanması ve öz kaynak karlılık oranın kimi bankalarda yüzde 50’ye ulaşması olumlu gelişmeler ortasında yer alıyor. Son kar sayıları ile birlikte bölümün 12 ay ileriye dönük piyasa değeri/defter pahası 0,35 düzeylerine kadar gerilerken, 0,93 düzeyinde olan gelişmekte olan ülke bankalarına karşı iskontosu derinleşti. Fiyat çıkar oranı ise yaklaşık 1,8 çarpan ile MSCI gelişmekte olan ülke bankacılık endeksini çarpanın yüzde 75 altına geriledi. 5 yıllık iskonto olan yüzde 50’nin bile altına geriledi.

Bankacılık endeksinin son yükselişle birlikte piyasa kıymeti 18,6 milyar dolara yükselirken, son 5 yıllık ortalama piyasa kıymeti 38,1 milyar dolar düzeyinde yer alıyor.

Güçlü para girişi:

Piyasa analistleri bugünkü yükselişin ardında; güçlü para girişi, açık durumların sıkıştırılması, piyasaya nazaran kesimin geride kalması, ülke risk primindeki gerileme ve momentumun ana göstergeler olduğunu aktardı. Ayrıyeten analistler son devirde kimi bölümlerden bankacılık endeksine yanlışsız portföylerin kaydığını belirtti. Ayrıyeten analistler Türkiye’nin son günlerde başta İsrail ile münasebetleri olmak üzere jeopolitik gelişmelerde olumlu haber başlıkları almasının da hem borsa hem de bankacılık kesimi açısından olumlu hava yarattığı görüşünde. Son 1 aylık mühlet zarfında döviz kurundaki oynaklığın azalması, ülke risk primindeki güzelleşme de kesimdeki momentuma ek ivme katıyor. Sert alımların yaşandığı günde algoritmik süreçlerde hareketin boyutunu derinleştirdi.

Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi ile Sanayi Endeksi rasyosu 0,6’a çıktı

2013 yılından bu yana sistemli bir halde banka sanayi rasyosunda sanayi lehine hareket gözlemleniyor. 2013 yılında 2,5 düzeyinde olan rasyo bugün 0,6 düzeyine yükseldi. Son yıllarda bu oran 0,41’e kadar gerilemişti. Mevcut oran 2021 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek düzeye çıkarken, 5 yıllık ortalaması 0,9’a tekabül ediyor.

Son yükselişle birlikte Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi’nin yılbaşından bu yana dolar bazlı getirisi yüzde 33’e çıkarken, MSCI gelişmekte olan ülkeler bankacılık endeksi yüzde 5 geriledi. Başka taraftan, Euro Stoxx Bankacılık Endeksi, S&P Bankacılık Endeksi ve İngiltere Bankacılık Endeksi de yılbaşından bu yana negatif tarafta konumlanıyor.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.