SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bankalara prosedür sitemi

İSO İdare Konseyi Lideri Erdal Bahçıvan, 2022’de üzerine düşeni ziyadesiyle yerine getiren endüstricinin finansmana erişimde kâfi takviyesi bulamadığını söyledi. Bahçıvan, “Reel kesimi adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin etkin hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor” dedi.

Bankalara prosedür sitemi
Akacan The Mall
26.01.2023 07:29
0
A+
A-

Bankalara prosedür sitemi
İSO İdare Konseyi Lideri Erdal Bahçıvan, 2022’de üzerine düşeni ziyadesiyle yerine getiren endüstricinin finansmana erişimde kâfi dayanağı bulamadığını söyledi. Bahçıvan, “Reel bölümü adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin etkin hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor” dedi.

2023’te ihracat ve istihdama odaklanan gerçek kesim, finansmana erişim sorunu yaşıyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Lideri Erdal Bahçıvan, endüstricinin küresel iktisattaki tüm sıkıntılara karşın üzerine düşeni yaptığını lakin buna karşın bankalardan finansmana erişimde kâfi dayanak bulamadığını lisana getirdi. İSO Meclisi’nin ocak ayı toplantısında konuşan Bahçıvan, “Reel kesimi adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin etkin hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor. Bu iki tarafı da bir oldukça yordu” dedi.

KREDİLER GERİLİYOR GEREKSİNİM VAR

Akacan The Mall

Odakule Fazıl Zobu meclis salonunda gerçekleşen toplantının ana gündemini “Katma Kıymetli Üretim, Teknoloji Ağır Sanayi ve Güçlü Bir Ekonomik Gelecek için Nitelikli, Sürdürülebilir, Ulaşılabilir Finansmanın Ehemmiyetine Odaklanmak” konusu oluşturdu. Türkiye Bankalar Birliği İdare Şurası Lideri Alpaslan Çakar’ın konuk olarak sunum yaptığı toplantıda Erdal Bahçıvan, endüstricinin finans dalıyla ilgili zahmetlerini lisana getirdi.

Açılış konuşmasında krediye bağımlılığın endüstrici için uzun vadede çok kıymetli bir yapısal sorun olduğunu söyleyen Bahçıvan, şöyle devam etti: “Ülke iktisadının 250 milyar doları aşmasında ana rol üstlenen, istihdamı artıran sanayi kesimi tüm dünyada taşların yerinden oynadığı 2022’de üzerine düşeni ziyadesiyle yerine getirdi. Buna karşılık finansmana erişimde hala kâfi takviyesi bulmakta zorlanıyor. İSO olarak Türkiye İktisat Modeli ve liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin maksadına uygun kullandırılması unsurunu destekliyoruz. Finans bölümü ile gerçek kesimin birbirleriyle sağlıklı bir eşgüdüm içinde çalışması çok kıymetli. Ancak, son periyotta devreye alınan birçok önlem öngörülemezliğe yol açtı ve hem gerçek bölüm hem de bankacılık bölümü açısından yorucu bir hal aldı.”

Bankacılıkta komite ismi altında uygulanmakta olan endirekt faizlere de dikkat çeken Bahçıvan, tabela faizlerinin kurul ismi altındaki uygulamalarla artırılmasının gerçek kesimde önemli rahatsızlık yarattığını söz etti.

‘KREDİYE BAĞIMLILIK YAPISAL SORUN’

Bahçıvan, uzun vadede iktisadın krediye bağımlılığının değerli bir yapısal sorun olduğunu belirtti. Bu duruma tahlil önerisi olarak da şunları söyledi: “Türkiye iktisadı kredi arzının arttığı şartlarda hızlanan, kredi akışı yavaşladığında duran yapıdan çıkmalıdır. Bu bağlamda, şirketlerimizin sermaye yapısını ölçek iktisadı kanalıyla güçlendirmek açısından birleşme ve satın almaları özendirici siyasetlerin kıymetli olduğuna inanıyoruz. Benzeri biçimde, finansmanda araç çeşitliliğini artırmak ve endüstrimizin bankacılık sistemine bağımlılığını azaltmak günümüzde çok temel bir muhtaçlık. Bunun için sermaye piyasalarından daha fazla yararlanmayı sağlayacak, finansal derinliği güçlendirecek adımların da kritik olduğu görüşündeyiz.”

 

 

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.