SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Varank: İnançlı akıllı aygıt kullanımının önünü açıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Bugün artık her şeyin dijitale döndüğü, internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık buzdolaplarımız, çamaşır makinalarımız, konutlarımızdaki akıllı süpürgeler hepsi internete bağlanarak çalışıyor. İşte bu satın aldığımız eserlerin ne kadar inançlı olup olmadığının da kesinlikle test edilmesi gerekiyor” dedi.

Bakan Varank: İnançlı akıllı aygıt kullanımının önünü açıyoruz
Akacan The Mall
25.12.2022 11:06
0
A+
A-

Bakan Varank: İnançlı akıllı aygıt kullanımının önünü açıyoruz
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Bugün artık her şeyin dijitale döndüğü, internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık buzdolaplarımız, çamaşır makinalarımız, konutlarımızdaki akıllı süpürgeler hepsi internete bağlanarak çalışıyor. İşte bu satın aldığımız eserlerin ne kadar inançlı olup olmadığının da kesinlikle test edilmesi gerekiyor” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dijital dünyaya ayak uydurma noktasında, Türkiye’deki bilişim teknolojileri altyapısının geliştirilmesi ve bu alandaki standardizasyon gerekliliğinin şuurunda olduklarını belirterek, “Türkiye’de sanayi manasında değerli bir iş birliğine arkadaşlarımız imza attı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile TÜBİTAK BİLGEM, Türkiye’de satılan, internete bağlanan bütün akıllı aygıtların test ve sertifikasyon süreçlerinde iş birliği yapacak. Vatandaşlarımızın inançlı, gönül rahatlığıyla meskenlerinde akıllı elektronik aygıtlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar.” dedi.

TSE ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Siber Güvenlik Test, Kontrol ve Sertifikasyon Faaliyetleri için işbirliği  protokolü imzaladı. Bakan Varank’ın huzurunda protokole imzaları TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal ile TSE Lideri Mahmut Sami Şahin attı.

Akacan The Mall

Protokol kapsamında her iki kurum başta internete bağlı her türlü ticari aygıtın ve endüstriyel sistemin Avrupa Birliği (AB) üzere milletlerarası alanda geçerli siber güvenlik testleri ve sertifikasyonunda ortak işbirliği modelleri geliştireceği, projeler oluşturacakları öğrenildi. Siber güvenlik alanında yurtdışı pazarına açılmak için gerekli olan test ve belgelendirme hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sağlayacaklar. Siber güvenlik test, kontrol ve sertifikasyonu ile yurtdışından hizmet talepleri alınacak, böylelikle Türkiye’ye girişini sağlanacak. Yerli ve ulusal üreticilerin eser ihracının önündeki teknik manilerin aşılmasına katkı verilecek.

KRİTİK BİLGİLER YURT İÇİNDE KALACAK

Siber güvenlik alanında kritik bilgilerin ülke sonları dışına çıkmasının önüne geçilecek, objelerin interneti testleri ve belgelendirmesi kapsamında yurtdışına döviz çıkışı engellenecek. Bu alanlardaki yüksek meblağlarda iş hacimlerinin oluşumuna katkı sağlanacak, böylece Türkiye’nin ekonomik gelişimine takviye verilecek. Gerekli tahlil ve test çalışmaları TÜBİTAK BİLGEM tarafından yapılacak, belgelendirme TSE tarafından yürütülecek.

 AKILLI AYGITLARA TSE SERTİFİKASI

Bakan Varank, Türkiye’nin bilişim teknolojileri ve dijital dönüşüm alanındaki gelişmelerini desteklerken, bilgi toplumu olma maksadına yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İmzalanan işbirliği protokolünün Türkiye’nin dijital dönüşümüne, yerli ve ulusal üreticilerin gelişimine katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Varank, “Türkiye’de sanayi manasında değerli bir iş birliğine arkadaşlarımız imza attı. Türk Standartları Enstitüsü ile TÜBİTAK BİLGEM bir iş birliği protokolü imzaladı. Bu iş birliği protokolü çerçevesinde Türkiye’de satılan, internete bağlanan bütün akıllı aygıtların test ve sertifikasyonlarını biliyorsunuz TSE gerçekleştiriyor. TSE sertifikasyon süreçlerinde BİLGEM ile işbirliği yapacak ve onların alt yapılarını, deneyimlerini, tecrübelerini kullanarak bu aygıtların inançlı olduğunu sertifikalandıracak.” dedi.

“YERLİ VE ULUSAL KONULARIN TAKİPÇİSİYİZ”

Türkiye’nin dijital dönüşümünde hassasiyet gösterilen her yerli ve ulusal konunun yakın takipçisi olduğunu belirten Bakan Varank, “Bugün artık her şeyin dijitale döndüğü, internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık buzdolaplarımız, çamaşır makinalarımız, konutlarımızdaki akıllı süpürgeler hepsi internete bağlanarak çalışıyor. İşte bu satın aldığımız eserlerin ne kadar inançlı olup olmadığının da kesinlikle test edilmesi gerekiyor. Yetkili kurum olarak TSE bu test ve sertifikalandırma süreçlerini yapıyor. Şayet bizim uygun görmediğimiz bir aygıt varsa bunun Türkiye’de satılması mümkün değil. Memleketler arası manada akredite olduğumuz için bizim sertifiye ettiğimiz aygıtlar da dünyada geçerlilik kazanmış oluyor, dünyada da satılabiliyor. İşte burada TÜBİTAK BİLGEM elde ettiği deneyimle şimdiye kadar kurduğu altyapılarla bu süreçte TSE ile bir arada çalışacak. Bu sayede vatandaşlarımızın inançlı, gönül rahatlığıyla meskenlerinde akıllı elektronik aygıtlar kullanılabilmesinin önünü açmış olacaklar. Sanayi açısından da vatandaşlarımız açısından da değerli bir imza. Güzel uğurlu olsun diyoruz. İnşallah bunun üzere iş birlikleriyle biz vatandaşlarımızın daha inançlı, daha huzur içinde aygıtlar alıp kullanmasının önünü açmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Akacan The Mall
ETİKETLER: , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.