SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Özer: Hedefimiz çırak-kalfa sayısını 1 milyonun üstüne çıkarmak

Bakan Özer: Hedefimiz çırak-kalfa sayısını 1 milyonun üstüne çıkarmakMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Hedefimiz, 2022 yılının sonunda 159 bin …

Bakan Özer: Hedefimiz çırak-kalfa sayısını 1 milyonun üstüne çıkarmak
Akacan The Mall
21.10.2022 17:52
0
A+
A-

Bakan Özer: Hedefimiz çırak-kalfa sayısını 1 milyonun üstüne çıkarmak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Hedefimiz, 2022 yılının sonunda 159 bin olan çırak-kalfa sayısını 1 milyona ulaştırmak. Bugün itibarıyla, on ay gibi kısa sürede Türkiye’deki çırak-kalfa sayısı, 900 bin 675’e yükseldi. Yani hedefimiz kasım ayında 1 milyon çırak-kalfaya ulaşmak ve aralık ayında bir milyonun üzerine çıkarmak” dedi. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Mamak Belediye Başkanlığı arasında mesleki eğitim merkezlerini tercih eden öğrencilerin desteklenmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Ankara Musiki Muallim Mektebi’nde düzenlenen iş birliği protokolü imza töreninde konuşan Bakan Özer, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, sektörün eğitim süreçlerinin tamamına dâhil olduğuna dikkat çekti. Bakan Özer, konuşmasına şöyle devam etti:

SEKTÖRÜN TEMSİLCİLERİYLE MÜFREDATI GÜNCELLİYORUZ
“Sektörün tüm temsilcileriyle müfredatı birlikte güncelliyoruz. İşletmedeki beceri eğitimini birlikte planlıyoruz. Mesleki eğitimin kalitesi için çok kritik olan, alan ve atölye öğretmenlerimizin iş başı ve mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlamaya başladık ve gördük ki sektör de yıllardan beri aslında böyle bir bütünleşmeyi, iş birliğini arzuluyor.Eğitim verdiğimiz tüm alanlarda sektörün güçlü temsilcileriyle iş birliklerini kısa sürede tamamladık ve bir anda meslek liselerimize akademik olarak başarılı öğrencilerin yöneldiğini gördük.Artık meslek liseleri yüzde 1’lik başarı diliminden öğrenci almaya başladı. Mesleki eğitimde AR-GE çalışmaları, fikrî mülkiyetle ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Artık meslek liseleri; patent, faydalı model, marka tasarım tescilleri almaya ve bunları ticarileştirmeye başladı.

Akacan The Mall

HEDEFİMİZ ÇIRAK-KALFA SAYISINDA 1 MİLYONUN ÜSTÜNE ÇIKMAK
Mesleki eğitim merkezleri, bizim tarihimizde çok köklü yeri olan ahilik kültüründeki çıraklık-kalfalık-ustalık eğitiminin ortaöğretim sistemindeki şekillenmiş hâli ama aynı zamanda Almanya’daki dual mesleki eğitimin de karşılığı. Yani haftada bir gün okula, diğer günler işletmeye gidilen hem okul temelli hem işletme temelli olmasından kaynaklanan ve eğitim alandaki istihdam oranı yüzde 88’in üzerinde olan çok önemli bir eğitim türü. 87 binlerden aldığımız mesleki eğitim merkezindeki öğrenci sayısını 2021’in sonunda 159 bine ancak ulaştırabilmiştik. Hedefimiz, 2022 yılının sonunda 159 bin olan çırak-kalfa sayısını 1 milyona ulaştırmak. Bugün itibarıyla, on ay gibi kısa sürede Türkiye’deki çırak-kalfa sayısı, 900 bin 675’e yükseldi. Yani hedefimiz kasım ayında 1 milyon çırak-kalfaya ulaşmak ve aralık ayında bir milyonun üzerine çıkarmak.

‘NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA’ ORANI OECD ORTALAMASINA YAKLAŞACAK
Artık özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ‘Çırak-kalfa bulamıyorum.’ diye herhangi bir şikâyetleri yok. Türkiye’nin her noktasında artık çırakların, kalfaların işletmelerde çok görünür bir şekilde sayıları artmaya başladı. Bunun iki anlamı var. Birincisi, artık küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz önlerine koymuş oldukları ekonomik büyüme, gelişme ve bu ülkeye katkı verme hedeflerine çok kolay bir şekilde ulaşacaklar çünkü insan kaynağıyla ilgili ihtiyaçları bu vesileyle karşılanmış olacak. İkincisi, tüm ülkeler için en kritik olan işsizlik oranının düşürülmesine katkı sağlayacak. OECD’nin kullandığı çok önemli bir gösterge var: ‘Ne eğitimde ne istihdamda’. Yani bir genç ya eğitimde olmalı ya istihdamda olmalı. Ne eğitimde ne istihdamdaysa o zaman bir problem var demek. Türkiye’nin bu oranı yüzde 30’lar civarında ama OECD ortalaması yüzde 15’ler civarında. İşte bu attığımız adımla ben inanıyorum ki 2022 yılının sonunda Türkiye’nin ‘ne eğitimde ne istihdamda’ oranı, OECD ortalamasına yaklaşacak. Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimi güçlendirirken aynı zamanda genç işsizliğin azaltılmasına da çok önemli bir katkı sunmuş olacağız.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.