SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Özer: Akademik olarak başarılı öğrenciler meslek lisesine döndüler

Bakan Özer: Akademik olarak başarılı öğrenciler meslek lisesine döndülerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Akademik olarak başarılı öğrenciler …

Bakan Özer: Akademik olarak başarılı öğrenciler meslek lisesine döndüler
Akacan The Mall
04.10.2022 13:37
0
A+
A-

Bakan Özer: Akademik olarak başarılı öğrenciler meslek lisesine döndüler
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Akademik olarak başarılı öğrenciler mesleki lisesine döndüler. İlk kez ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi gibi liseler ve en son kurduğumuz Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi yüzde 1’lik veya yüzde 1’e yakın birimlerde başarılı öğrencileri almaya başladık” dedi. Bakan Özer, İstanbul’da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ‘Mesleki Eğitim ve İstihdam Çalıştayı’na katıldı.

Çalıştaya Bakan Özer’in yanı sıra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD Planlama Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Dr. Savaş Yılmaz katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasında meslek liselerinin akademik olarak başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir yere dönüştüğünün altını çizen Bakan Özer şunları söyledi:

MESLEK LİSELERİMİZ YÜZDE 1’LİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALMAYA BAŞLADI
“Madem biz özel sektöre insan kaynağı yetiştiriyoruz. O zaman özel sektörü eğitimin tüm süreçlerine dahil edelim. Özel sektör kaynak harcamadan, para harcamadan, yatırım yapmadan meslek liselerinin tüm eğitim süreçlerine katılsın istedik. Müfredatı birlikte güncelleyerek öğrencilerin işletmedeki eğitimlerini birlikte planlayalım istedik. Bir baktık aslında özel sektörün de yıllardan beri beklemiş olduğu iş birliğinin zemini bu. Ardından hızlı bir şekilde meslek liselerinde eğitim üyelerimizle tüm alanlarda sektörün en güçlü temsilcileriyle 4-5 alanı kapsayacak şekilde iş birlikleri kurduk. Akademik olarak başarılı öğrenciler mesleki lisesine döndüler. İlk kez Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Konya ASELSAN Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve en son kurduğumuz Demirören Medya Mesleki Teknik Anadolu Lisesi yüzde 1’lik veya yüzde 1’e yakın birimlerde başarılı öğrencileri almaya başladık.

Akacan The Mall

HEDEFİMİZ 1 BUÇUK MİLYAR
Meslek liselerinde üretimden elde edilen gelirin yüzde 15’i hazine payı olarak alınıyordu. Bunun yüzde 1’e düşürdük. 2021 yılında 200 milyon gelirle almıştık ,1 milyar 162 milyon lira gelirle kapattık. Öğrencilere üretime yaptıkları katkılardan dolayı 55 milyona yakın pay bıraktık. Öğrenciler okurken para kazanmaya başladı. Öğretmenlere de 112 milyona yakın pay bıraktık. Bu seneki hedefimizi Sayın Cumhurbaşkanı 1 buçuk milyar olarak açıkladı. Sekiz ayda elde ettiğimiz gelir 1 milyar 75 milyon. 1 buçuk milyar değil muhtemelen 2 milyara gideceğiz. Üretim kapasitesini artırırken aslında biz birden fazla amacı elde etmiş olduk. Okullar üretim yapan yerler, fabrikalar değil. Ama yaparak ve üreterek öğrenme en kalıcı öğrenme türü.İşte artık bir taraftan başarılı öğrenciler gelmeye başladı bir taraftan da yaparak ve üreterek öğrenme kapasitesi meslek liselerinde yaygınlaşmaya başladı. Ve aynı zamanda emek ve hakkaniyetle ilişkiyi çok erken yaşlarda kurmaya başladılar. Çünkü ceplerine para girmeye başladı. Kariyerlerini çok daha sağlıklı bir şekilde yapabilme imkanına sahip olacaklar.

FEN LİSELERİYLE REKABET EDEBİLİR HALE GELDİLER
Altyapısı güçlü olan meslek lisesinde ilk defa AR-GE merkezi kurduk. Şu anda o sayı 55’e çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı son 10 yılda 29 tane ürünün tescilini almışken meslek liseleri bine yakın patent, faydalı model, marka tasarım tescili almaya başladık. Bu kapasiteyi diğer okullarımıza, bilim sanat merkezleriyle, fen liseleri, imam hatip liseleriyle oluşturmaya başladık. 2022 yılındaki hedefimiz 7 bin 500 tane ürünün tescilini almakken 8 bin 300’e çıktık. Milli Eğitim Bakanlığı meslek liseleri yurt dışına ihracat artmaya başladı. En son İstanbul’da İSO’yla birlikte yürütmüş olduğunuz bir lise kağıt havlu üretti. Fransa’ya ihracat tır uğurlaması yaptık. Ama güzel olan şey şuydu. Meslek lisesi sadece o kağıt havluyu üretmiyordu. Aynı zamanda kağıt havluyu üreten makineyi de onlar üretmişti.Meslek liseleri artık inovatif çalışmalar yapıyor, yurt dışına ihracat yapıyor. Projelerin içerisine TEKNOFEST’te en fazla katılan okul türü meslek liselerimiz oldu. Geliştirdikleri projeler de artık fen liseleriyle rekabet edilebilir hale geldiler.

1 MİLYONU AŞKIN GENÇ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİYLE BULUŞACAK
Mesleki eğitimin kilit ifadesi sektörü ve oraya gidecek genci aynı anda memnun eden bir mekanizma oluşturmaktı. 25 Aralık 2021’de tüm Türkiye’deki çırak kalfa sayısı 160 bindi. Bugün 821 bin. Yıl sonu hedefimiz ne? Bir milyon gencimizi meslek eğitim merkezleriyle buluşturmak. Ben inanıyorum ki kasım ayında 1 milyona ulaşacağız ve aralık ayında 1 milyonu geçeceğiz. Mesleki eğitim merkezleri, özellikle küçük, orta ölçekli işletmeler için en bam teli olan, onların tüm dertlerinin devası olan bir meslek eğitim türü.İnşallah bu yılın sonundaki bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin mesleki eğitim, üretim ve istihdam çevrimi çok daha güçlü bir şekilde çıkmış olacak. Artık meslek liselerinde de mesleki eğitim merkezlerini de güçlendirdiğimiz zaman meslek liselerinde artık daha çok üst becerilere hitap eden yapay zeka, otomasyon, robotik, kodlama gibi onların çok daha yoğun bir şekilde kendisinin yer bulduğu ve becerilerin de sürekli güncellenebildiği bir mekanizmaya doğru evrileceğiz.”

MÜSİAD’A MESLEK LİSESİ AÇMAMIZ LAZIM
Bakan Özer ardından MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’ya seslenerek “Kıymetli MÜSİAD genel başkanım. Burada böyle güzel bir binamız var. Bu binada örnek bir meslek lisesi açmamız lazım. Yüzde 1’lik başarı biriminden de öğrenci alan bir okul türünde denememiz lazım. Yani hem yapmamız lazım hem rapor hazırlamamız lazım. Sadece raporu hazırlarsak eksik kalırız. Bu Mesleki Eğitim ve İstihdam Çalıştayı’nın ülkemizdeki mesleki eğitimin çok daha güçlü hale gelmesinde değerli katkılara sahip olmasını diliyorum” dedi.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.