SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Nebati: Tek gayemiz var, enflasyonu düşüreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek amacımız var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz. Beşerler işini kaybetmeden yapıyoruz” dedi.

Bakan Nebati: Tek gayemiz var, enflasyonu düşüreceğiz
Akacan The Mall
03.02.2023 00:36
0
A+
A-

Bakan Nebati: Tek amacımız var, enflasyonu düşüreceğiz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek gayemiz var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz. Beşerler işini kaybetmeden yapıyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Yüzyılı Tepesi ve Para Sohbetleri programına katıldı. Bakan Nebati; programda enflasyon, GSYH üzere bahisleri ele aldı. Enflasyonda Türkiye’nin dünyadan ayrıştığına vurgu yapan Nebati, “Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek amacımız var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz. Beşerler işini kaybetmeden yapıyoruz” dedi.

“EKONOMİ BEKLENTİLERDİR DEDİĞİMİZ VAKİT, SAYILAR NEREDE DİYE SESLENDİLER”

Akacan The Mall

Türkiye Yüzyılı Doruğu ve Para Sohbetleri programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “16 Ocak’ta bütçe gerçekleşmelerini kamuoyuyla paylaştık. Ses bekliyorum. Ne oldu ya sözlerini kullanarak muhalefete sesleniyorum. Ağustos’ta devrilecekler, Eylül geldi gidecekler, Kasım geldi bunların altında kalacaklar dediler. Ocak 16’da, 2022 gerçekleşmelerini ilan ettik. Neredesiniz efendim, iktisat beklentilerdir dediğimiz vakit, sayılar nerede diye seslendiler, sesleri yükseldi. İktisat inançtır, iktisat istikrardır, iktisat geleceği görmektir, gerçek karar vermektir, uzun vadede düşünmektir dediğimiz vakit soyut işlerle uğraşıyorsun. İktisat gözlerinizdeki ışıktır ferdir dediğimizde, ‘Bu nereden çıktı dediler. Tamam, hepsini bir tarafa koydum. Hala gerisinde duruyorum sözlerimin. Buyur artık somut şeyler istemiyor muydunuz, alın somut şeyler. Bütçe gerçekleşmelerini veriyorum. Bütçe içerisinde faize ayrılan oranı söylüyorum. Bütçe açığımı söylüyorum. Faiz dışı fazlayı söylüyorum. EYT’nin bak hesabı kitabı hazır diyorum. Çık, sayılarla ilgili konuş, yok” biçiminde konuştu.

“ŞU ANDA TEK GAYEMİZ VAR, ENFLASYONU DÜŞÜRECEĞİZ”

Enflasyonda Türkiye’nin dünyadan ayrıştığına vurgu yapan Nebati, “Yüksek bir enflasyon yaşadık. Şu anda tek amacımız var, enflasyonu düşüreceğiz. Nasıl düşüreceğimizi ilan ediyoruz ve bunu adım adım gerçekleştiriyoruz. İncitmeden, kırmadan, dökmeden yapıyoruz. Büyümeden taviz vermeden yapıyoruz. Beşerler işini kaybetmeden yapıyoruz. Dükkanlar kapanmadan, fabrikalar kapanmadan, atölyeler kapanmadan yapıyoruz. Enflasyonu engelleyeceğiz, iki yılda çözeceğiz diyorsun. Bana enstrümanını söyle. Faizi manşet enflasyonun neresine getireceksin. Bak iş dünyası merak ediyor değil mi? Enflasyonu düşüreceksin değil mi? O vakit faizi nereye getireceksin. Çık ilan et. Faizi arttıracak mısın. Ne kadar arttıracaksın. Beklentin ne. Çıtan ne. Çık ilan et. Hani geçen yıl bu işleri biz Türkiye İktisat Modeline girdiğimizde bu işler faiz artırmadan olmaz diyenler, sesleniyorum. Bak faiz düşük, faiz oranı 9. Sen ne yapacaksın. Niçin susuyorsun. Açık açık toplumla paylaşın, ben faizleri manşet enflasyonunun şurasına getireceğim diye yüreğin varsa açık açık konuş. Hangi milletlerarası kuruluşla ne mutabakatı yapacaksın. Nasıl getireceksin. Sayı değil mi. Buyur. Her şeyi ortaya koyuyoruz. Şeffaf değil mi çıkın tartışalım” diye konuştu.

“GÜÇLÜ YARINLARA DAHA DİKKATLİ BİR BİÇİMDE HAZIRLANACAĞIZ”

Nebati, “Duymaz, görmez, konuşmazlar. Hiç kusura bakmayın, coşkumuzu, 2023 yılına çok farklı gireceğiz diyerek açık bir formda muhakkak ettik. Artık sayıların arkasına sığınarak ukalalık yapmıyoruz. Ne diyoruz biliyor musunuz. Şu anda bizim en mütevazı olmamız gereken yerdeyiz. Zira sayılarımız çok düşük, sağlamız. Sağlam duruyor, yere sağlam basıyoruz. Artık her zorluktan sonra gelen bir kolaylığın olduğu yerde miyiz. Daha rahat çaba ediyor muyuz. İşte artık daha dikkatli geleceğe yanlışsız odaklanan hareket planını netleştiren, adım adım dışsal ve içsel yarar maliyet hesaplarını yapıp bunları bütüncül bir biçimde bir ortaya getiren ve dünyanın biz yapıyoruz lakin siz yapmayın şu istikamette gidin dediklerini değil, gerçek olan bu ülkenin ulusal çıkarlarına uygun olan adımları atmaya devam ediyoruz. Zira biz biliyoruz. Güçlüyüz, güçlü yarınlara daha dikkatli bir biçimde hazırlanacağız. Biz biliyoruz, altyapı yatırımlarını tamamlamış makro ekonomik göstergeleri dünyanın birçok ülkesinden daha uygun olan bir ülkede biz gelen tüm ıstırapları, konjonktürel ya da mahallî olsun üstesinden gelecek iradeye sahibiz” dedi.

“BÜTÇEMİZ SON 20 YILIN EN DÜZGÜN PERFORMANSLARINDAN BİRİNE ULAŞMIŞ”

GSYH konusuna da değinen Nebati, “Yatırımlarımızın GSYH’ye oranı, 2002 yılındaki yüzde 17,1 düzeyinden 2021 yılında yüzde 25,2 düzeyine çıkmıştır. Biz bu gelişmeleri dikkate alarak, ulusal gelirimiz artık faize değil, yatırıma gidiyor diyoruz; birileri çıkmış bütçenin yatırım ve faiz harcamasını karşılaştırıyor. Onu da gidip yanlış hesaplıyor. Bütçedeki yatırım harcamasının, sermaye sarfiyatları ve sermaye transferlerinden oluştuğunu bilmeden yalnızca sermaye masraflarına bakıyor. Bütçedeki faiz masraflarının hissesini 2002 yılındaki yüzde 43’lerden bugün yüzde 10’lara kadar indirmemiz sayesinde eğitime, sıhhate, ulaşıma çok daha fazla kaynak ayırdığımızdan hiç ancak hiç bahsetmiyorlar. Bütçedeki yatırım harcamasının bir kısmının faiz masrafından daha düşük olduğunu gündeme getirmeye çalışıyorlar. Bunlar, biz finansal istikrarı güçlendirmek için Kur Muhafazalı Mevduat ve İştirak Hesaplarını uygulamaya aldığımızda da “Hazine’nin altına dinamit koydunuz, mali disiplin yok olacak” deyip durmuşlardı. Artık dönüp 1 yılın muhasebesine bakıyoruz; Elhamdülillah bütçemiz son 20 yılın en uygun performanslarından birine ulaşmış. Biz uyguladığımız siyasetlerle faizin, ulusal gelirimizin de bütçemizin de içindeki hissesini daha da azaltacağız. Biz, düşük faiz ortamında vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı daha da artsın diyoruz; muhalefet faiz lobilerinin sözcülüğünü yapar üzere davranmaya devam ediyor. İşte bizimle muhalefet ortasındaki asıl fark budur” diyerek kelamlarını tamamladı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.