Bakan Nebati: Otomotivde ÖTV indirimi gündemde değil
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati otomotivde şu etapta bir ÖTV indiriminin gündemde olmadığını, bakanlık olarak da bu türlü bir çalışma yapmadıklarını söyledi.
Bakan Nebati: Otomotivde ÖTV indirimi gündemde değil
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati otomotivde şu kademede bir ÖTV indiriminin gündemde olmadığını, bakanlık olarak da bu türlü bir çalışma yapmadıklarını söyledi.
Otomotiv kesiminde özel tüketim vergisine (ÖTV) yönelik indirim beklentisi canlılığını korurken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gündemde bu türlü bir çalışma olmadığını belirtti.
Yeni Yüzyıl İzmir İktisat Kongresi’nin tanıtımı hasebiyle düzenlenen basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nebati, otomotivde şu anda bir ÖTV indiriminin gündemde olmadığını, Bakanlık olarak bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Nebati, gazetecilere enflasyon ve bütçe performansından dış ekonomik bağlara kadar birçok mevzu hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Nebati, önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan seçimlere karşın Türkiye’nin bütçe disiplininden asla taviz vermeyeceğini ve bütçe açığının ulusal gelire oranı için hedeflenen yüzde 3,4’ten daha âlâ performansla yılı kapatmayı beklediklerini söyledi.
Türkiye İktisat Modeli doğrultusunda bir yıllık performansa ait değerlendirmelerde bulunan Nebati, “Enflasyon haricinde amaçlarımızın ötesindeyiz. Bizi bir tek yoran enflasyon. Bu ay inşallah yıl sonundaki enflasyon maksadımız olan yüzde 65 bandında yılı kapatmış olacağız.” dedi. Enerji fiyatlarında yaşanan düşüşe dikkat çeken Bakan Nebati, “Konteyner maliyetlerinin olağanlaşmaya yanlışsız gidiyor olması, beklentilerin kırılması ve döviz fiyatlarındaki oynaklığın en aza indiği bir ortamda enflasyonla ilgili beklentimiz önümüzdeki yıl süratli bir halde aşağı istikametli bir seyir izlemesi.” dedi.
“BAE, Katar, Kuveyt ve başka ülkelerle görüşmemiz sürüyor”
Suudi Arabistan ile gelişmekte olan bağlara de değinen Nebati, “Biz de Mart ayında iş dünyamız ile birlikte Suudi Arabistan’a giderek münasebetlerin hızlandırılması ve ivme kazandırılması noktasında adımlarımızı atmış olacağız. Yalnızca Suudi Arabistan’la değil, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve öbür ülkelerle de birebir biçimde bağlantımız, görüşmelerimiz devam ediyor. Gerek İsrail’le olan olağanlaşma, Akdeniz’deki ülkelerle ve Avrupa Birliği’yle olan bağlantımız önümüzdeki sürecin yalnızca Körfezle sonlu olmadığını ve geniş kapsamlı olacağını gösteriyor.” dedi.
Bölgede güçlenen ikili ilgiler sayesinde kredi finansman dayanağının âlâ olduğunu belirten Nebati, Körfezden swap biçiminde değil depo hesabı biçiminde geldiğini söyledi.
“Yeni KGF paketine dair takvim netleşti”
Hazine dayanaklı KGF paketine ait de konuşan Bakan Nebati, takvimin netleştiğini, toplamda 14 başlıkta olan KGF paketinin detaylarını gelecek hafta paylaşacaklarını, Ocak ayı prestijiyle kullanıma açmış olacaklarını ve kredilerin hedefi dışında kullanılmasına asla müsaade vermeyeceklerinin altını çizdi. Birebir vakitte yeni KGF paketi ile EYT kapsamında patronlara kıdem tazminatı ödemesinde dayanak verileceğini söyledi.
“Gayrimenkulde yeni modelin detayları paylaşılacak”
Gayrimenkule yönelik özgün bir modelin detaylarını önümüzdeki devirde paylaşacaklarını söyleyen Bakan Nebati, çalışmaların bilhassa orta ve alt gelirli kısmın konuta erişimine yönelik bir dayanak üzerine olduğunu belirtti.
Bir evvelki konut kredisinde 105 bin mükellefi inceleyerek gereğini yaptıklarını söyleyen Nebati, “Buradaki çalışmamızı neticelendirmeden evvel gayrimenkul piyasasını büsbütün mercek altına aldık. Rastgele bir spekülatif yahut manipülatif süreç yapan olursa tamamının bilgileri, kayıtları takibimizdedir. Çok sıkı takip ettik. Manipülasyona asla müsaade vermeyeceğiz. Herkesin datalarını izliyoruz” dedi.
“EYT’de gereken dayanağı vermeye hazırız”
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, “EYT ile ilgili Çalışma Bakanlığımızla görüşmelerimizi yaptık. Bütçe tarafında güçlü olacağız. Bizim tarafımızda hangi cins dayanak gerekiyorsa vermeye, üretimin etkilenmemesi için de ilgili adımları atmaya hazırız.” dedi.
“KKM’nin en büyük başarısı Döviz yükünün yüzde 50’nin altına gelmiş olması”
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Kur Muhafazalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki müddetin 2023 sonuna kadar uzatıldığını hatırlatan Nebati, “KKM finansal araçların değerli bir modülü. Mevduattaki ölçü son iki aydır yatay bir biçimde devam ediyor. İzah ettiğimiz üzere ülkeye katkısı maliyetinden çok daha fazla. Hazine’ye 91,6 milyar liralık bir maliyeti var lakin son iki aydır döviz kurlarındaki volatilitenin azalmasıyla da bu hususta hazineye gelen bir yük yok. En değerli katkısı da yüzde 70’lere kadar çıkan döviz yükünün yüzde 50’nin altına gelmiş olması. Bu sahiden bir muvaffakiyet göstergesi.” dedi.
Kayıt dışıyla uğraş mesajı
Bakan Nebati, yılda ortalama 200–250 bin civarında inceleme, kontrol yapılırken bu yıl bir milyonu aştıklarını söyledi. Nebati, “Yıl sonunda 1,1 milyonu aşmış olacağız” dedi.
Kayıt dışıyla gayret ile ilgili de konuşan Bakan Nebati, “Gelir Yönetimi Başkanlığımızın yaklaşık 1,5 milyar liralık teknolojik altyapısını yenileyecek adımlar atıyoruz. Kayıt dışıyla hayatını idame ettiren tüm bölümlere sesleneyim. Az vaktiniz kaldı. İlgili adımlarımızı atıyoruz” tabirlerini kullandı.