SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Muş: 90 milyar dolar ihracat hedefliyoruz

Bakan Muş: 90 milyar dolar ihracat hedefliyoruzTicaret Bakanı Mehmet Muş, “Hedefimiz, 2022 yılı sonunda 90 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek …

Bakan Muş: 90 milyar dolar ihracat hedefliyoruz
Akacan The Mall
28.08.2022 13:37
0
A+
A-

Bakan Muş: 90 milyar dolar ihracat hedefliyoruz
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Hedefimiz, 2022 yılı sonunda 90 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek ve 2023’te 130 milyar doları yakalamak.” dedi.

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından düzenlenen Hizmet İhracatı Sinerji ve İşbirliği Çalıştayı’nda konuşan Muş, ülkenin mal ihracatında olduğu üzere hizmet ihracatında da milletlerarası toplulukta ismini duyurduğunu söyledi.

Muş, global ihracattan alınan hissenin son 20 yılda 4 kattan fazla arttığını, cumhuriyet tarihinde görülmemiş düzeylere ulaştığını belirterek, Türkiye’nin global tedarik zincirlerindeki kıymetli pozisyonunun yanı sıra ihracatçıların ve birliğin ortaya koyduğu özverili çalışmaların katkılarının da çok fazla olduğunu, bu muvaffakiyetin herkesin yapıtı olduğunu kaydetti.

Akacan The Mall

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde “Yeni Türkiye İktisat Modeli” doğrultusunda belirlenen gayelerin gerçekleşmesi noktasında kamu ve özel bölümün bütün aktörlerinin omuz omuza gayret vermesinin kaçınılmaz muhtaçlık olduğunu aktaran Muş, bu nedenle daha evvel birlikte başarıldığı üzere gelecekte de kamu olarak destekledikleri özel bölümle yeni muvaffakiyetler elde etmeyi hedeflediklerini, bu kapsamda burada yapılan çalıştayı ve sonuçlarını çok önemsediğini lisana getirdi.

Bakan Muş, salgının tesirlerinin azalmasıyla global iktisattaki toparlanmada meydana gelen ivmenin ardından Rusya-Ukrayna Savaşı ile tekrar sakinliğin kendisini gösterdiğine işaret ederek, “Ancak bu kurallara karşın Ticaret Bakanlığı olarak elimizdeki tüm imkan ve takviyelerimizi endüstrimiz, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için kullanmaktayız. Büyük memnuniyetle tabir etmek isterim ki tüm şiddetli şartlara karşın sizlerin de dayanağıyla olumlu sonuçlar alıyoruz. İhracatta ve ekonomik büyümede güçlü performansımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Birinci çeyrekte yüzde 7,3 büyüme kaydeden ekonomimizin, 2022 yılında da güçlü büyüme trendini sürdürmesini bekliyoruz.” diye konuştu.​​​​​​​

“Önemli pazarlardaki ihracatımızı daima kılacak altyapı imkanlarını geliştireceğiz”

Hizmet ihracatının 2021’de bir evvelki yıla nazaran yüzde 62 artarak 57,5 milyar dolar gerçekleştiğini, birebir devir hizmetler istikrarının ise 26,7 milyar dolar düzeyine ulaştığını söz eden Muş, 2022 Ocak-Haziran periyodu hizmet ihracatının ise bir evvelki yılın birebir periyoduna nazaran yaklaşık yüzde 70 oranında artış kaydederek 33,1 milyar dolar gerçekleştiğini anlattı.

Muş, dış ticarete yönelik sonuncu maksatlarının, bu oranı yükselterek cari açık konusunu iktisadın gündeminden kalıcı olarak çıkarmak olduğunu vurguladı.

Bakanlığın ihracat kesimlerine dayanak programları uyguladığını, dalların memleketler arası alanda desteklendiğini lisana getiren Muş, Bakanlık olarak yakın vakitte ihracatı iktisadın ve büyümenin lokomotifi haline getirmek için bölümle istişare halinde olduklarını belirtti.

Bakan Muş, hizmet dalının daha uygun pozisyona gelmesini sağlamak maksadıyla ulusal ve memleketler arası gelişmeleri dikkate alarak kapsamlı mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını vurgulayarak, şunları paylaştı:

“Amacımız, hizmet bölümümüzün dünyada rekabet gücünü en üst seviyeye çıkarmak için sizlere tüm imkanları sunmaktır. Bununla birlikte Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının Desteklenmesi Hakkında Karar ile yurt dışında birinci kere ve uçtan uca tüm lojistik süreçlerin yönetilmesini sağlayacak tesislerin kurulumunu destekliyoruz. Böylelikle ihracatçılarımızın milletlerarası tedarik ve dağıtım zincirlerine daha süratli ve rekabetçi fiyatlarla nüfuz etmelerini temin edecek ve kıymetli pazarlardaki ihracatımızı daima kılacak altyapı imkanlarını geliştireceğiz. Bu sayede hem mal ihracatımızın artırılması hem de lojistik ve nakliyat bölümümüzün dünya çapında rekabet edebilir seviyeye gelmesini amaçlıyoruz.”

“Hizmet bölümü, cari açığın kapanmasında kıymetli rol üstlenecek”

Mehmet Muş, Bakanlık olarak 2012 yılından bugüne kadar ihracatçılara 1,9 milyar liralık takviye sağlandığını, yeni kararlarla daha güçlü halde dayanak sağlamaya devam edeceklerini aktardı.

Uluslararası rekabet gücünü artıracak, günün koşullarına uygun bu yeni kararların hizmet dalındaki güçlerine güç katıp firmalara milletlerarası piyasalarda daha fazla rekabet ve hareket kabiliyeti sağlayacağını vurgulayan Muş, “Bununla birlikte Bakanlığımız, ihracat gelirlerimizin eksiksiz ölçülebilmesini teminen hizmet ticareti istatistiklerinin uygunlaştırılması çalışmalarında öncü rol oynamaktadır. Bu kapsamda başta sıhhat hizmeti ihracatı istatistikleri olmak üzere istatistik çalışmalarında kıymetli kademeye gelmiş bulunuyoruz.” kelamlarını sarf etti.

Muş, tüm bu çalışmaların sonucunda hizmet ihracatında yeni rekora imza atarak, Birlikten, daha evvel belirledikleri 2022 yıl sonu maksatlarının üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.

Böylece hizmet bölümünün, Türkiye hizmet ihracatını rekor sayılara ulaştırarak cari açığın kapanmasında kıymetli rol üstleneceğini kaydeden Muş, “Elbette bu muvaffakiyetlerde hizmet ihracatçılarımız ve büyük özveriyle çalışan Birliğimizin katkısı çok fazla olacaktır. Hizmet ihracatımız, bu çalışmalarımızın sonucunda kamunun takviyesi, özel bölümümüzün yaratıcı gücüyle isminden kelam ettirmeye devam edecektir. Bu noktada Bakanlığımız ile Birliğimiz ortasındaki iş birliği, uyum ve özverili çalışmaların tesiri çok büyüktür.” tabirini kullandı.

İhracatı doruğa taşıma yolunda Birliğin çalışmalarını ve katkılarını takip edip desteklediklerini aktaran Muş, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bugün gerçekleştirdiğimiz çalıştaydan ülkemiz menfaatine yönelik başarılı sonuçlar çıktığını görmekten memnuniyet duyuyorum. Bu çalışmalarınız sonucunda çıkarılan sektörel tahliller, yol haritaları ile dallar ortası yeni iş birliği imkanlarının oluşturulacağından ve ileriye dönük tasarlanan stratejilerle gelecek rekorların altyapısının hazırlandığından emin olarak burada bulunmaktayım.”

“2022 yılı sonunda da 90 milyar dolar ihracat hedefliyoruz”

HİB İdare Şurası Lideri Ahmet Bolat da misyona geldikleri günden bu yana durmaksızın çalışarak bölümü hak ettiği düzeye çıkarmak için uğraş sarf ettiklerini vurguladı.

Sorunları tespit ederek tahliller geliştirdiklerini, daha fazla ve katma kıymetli ihracatın önünü açmaya çabaladıklarını belirten Bolat, “2021’de bir evvelki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 60 artışla 57,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren hizmet dalımız, 26,5 milyar dolar ticaret fazlası vermeyi başardı. Maksadımız, 2022 yılı sonunda da 90 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek ve 2023’te 130 milyar doları yakalamak.” değerlendirmesinde bulundu.

Programa, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile dal temsilcileri katıldı.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.