SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Kurum’dan kentsel dönüşüm takviyelerine ait açıklama

Bakan Kurum’dan kentsel dönüşüm dayanaklarına ait açıklamaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm takviye …

Bakan Kurum’dan kentsel dönüşüm takviyelerine ait açıklama
Akacan The Mall
17.08.2022 16:37
0
A+
A-

Bakan Kurum’dan kentsel dönüşüm dayanaklarına ait açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm takviye ödemelerinde artışa gidildiğini belirterek, kira yardımlarının 1150 liradan 1500 liraya, 2000 liradan 2600 liraya çıkarıldığını duyurdu.

Bakan Kurum, Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamlanan 1’inci etap teslim merasimine katıldı.

17 Ağustos 1999 sarsıntısına değinerek konuşmasına başlayan Kurum, yaşanan zelzelenin üzerinden 23 yıl geçtiğini, acıların hala tazeliğini koruduğunu söyledi.

Akacan The Mall

Kurum, büyük bir hüzünle hatırlanan zelzelede 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiğini, 23 bin 871 kişinin yaralı kurtulduğunu hatırlattı.

Vatandaşların yakınlarını günlerce enkaz alanında aradığını belirten Kurum, “Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu zelzelenin 87 gün akabinde Düzce’de bir sarsıntı yaşadık. Burada da 710 canımızı yitirdik. Ülkemizin son asırda yaşadığı sarsıntılara bakınca 80 bin canımızı yitirdiğimiz, geçmişe dönüp bakınca Hakkari, Varto, Erzincan, Van en son Elazığ ve Malatya’da ve İzmir’de büyük sarsıntılar yaşadık. Bu zelzelelerde de hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu. Bu sarsıntılarda hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.

Bakan Kurum, devletin doğal afetlerde vatandaşın yanında olduğunu aktararak, Elazığ, Malatya ve İzmir’deki sarsıntılarda bunu gösterdiklerini söyledi.

Elazığ, Malatya ve İzmir’de zelzele sonrası yenilenen binaların vatandaşlara teslim edildiğini anımsatan Kurum, “İzmir Bayraklı’da kente yakışacak 5 bin 61 konutluk İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini başlattık. Konutların yarıdan fazlasını teslim ettik. Kalanları da inşallah yıl sonuna kadar teslim edeceğiz. Bu projelerle birlikte hem vatandaşların acılarına ortak olduk hem de onlara verdiğimiz kelamları tutmanın memnunluğunu ve gururunu yaşadık.” dedi.

“Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kentsel dönüşüm alanı”

Kurum, Esenler’de çalışılan alanın Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kentsel dönüşüm alanı olduğuna vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu:

“60 bin konutluk projemizin birinci etapta 4 bin 941 konutunu başlattık. İnşallah Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle cuma günü 2 bin 30 anahtarımızı Esenlerli vatandaşımıza teslim edeceğiz. Kalan konutları da yıl sonuna kadar tamamlayıp etaplar halinde toplamda 4 bin 941 konutu Esenler’deki dönüşüm sürecinde kullanmaya devam edeceğiz. Ülkemizin zelzele haritasına bakınca nüfusumuzun yüzde 71’i, topraklarımızın da yüzde 66’sı sarsıntı riski taşıyor. Bu manada zelzele değil, sıhhatsiz binalar vatandaşımızın canını alıyor, malına ziyan veriyor.”

“Cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal konut projesini de yapacağız”

Dönüşümü süratli bir formda gerçekleştirmeleri gerektiğine dikkati çeken Kurum, “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 2002’den bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konutun dönüşümünü toplumsal konut projelerimizle, içine yapılan 26 bin toplumsal donatı ile yürütüyoruz. İnşallah Eylül’de Cumhurbaşkanımızın paylaşacağı Cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal konut projesini de yapacağız. Bu projede gençlerimize, emekli vatandaşlarımıza, şehit ve gazi ailelerine, engelli vatandaşlarımıza ayıracağımız kontenjanlarla birlikte vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” halinde konuştu.

Bugüne kadar 81 vilayette 3 milyon konutun dönüşümünü sağladıklarını söz eden Kurum, şu anda 350 bin kentsel ve zelzele dönüşüm projesinin devam ettiğini söyledi.

Kurum, 2035’e kadar zelzele ve kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir alanın kalmaması için çalıştıklarını anlatarak, İstanbul ölçeğinde bugün 1,3 milyon dönüşmesi gereken yapı olduğunun bilgisini verdi.

İstanbul’da sürdürülen kentsel dönüşüm projeleri

İstanbul’da 412 milyon metrekarelik alanda 188 farklı projenin devam ettiğini anlatan Kurum, “Esenlere gelirsek, burası 8 milyon metrekarelik bir alan. Esenler’de zelzeleye karşı riskli yapı stoğunu bertaraf etmek için belediyemizle birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. İyiler’e 2009’da zelzeleye karşı dayanıksız yapı stoğu yüzde 86’ydı. Yapılan çalışmalarla ve ortaya koyulan irade çerçevesinde bugün bu oran yüzde 57’ye düşmüş durumda. İnşallah rezerv alanda üreteceğimiz konutlarla birlikte Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini kararlı bir halde yürütmeye devam edeceğiz. Buradaki konutların yüzde 45’ini Esenler’deki vatandaşlarımız dönüşümü sürecinde yüzde 55’ini de tekrar İstanbul’da farklı riskli bölgelerdeki vatandaşlarımızın dönüşümü için rezerv konut olarak kullanacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kurum, zelzelenin siyaset üstü görülmesi gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“60 bin konutluk Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanında sesleniyorum. Artık kurullar, çalıştaylar periyodu bitmiştir. Her şey ayan beyan ortadayken bu kadar riskli bina varken bizlere düşen vatandaşımız için kentsel dönüşümü bir seferberlik ruhuyla, siyaset üstü anlayışla 39 ilçede 81 vilayette yürütmektir. Türkiye ve İstanbul sarsıntı tehdidi altındadır.”

Çalışmak ve üretmek zorunda olduklarını aktaran Kurum, belediyelere adım atmaları davetinde bulundu.

Kentsel dönüşüm takviyeleri arttı

Bakan Kurum, kentsel dönüşümdeki dayanakları artırdıklarını duyurarak, şu bilgileri paylaştı:

“Kentsel dönüşümde kira ölçüsünü bugün prestijiyle 1500 liraya çıkarıyoruz. Proje bazında 2000 liraya kadar çıkan alanlarımız var. Konut maliyetlerine ait dayanak olabilmek gayesiyle vatandaşlarımıza bakanlığımız 600 bin liraya kadar kredi dayanağında, 600 baz puanda dayanak sağlamış olacak. 400 bin lira ve 400 baz puandı. Bunu da 600 bin lira ve 600 baz puana çıkarıyoruz. Kira yardımlarını da eylül prestijiyle bölgesel olarak değişmek kuralıyla 1500 liraya çıkarıyoruz. 2000 lira olan yerlerde de kira yardımlarımızı 2600 liraya çıkarmış oluyoruz.”

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.