SON DAKİKA
“Ercan Havalimanı, Ramazan Bayramı Süresince 749 Uçağa ve Binlerce Yolcuya Hizmet Verecek”
30 Ocak Döviz Kurları – KIBRIS HABER
Güzellik ve SPA Merkezinde, sauna odası alev aldı! – KIBRIS HABER
Tabipler Birliği, Çalışma Bakanlığı’nı eleştirdi! – KIBRIS HABER
15 yaşındaki kızı taciz etmişti, işine son verildi! – KIBRIS HABER
Birçok noktada sel baskını yaşayacağız! – KIBRIS HABER
Ufuk Tomson mezarı başında anıldı! – KIBRIS HABER
Borsa’da yükseliş – KIBRIS HABER
29 Ocak Petrol Fiyatı – KIBRIS HABER
THY uçağına yıldırım isabet etti! – KIBRIS HABER
Sterlin 39’a dayandı! – KIBRIS HABER
Özersay, Rum lideri Hristodulides’i eleştirdi! – KIBRIS HABER
KKTC’yi soğuk ve karlı bir hafta bekliyor! – KIBRIS HABER
Rauf Raif Denktaş 100 yaşında! – KIBRIS HABER
Rum Yönetiminden Kıbrıslı Türklere yönelik 14 maddelik paket! – KIBRIS HABER
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından önemli duyuru! – KIBRIS HABER
Kuaför, 15 yaşındaki kızı taciz etti! – KIBRIS HABER
Temizlediği evleri soydu! – KIBRIS HABER
Kasaplar Birliği eylem yaptı! – KIBRIS HABER
Bakanlar Kurulu toplandı! Gözler görüşme sonrası yapılacak açıklamaya çevrildi – KIBRIS HABER
Beyköy Tatbikat alanında atış yapılacak! – KIBRIS HABER
Oğuz: İstatistik Kurumu’nun açıkladığı nüfusu muteber kabul etmeliyiz 
Soğuk ve yağmurlu hava etkili oluyor
İskele’de olaylı gün
Meteoroloji kurumları arasındaki işbirliği arttırılacak
III. Kıbrıs Türk Gençlik Kongresi: Enflasyona sebep olan faktörler kamu yükü ve vergilerdir
‘Olmazsa olmaz’ Herkes hasta… Uzman isim uyardı! Üçlü virüs salgınıyla mücadele için…
Instagram takip isteklerinde yeni dönem! Yorum yağdı… “CV de gönderelim tam olsun”
Ülkede 2014 yılından bu yana kaçak yaşayan zanlılar, cezaevine gönderildi.
Burak Maviş: Yasanın süresi bitiyor, deprem fonundaki para nerede bekletilecek?

Bakan Kurum: 10 vilayette yeni yerleşim yerleri belirlendi

Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen vilayetlerde bugün prestijiyle yerleşim alanlarına ait yerlerin belirlendiğini söyledi.

Bakan Kurum: 10 vilayette yeni yerleşim yerleri belirlendi
Akacan The Mall
18.02.2023 00:20
0
A+
A-

Bakan Kurum: 10 vilayette yeni yerleşim yerleri belirlendi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenen vilayetlerde bugün prestijiyle yerleşim alanlarına ait yerlerin belirlendiğini söyledi.

Bakan Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gaziantep AFAD merkezinde sarsıntılar sonrası yürütülen çalışmalara ait bilgi verdi.

Kurum, jeofizik ve jeoloji uzmanlarıyla çalışıldığını, sivil toplum örgütlerinin, vatandaşların gereksinimleri ve taleplerinin değerlendirildiğini, detaylı mikro bölgeleme ve yer etüt çalışmalarının yapıldığını lisana getirerek, “Bugün prestijiyle çabucak hemen her vilayetimizde, sarsıntıdan etkilenen vilayetlerimizde yerleşim alanlarına ait yerler belirlendi.” dedi.

Akacan The Mall

Tüm grupların, mühendislerin, mimarların, uzmanların kelam konusu alanlara ait detaylı jeolojik etüt raporları hazırladığına dikkati çeken Bakan Kurum, “Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konut imal seferberliğini yürüteceğiz.” diye konuştu.

– Yöresel mimariye uygun konutlar

Kurum, mart ayı başı prestijiyle alanda belirlenen alanlarda inşaat faaliyetlerine başlanacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

“Hasar tespiti tamamlanan yerlerde, vatandaşımıza 1 gün, 1 saat, 1 dakika bile daha evvel verebilme uğraşıyla, anlayışıyla, motivasyonuyla konutlarımızı yapacağız. Konutlarımız yer artı 3-4 katı geçmeyecek ve yöresel mimari muhtaçlıkları doğrultusunda inşallah oranın kültürüne, geleneğine, göreneklerine nazaran planlanmış ve bu plan çerçevesinde yapılmış olacak. Eski yerleşim alanlarına ait mevcuttaki imar yoğunluğunun, tabanların ayrıntılı bir biçimde incelenmesine müteakip, şayet tabanlarında sorun varsa fay çizgisine yakınlığı kelam hususuysa burada da vatandaşımızı mağdur etmeyecek formuyla her türlü imar kısıtlaması, bina yüksekliği ve yoğunluğu dahil, yapılaşma dahil her türlü kısıtlamayı da içerir bir süreci yürüteceğiz.”

Vatandaşı mağdur etmeyecek halde gerek kamulaştırma gerekse trampa süreçlerini tamamlayacaklarını söz eden Kurum, kentlerin 50 yılını, 100 yılını planlayacaklarını belirtti.

Bakan Kurum, master planı yapacaklarını lisana getirerek, inşaat ve materyal tedarikine kadar bütün süreci bilfiil takip ettiklerini, hasar tespitinin tamamlandığı yerlerde etap etap konutların yapılacağını aktardı.

– Hasar tespit sürecine yönelik çalışmalar

Kurum, hasar tespit sürecinin vatandaşların alacağı kira, taşınma ve eşya üzere birçok yardımı da netleştireceğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:

“Hasar tespit çalışmalarımızı alanda 7 bin 328 uzmanımızla 11 vilayetimizde yapıyoruz. Bugüne kadar 3 milyon bağımsız kısmı inceledik, bu 684 bin binaya tekabül ediyor. 90 bin 609 binada yer alan 345 bin bağımsız kısmın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Bu kapsamda 3 milyon konutun 2 milyon 700 binini de bütün vilayetler için az hasarlı ve hasarsız olduğunun tespitini yapmış olduk. Yeniden Gaziantep genelinde 34 bin 961 bağımsız kısımdan oluşan 14 bin 341 binanın da yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık. Kalan hasarsız ve az hasarlı konutlarımız, orta hasarlı konutlarımıza ait e-devlet üzerinden vatandaşlarımız ayrıntılı her türlü bilgiye ulaşabilirler.

Az hasarlı ve hasarsız olan konutlarımıza, vatandaşlarımız dilerlerse girebilirler, az hasarlılardaki tadilatları yapmaları kaydıyla. Orta hasarlı binalara tadilatlarımızı yapmadan giremeyiz. Vatandaşlarımızın bu alanlardaki bina güçlendirme, statikteki güçlendirmeyi yapmasına müteakip orta hasarlı binalara girebilme durumu var. Ağır hasarlı binalar aslında yıkılacak.”

Bakan Kurum, binalardan eşya alınma sürecine ait olarak da vatandaşa ihtarda bulunduklarını söyleyerek, “Eşya taşımak isteyen vatandaşımıza zati AFAD’dan biz gerekli her türlü takviyesi birinci günden itibaren veriyoruz. Askerimizle, polisimizle, jandarmamızla, UMKE’mizle, tüm takımlarımızla birlikte alandayız ve taşınma sürecini de bir arada yöneteceğiz. Acılarımızı paylaşacağız, burada biz öteki acılar yaşamak istemiyoruz.” diye konuştu.

Eşya taşınma sürecinin valilikler kanalıyla yürütülmesinin büyük kıymet taşıdığına dikkati çeken Kurum, kimi binaların eşya alınamayacak kadar ağır hasarlı olduğunu aktardı.

Bakan Kurum, kelam konusu binalara inceleme sonrası “eşya alınabilir” yahut “eşya alınamaz” raporu verileceğini kaydetti.

Yerleşim alanında vatandaşın konut bulamaması üzere durumlarda vatandaşların eşyalarının kentteki inançlı bir bölgeye taşınacağı bilgisini veren Kurum, “Vatandaşımız konutu tuttuğu vakit da eşyalarının taşınma sürecini onlarla birlikte yönetiyor olacağız.” diye konuştu.

Akacan The Mall
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.